Σε κωμικοτραγωδία έχει μετατραπεί πια το ζήτημα της φιλοξενίας των 140 Σύριων προσφύγων που εδώ και 4 μήνες, αφότου "ναυάγησαν" δυτικά της Κρήτης και μεταφέρθηκαν στα Χανιά, δεν έχει  βρεθεί λύση για την στέγασή τους.

Ο εισαγγελέας Εφετών Χανίων το πρωί της Τετάρτης, έδωσε εντολή προσωρινής στέγασης των προσφύγων στα κτίρια του πρώην Θ.Ψ.Χ Χανίων, όμως την ίδια ημέρα την ανακάλεσε μετά από έγγραφο του Διευθυντή της Ενιαίας Τεχνικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων "Ο Άγιος Γεώργιος", στο οποίο περιγράφονται οι λόγοι που τα κτίρια είναι ακατάλληλα να φιλοξενήσουν, έστω και προσωρινά τους πρόσφυγες, για λόγους κυρίως έλλειψης ασφάλειας. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας, βάση του οποίου έγινε ανάκληση της απόφασης του Εισαγγελέα Εφετών.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Θεωρώντας ότι η κοινωνία των Χανίων έχει δικαίωμα να μάθει πώς αντιμετωπίζεται το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους 140 Σύριους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκαταλειμμένοι στα Χανιά εδώ και 4 μήνες, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, αναγκάζεται σήμερα, Πέμπτη 31 Αυγούστου 2014, να δώσει στη δημοσιότητα τo από 30 Ιουλίου 2014 υπ’αριθ. πρωτ. 14517 έγγραφο του Διευθυντή της Ενιαίας Τεχνικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος» (7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης), το οποίο απεύθυνε στον κ. Βουλγαράκη αφού πληροφορήθηκε ότι, με απόφαση του Εισαγγελέα Εφετών Χανίων, είχε βρεθεί λύση στο πρόβλημα στέγασης των προσφύγων, με την προσωρινή τους διαμονή ολίγων ημερών στα κτίρια του πρώην Θ.Ψ.Π. Χανίων.

Το κείμενο του προαναφερόμενου εγγράφου, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την ανάκληση της απόφασης του Εισαγγελέα, έχει ως εξής:

Θέμα: «Περί ασφαλούς λειτουργίας κτιρίων του Θ.Ψ.Π. Χανίων»

Μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχα με τον κο Διοικητή του Γ.Ν.Χ. σχετικά με τη παραχώρηση κτιρίου στο πρώην Θεραπευτήριο προκειμένου να στεγαστούν μετανάστες, σας γνωρίζω τα παρακάτω:

1. Όλα τα κτίρια έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους εδώ και μία δεκαετία περίπου. Ως εκ τούτου όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις των κτιρίων και κυρίως οι κεντρικές παροχές (επειδή κανένα κτίριο δεν λειτουργεί ανεξάρτητα), δηλαδή κεντρική παροχή ρεύματος, παροχή νερού, εσωτερικές αποχετεύσεις , εξωτερικές αποχετεύσεις, εσωτερικές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, κεντρική αποχέτευση, χρειάζονται αντικαταστάσεις.
Πρέπει να γίνουν επισκευές και αντικαταστάσεις στα είδη υγιεινής, λόγω μακροχρόνιας αδράνειας στη χρήση τους. Για να γίνουν όλες αυτές οι εργασίες απαιτούν εξωτερικά εξειδικευμένα συνεργεία και υλικά, και βεβαίως δεν επαρκεί ένας όροφος κτιρίου για να στεγάσει 140 ανθρώπους.

2. Όλοι σχεδόν οι χώροι είναι γεμάτοι με χρεωμένα υλικά και θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλους ασφαλείς χώρους.
Όλοι οι χώροι δεν έχουν καθαριστεί εσωτερικά εδώ και μια δεκαετία, οπότε δεν μπορούν να διαβιώσουν άνθρωποι και παιδιά χωρίς γενικό καθαρισμό και απολυμάνσεις.

3. Όλες αυτές οι εγκαταστάσεις χρειάζονται συνεχή συντήρηση πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία λόγω έλλειψης προσωπικού και λόγω φόρτου εργασίας.

4. Το βασικότερο όμως πρόβλημα είναι αυτό της ασφάλειας των κτιρίων. Κανένα κτίριο δεν διαθέτει αυτόματα συστήματα πυρανίχνευσης-πυρόσβεσης (όταν διέμεναν ασθενείς υπήρχε 24ωρη βάρδια προσωπικού), τα οποία είναι απόλυτα αναγκαία τη στιγμή που θα στεγαστεί μεγάλος αριθμός ατόμων συμπεριλαμβανομένων ανήλικων.
Είναι απόλυτα αναγκαίο να γίνει εγκατάσταση συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας προκειμένου να προστατευτούν, αν γίνει η μεταφορά, οι μετανάστες, διότι το κτίριο μετατρέπεται αυτόματα σε ξενώνα και όχι βέβαια νομότυπα επειδή όλα τα κτίρια είναι αυθαίρετα.

Η Υπηρεσία μας πάνω στο θέμα ασφάλειας δεν αναλαμβάνει καμιά ευθύνη.