Την Δευτέρα 30 Μαίου 2011 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (πλατεία Κουντουριώτη, Ηράκλειο) άσκηση επί χάρτου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος EU POSΕIDON το οποίο χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και υλοποιεί ως Επικεφαλής Εταίρος η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με τη συμμετοχή ως εταίρων δύο Εθνικών Αρχών Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. και ειδικότερα της Ελλάδας (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) και της Κύπρου (Πολιτική Άμυνα) καθώς και με τη συμμετοχή, ως εταίρων :

 Ι.Τ.Ε, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, οι Τεχνολογίες Τηλεϊατρικής (Γαλλία) και Πολιτική Προστασία Χωρίς Σύνορα (Γαλλία). Επίσης στην άσκηση συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων φορέων της Κρήτης (Π.Σ., 3η EMAK, ΕΛ.ΑΣ, ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, Λ.Σ., 7η Υ.Π.Κ, ΕΚΑΒ, Περιφέρεια Κρήτης, Π.Ε. Χανίων και Ηρακλείου, Δήμοι Ηρακλείου& Χανίων, Ε.Ε.Σ., Ραδιοερασιτέχνες Κρήτης, ΔΕΗ, ΟΤΕ) 

Η άσκηση POSΕIDON, η οποία πραγματοποιείται στον απόηχο της πρόσφατης τραγωδίας στην Ιαπωνία, επίκαιρη όσο ποτέ, έχει ως στόχο να δοκιμάσει τις διαδικασίες ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στην περίπτωση μιας μείζονος κλίμακας φυσικής καταστροφής, τις διαδικασίες άμεσης ανταπόκρισης της Ε.Ε. καθώς και τις διαδικασίες επιχειρησιακής αξιοποίησης της ευρωπαϊκής συνδρομής.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η άσκηση επί χάρτου POSΕIDON καθώς και το ομότιλο πρόγραμμα EU POSΕIDON αποτελούν την πρώτη άσκηση με σενάριο τσουνάμι στην ιστορία της Ε.Ε., ενώ μια σειρά από καινοτομίες θα δοκιμασθούν για πρώτη φορά στα πλαίσια της άσκησης όπως η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών έγκαιρης προειδοποίησης του πληθυσμού.

Επίσης η POSΕIDON αποτελεί ένα σημείο συνάντησης της επιστημονικής κοινότητας και της επιχειρησιακής Πολιτικής Προστασίας καθώς για πρώτη φορά με μοντέλα θα προσομοιωθεί ο μεγάλος καταστρεπτικός σεισμός του 365μχ, στην δυτική Κρήτη ο οποίος είχε σαν συνέπεια μέχρι και την κατά 6-10 μέτρα ανύψωση περιοχών στα δυτικά παράλια της Κρήτης.

Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν το κρίσιμο στοιχείο για τα όργανα λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα Πολιτικό, Στρατηγικό, Επιχειρησιακό, Τακτικό. Παράλληλα στην άσκηση POSΕIDON θα δοκιμασθούν σε εθνικό επίπεδο διαδικασίες και δομές του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ για πρώτη φορά στη χώρα μας μετά την εφαρμογή του νέου χάρτη τοπικής αυτοδιοίκησης, αποτελώντας έτσι και εν όψει της επικείμενης αντιπυρικής περιόδου ένα μοναδικό εργαστήριο για όλες τις Περιφέρειες της χώρας δοκιμασίας και ελέγχου των νέων οργάνων και διαδικασιών.

Στην άσκηση συμμετέχουν ως «παίκτες» όλοι οι προαναφερόμενοι φορείς ενώ τον γενικό συντονισμό έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, Δνση Πολιτικής Προστασίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ως Εθνική Αρχή Π.Π. της χώρας μας με Απόφαση του Γενικού Γραμματέα κ. Θ Μπούφη, αναγνωρίζοντας το ειδικότερο βάρος της άσκησης POSΕIDON σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο διέθεσε στην Περιφέρεια της Κρήτης ειδική ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών της στην οποία συμμετέχουν ο Εθνικός Εκπρόσωπος της χώρας μας στην Ε.Ε. και ο Υποδιοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Π.Π. , η οποία θα έχει και την κεντρική τεχνική διεύθυνση διεξαγωγής και συντονισμού της άσκησης. 

Σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος τόνισε ότι το έργο αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας τόσο για τα αποτελέσματα που θα εξαχθούν, όσο και γιατί είναι μια καινοτομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η οποία θα διεξαχθεί στο νησί μας μέσω της Πολιτικής Προστασίας την υπηρεσία που αποβλέπει στην προστασία της ζωής, υγείας και περιουσίας των πολιτών από φυσικές τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές που προκαλούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. 

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ε. Όθωνας ενώ την άσκηση θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι των φορέων της Κρήτης, επιστημονικό προσωπικό και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.