Τις υφιστάμενες υποδομές στο λιμένα Σφακίων και στο λιμένα Παλαιόχωρας, επισκέφθηκε κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων και εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να εξετασθούν επί τόπου οι υφιστάμενες υποδομές αλλά και να δρομολογηθούν οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για τη βελτίωση και τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λιμένες ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.
Ο Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κων/νος Μουτζούρης μαζί με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων κ. Κων/νο Μπροκαλάκη, την Προϊσταμένη Τεχνικής Υπηρεσίας του Λ.Τ.Ν.Χ. κα. Αρτεμησία Σκουμπάκη και την Πολιτικό Μηχανικό του Λ.Τ.Ν.Χ. κα. Ευαγγελία Κρασαδάκη επισκέφθηκαν το Σάββατο 26 Ιουλίου αρχικά το Λιμένα Μαύρης Λιμνιώνας Χώρας Σφακίων και στη συνέχεια το Λιμένα Παλαιόχωρας.
1) Στο Λιμένα Μαύρης Λιμνιώνας Χ. Σφακίων στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν ο Βουλευτής Χανίων κ. Μανούσος Βολουδάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Πέτρος Σοφούλης, ο Πρόεδρος της ΑΝΕΝΔΥΚ κ. Γιάννης Μπραουδάκης και το μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας κ. Σταύρος Ανδρουλακάκης. 

\"\"

Οι παρευρισκόμενοι ανέπτυξαν τις απόψεις τους σε σχέση με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις βελτίωσης των λιμενικών υποδομών που θα επιλύσουν οριστικά το πρόβλημα της κυματικής διαταραχής και της υπερπήδησης των κυμάτων τους χειμερινούς μήνες και συμφωνήθηκε από κοινού ότι η επέκταση του λιμένα με τον ανασχεδιασμό των εξωτερικών λιμενικών έργων είναι η ενδεδειγμένη λύση που θα πρέπει να μελετηθεί από το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων, ώστε να προτείνει τον βέλτιστο σχεδιασμό των έργων αυτών.

\"\"

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2013 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων και του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Εργαστηριακή μελέτη σε φυσικό προσομοίωμα βελτιώσεως κυματικών συνθηκών στο Λιμένα Μαύρης Λιμνιώνας Χώρας Σφακίων», από την οποία θα προκύψουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στο λιμένα για την μείωση της κυματικής διείσδυσης και της υπερπήδησης των κυμάτων στον προσήνεμο μόλο σε μεγάλης έντασης κακοκαιρίες που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την πρόσδεση και παραμονή στο Λιμένα των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.
Έτσι στα πλαίσια της σύμβασης αυτής, έχει ήδη κατασκευασθεί στη δεξαμενή του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του Ε.Μ.Π. φυσικό προσομοίωμα του συνόλου των υφιστάμενων έργων του λιμένα (μόλοι, κρηπιδώματα κλπ), του πυθμένα της θάλασσας, καθώς και τμήματος της παράπλευρης ακτής. Στην πρώτη φάση γίνεται έλεγχος της κυματικής διαταραχής του υφιστάμενου λιμένα και της κυματικής υπερπήδησης στον υφιστάμενο προσήνεμο μόλο, ενώ στη δεύτερη φάση 
θα συνεχιστούν οι δοκιμές στη δεξαμενή με βάση τις προτεινόμενες παρεμβάσεις βελτίωσης των υποδομών, ώστε να επιλεχθεί η βέλτιστη λύση για το λιμάνι.
Η έναρξη της πρώτης φάσης των εργαστηριακών δοκιμών στο φυσικό προσομοίωμα του Λιμένα της Μαύρης Λιμνιώνας Χ. Σφακίων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Ιουλίου στο Εργαστήριο Λιμενικών Έργων του Ε.Μ.Π., όπου παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων κ. Κων/νος Μπροκαλάκης, ο Πρόεδρος της ΑΝΕΝΔΥΚ κ. Γιάννης Μπραουδάκης, η Προϊσταμένη Τεχνικής Υπηρεσίας του Λ.Τ.Ν.Χ. κα. Αρτεμησία Σκουμπάκη, η Πολιτικός Μηχανικός του Λ.Τ.Ν.Χ. κα. Ευαγγελία Κρασαδάκη και ο Βουλευτής Χανίων κ. Μανούσος Βολουδάκης προκειμένου να παρακολουθήσουν τις δοκιμές και να συζητήσουν με τον Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου κ. Κων/νο Μουτζούρη τις προτεινόμενες λύσεις βελτίωσης των λιμενικών υποδομών του λιμένα. 

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

Έτσι μετά την τωρινή επίσκεψη του κ. Κ. Μουτζούρη στη Χ. Σφακίων θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση των εργαστηριακών δοκιμών στο φυσικό προσομοίωμα του Λιμένα σύμφωνα με την προτεινόμενη λύση βελτίωσης του Λιμένα που προκρίθηκε κατά την επίσκεψη.
2) Στο Λιμένα Παλαιόχωρας στη θέση «Τηγάνι», στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Δερμιτζάκης, ο νεοκλεγείς Δήμαρχος κ. Αντώνης Περράκης, ο Πρόεδρος της ΑΝΕΝΔΥΚ κ. Γιάννης Μπραουδάκης και το μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας κ. Σταύρος Ανδρουλακάκης και οι Πρόεδροι των συλλόγων επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων της Παλαιόχωρας, οι οποίοι παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο όταν σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες δημιουργείται έντονη κυματική διαταραχή από την είσοδο του λιμένα, καθώς και τις προτάσεις τους για το πως το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιλυθεί.

\"\"

Ο κ. Μουτζούρης, ο Πρόεδρος και τα στελέχη του Λ.Τ.Ν.Χ. ανέπτυξαν τις απόψεις τους για τις προτεινόμενες λύσεις βελτίωσης των λιμενικών υποδομών και συμφώνησαν ότι το Λ.Τ.Ν.Χ., σε συνεργασία με το Δήμο, θα διερευνήσει την δυνατότητα σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων του Ε.Μ.Π. για την εργαστηριακή μελέτη σε φυσικό προσομοίωμα βελτίωσης της υφιστάμενης λιμενικής υποδομής και των κυματικών συνθηκών του Λιμένα Παλαιόχωρας, ώστε να καταστεί ασφαλής η είσοδος, η πρόσδεση και η παραμονή σκαφών εντός του λιμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ο Πρόεδρος του Λ.Τ.Ν.Χ. κ. Κώστας Μπροκαλάκης με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μουτζούρη στα Χανιά δήλωσε: «Επισκεφθήκαμε με τον κ. Μουτζούρη τα λιμάνια της Μαύρης Λιμνιώνας Χ. Σφακίων και της Παλαιόχωρας προκειμένου να δούμε επί τόπου και να συζητήσουμε με τους χρήστες των λιμανιών, δηλαδή την ΑΝΕΝΔΥΚ και τους αλιείς αλλά και τους Δημάρχους και Αντιδημάρχους των δύο Δήμων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο λιμάνια και τους τρόπους επίλυσης τους.

Για το Λιμένα της Μαύρης Λιμνιώνας Χ. Σφακίων είναι πολύ σημαντική η εργαστηριακή μελέτη που εκπονείται από το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων, καθώς θα αναδείξει την βέλτιστη λύση που θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα της κυματικής διαταραχής και της υπερπήδησης των κυμάτων. 
Παράλληλα θα εξετάσουμε μαζί με το Δήμο Καντάνου-Σελίνου την δυνατότητα της εκπόνησης αντίστοιχου ερευνητικού προγράμματος από το Ε.Μ.Π. για το λιμάνι της Παλαιόχωρας όπου παρουσιάζεται έντονο πρόβλημα στην είσοδο και παραμονή των πλοίων και σκαφών τους χειμερινούς μήνες.
Και τα δύο λιμάνια είναι πολύ σημαντικά για την ευρύτερη περιοχή και τον Νομό καθώς εξυπηρετούν την σύνδεση με την Γαύδο, ενώ από το λιμάνι της Χ. Σφακίων διακινούνται περίπου 150.000 επιβάτες ετησίως και κυρίως οι επισκέπτες του Φαραγγιού της Σαμαριάς. 
Είναι λοιπόν απαραίτητο να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για την εξυπηρέτηση τους με την βελτίωση των δύο λιμανιών. Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των έργων στα δύο λιμάνια είναι η ένταξη τους στο Σ.Ε.Σ. (επόμενο Ε.Σ.Π.Α.) και συγκεκριμένα στο Π.Ε.Π. Κρήτης, όπου μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη από την Περιφέρεια στο θέμα που ως Λιμενικό Ταμείο αναδείξαμε, αυτό της μη ύπαρξης κωδικού και χρηματοδότησης για λιμενικές υποδομές. 
Ελπίζουμε ότι τελικά αυτό θα διορθωθεί και θα προβλεφθεί χρηματοδότηση, ώστε να καταστεί εφικτή η υλοποίηση των έργων βελτίωσης σε αυτά τα δύο λιμάνια αλλά και σε άλλα λιμάνια του Νομού».

3) Τέλος την Κυριακή 27 Ιουλίου ο κ. Μουτζούρης μαζί με τον Πρόεδρο του Λ.Τ.Ν.Χ. επισκέφθηκε τον Λιμένα Κολυμπαρίου προκειμένου να δει την υφιστάμενη κατάσταση του λιμένα και της παρακείμενης ακτής που παρουσιάζεται το πρόβλημα της διάβρωσης, για τα οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ολοκλήρωση αλιευτικού καταφυγίου Κολυμπαρίου και προστασία της παρακείμενης 
ακτής»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook