Υλικά
 
• 500 γρ. στάκα
• 80 γρ. αλεύρι «κοσκινισμένο»
• 5 γρ. αλάτι ψιλό 
• 20 γρ. νερό
 
Εκτέλεση
 
Σε βαθύ κατσαρόλι, βάζουμε τη στάκα, μαζί με το αλεύρι, το αλάτι και το νερό. Σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία αρχίζουμε να ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Σε λίγο χρονικό διάστημα, η στάκα θα αρχίσει να λιώνει και θα απορροφά σιγά σιγά το αλεύρι. Συνεχίζουμε πάντα να ανακατεύουμε με μικρές κυκλικές κινήσεις (προς μία φορά), μέχρι να ξεκινήσει να «πήζει» και να ξεκολλά από τα τοιχώματα. Θα πρέπει σε εκείνο το σημείο να εμφανιστεί στην επιφάνεια της κατσαρόλας το βούτυρο (το λεγόμενο στακοβούτυρο). 
 
Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να συνεχίσουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας ελάχιστο ακόμα νερό, μέχρι να πετύχουμε το στόχο. Μόλις βγει όλο το βούτυρο στην επιφάνεια του σκεύους, τότε το συλλέγουμε και το αποθηκεύουμε σε μικρά γυάλινα βάζα στο ψυγείο. Το υπόλοιπο που έμεινε είναι η στάκα και πλέον είναι έτοιμη για σερβίρισμα. 
 
• Η στάκα είναι η «τσίπα» του αιγοπρόβειου γάλακτος η οποία συλλέγεται και είναι ευρέως γνωστή για τη χρήση της τόσο στο γαμοπίλαφο, όσο και στις κρεατότουρτες αλλά ακόμα και ως ενισχυντικό γεύσης σε κάθε λογής φαγητό.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook