Η έκταση των συνεπειών στην οικονομία της Αργεντινής από τη νέα χρεοκοπία της, μετά την αδυναμία συμφωνίας με τους πιστωτές της - κερδοσκοπικά ταμεία (hedge funds) - που ζητούσαν να αποπληρωθούν πλήρως για τα ομόλογά τους, θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα χρειασθεί για να βρει μία λύση με αυτούς, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Αν και είναι δύσκολη, η κατάσταση απέχει πολύ από το χάος που ακολούθησε το οικονομικό κραχ την περίοδο 2001-2002, όταν η οικονομία της Αργεντινής κατέρρευσε μαζί με το χρεοκοπημένο κράτος της. «Πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη χρεοκοπία, δεν υπάρχει πρόβλημα φερεγγυότητας, επομένως τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα λυθεί αυτή», δήλωσε αναλυτής του χρηματοπιστωτικού οίκου Goldman Sachs.

Η κυβέρνηση στο Μπουένος Άιρες υποστήριζε ότι ενδεχόμενη συμφωνία της με τα κερδοσκοπικά ταμεία θα παραβίαζε μία ρήτρα που υπήρχε στα αναδιαρθρωμένα (κουρεμένα) ομόλογά της, με βάση την οποία θα έπρεπε να προσφέρει και στους κατόχους των τίτλων αυτών τους καλύτερους όρους που τυχόν θα πρόσφερε σε άλλους πιστωτές της.

Η ρήτρα αυτή, ωστόσο, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου φέτος, οπότε μετά η κυβέρνηση της Αργεντινής θα έχει τη δυνατότητα να συμφωνήσει με τα ταμεία. Πολλοί επενδυτές και οικονομολόγοι ελπίζουν ακόμη ότι θα υπάρξει μία ξεχωριστή λύση πριν από την ημερομηνία αυτή μεταξύ των πιστωτών της που δεν δέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων τους και ιδιωτικών φορέων.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η χρεοκοπία θα αρθεί έως τον Ιανουάριο του 2015», δήλωσε στέλεχος της εταιρείας Bulltick Capital Markets με έδρα το Μαϊάμι, προβλέποντας ότι μία χρεοκοπία θα οδηγούσε την οικονομία της Αργεντινής σε ύφεση 2% αντί του 1% που ήταν η μέση πρόβλεψη της αγοράς.

Η μη επίτευξη συμφωνίας δεν θα προκαλέσει χρηματοπιστωτική αναταραχή στο εξωτερικό, επειδή η Αργεντινή ήταν απομονωμένη από τις διεθνείς πιστωτικές αγορές μετά τη χρεοκοπία του 2002, αλλά οι εγχώριες αγορές, που είχαν κάνει ράλι με την ελπίδα μίας συμφωνίας, θα κινηθούν πιθανότατα σε αντίθεση κατεύθυνση.

Οι αποδόσεις στο βασικό ομόλογο της Αργεντινής σε δολάρια που λήγει το 2033 υποχώρησαν χθες στο χαμηλότερο επίπεδο 3,5 ετών περίπου. «Η διόρθωση θα εξαρτηθεί από την εντύπωση που θα επικρατήσει σχετικά με το χρόνο που θα χρειασθεί για να λυθεί η χρεοκοπία», δήλωσε ο αναλυτής της Goldman Sachs. Η χρεοκοπία μπορεί να γίνει πιο άτακτη και να χρειασθεί περισσότερο χρόνο για να εκκαθαρισθεί, εάν οι πιστωτές επιβάλλουν μία επιτάχυνση για να πληρωθούν νωρίτερα για τα ομόλογά τους. «Πόσο κακό θα είναι το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το αν οι ομολογιούχοι επιταχύνουν», δήλωσε αναλυτής στην επενδυτική τράπεζα Puente της Αργεντινής, προσθέτοντας: «Η επιτάχυνση θα άνοιγε μία νέα νομική διαμάχη για τη χώρα που θα μπορούσε να καταλήξει σε μία νέα αναδιάρθρωση».

Ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε χθες το αξιόχρεο της χώρας στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Η αξιολόγηση αυτή θα διατηρηθεί έως ότου η Αργεντινή πληρώσει τη ληξιπρόθεσμη οφειλή της για τα τοκομερίδια που ήταν πληρωτέα στις 30 Ιουνίου για τα αναδιαρθρωμένα ομόλογα της χώρας που λήγουν το 2033, δήλωσε ο οίκος.

Οι κάτοχοι ασφαλίστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας θα έχουν στραμμένα τα μάτια τους στην ανακοίνωση που θα κάνει ο διεθνής οργανισμός International Swaps and Derivatives Association (ISDA). Εάν ο ISDA κηρύξει την Αργεντινή σε χρεοκοπία, το συνολικό ποσό που θα πρέπει να πληρωθεί στους κατόχους των ασφαλίστρων είναι λίγο μεγαλύτερο από 1 δις. δολάρια.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής κ. 'Αξελ Κισίλοφ δήλωσε χθες ότι η χώρα του δεν βρίσκεται σε χρεοκοπία, επειδή κατέβαλε την πληρωμή ύψους 530 εκατ. δολαρίων για τα τοκομερίδια τους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της, παρά το γεγονός ότι αυτή δεν έφθασε στους ομολογιούχους έως τις 30 Ιουλίου. Ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα κήρυξε την πληρωμή αυτή παράνομη και μπλόκαρε τη μεταβίβαση των χρημάτων στους πιστωτές.

Financial Times: Πώς θα επηρεαστούν οι αγορές

Χρειάζεται κάτι περισσότερο από ένα ατύχημα στη Λατινική Αμερική για να διαταραχθεί η ηρεμία που έχει δημιουργηθεί από την υποστηρικτική στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αναφέρουν από την πλευρά τους οι Financial Times. Η αδιαφορία, ωστόσο, μπορεί πλέον να εξαντλείται. Η αντοχή των αναδυόμενων οικονομιών έχει ενισχυθεί αφάνταστα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι κρατικές χρεοκοπίες ήταν παραδόξως σπάνιες στα χρόνια που ακολούθησαν τη χρηματοοικονομική κρίση του 2007. Ωστόσο, η παλίρροια μπορεί να γυρίζει και ο αντίκτυπος του επόμενου ατυχήματος σε μία αναδυόμενη οικονομία μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο σοβαρός.

Η τελευταία χρεοκοπία της Αργεντινής θα προκαλέσει σημαντικές ζημίες στην ίδια τη χώρα και ενδεχομένως σε γειτονικά κράτη όπως η Βραζιλία. Πέρα από αυτό όμως, δεν υπάρχει άμεσος λόγος για ευρύτερη ανησυχία, λέει το δημοσίευμα.

Ο δείκτης diversified global EM bond της JPMorgan δείχνει πόσο πολύ έχει βελτιωθεί η πιστοληπτική αξιοπιστία των αναδυόμενων αγορών. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μόλις το 3% των τίτλων του δείκτη είχε αξιολόγηση επενδυτικής κλίμακας. Το ποσοστό αυτό έφτασε στο 35% στη δεκαετία του 2000 και σχεδόν στο 70% στα μέσα του 2013

Η βελτίωση αντικατοπτρίζει τις ισχυρές δυνάμεις που καθοδήγησαν την άνοδο των αναδυόμενων οικονομιών, τουλάχιστον στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2007 - παγκοσμιοποίηση, ενίσχυση της ζήτησης για εμπορεύματα, ανάπτυξη των ανεπτυγμένων οικονομιών που βασίστηκε στην κατανάλωση.

Οι αναδυόμενες οικονομίες περιόρισαν τον πληθωρισμό τους, έχτισαν συναλλαγματικά αποθέματα, υιοθέτησαν πιο ευέλικτη πολιτική για τις ισοτιμίες των εθνικών τους νομισμάτων και περιόρισαν την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση σε ξένα νομίσματα. Η μεγαλύτερη εστία κινδύνων για τις αναδυόμενες αγορές ήταν τελικά η Ευρώπη. Η χρεοκοπία της Ελλάδας το 2012 ήταν η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην Ιστορία.

Ακόμη, όμως, κι αν λάβει κανείς υπόψη τα δεινά της Ευρώπης -και της Αργεντινής- ο αριθμός των κρατικών χρεοκοπιών παραμένει πολύ χαμηλός μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers στα τέλη του 2008.

Η χρηματοοικονομική ισχύς των αναδυόμενων αγορών, ωστόσο, ενδεχομένως να έχει κορυφωθεί. Παγκοσμίως, η πιστοληπτική αξιοπιστία των κρατών υποχώρησε τα χρόνια της κρίσης. Τους τελευταίους 12 μήνες, μειώθηκε και το ποσοστό των τίτλων επενδυτικής κλίμακας στον δείκτη της JPMorgan, αν και αυτό ενδεχομένως να αντικατοπτρίζει την είσοδο νέων χωρών στον δείκτη με χαμηλή αξιολόγηση, όπως χωρών της υποσαχάριας Αφρικής.

Υπάρχουν κι άλλοι οιωνοί. Τα συναλλαγματικά αποθέματα των αναδυόμενων οικονομιών, ακόμη και της Κίνας δεν επεκτείνονται πλέον. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, έχουν μείνει στάσιμα τον τελευταίο χρόνο στα 3,7 τρισ. δολ. Επίσης, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης αναφέρουν το ότι η τάση αφορά περισσότερες υποβαθμίσεις στις αναδυόμενες αγορές από ό,τι στην Ευρώπη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται κύμα υποβαθμίσεων. Ο λόγος δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στις αναδυόμενες.

Ο κίνδυνος αφορά περισσότερο την αστάθεια των χρηματαγορών και την αναταραχή στις κεφαλαιακές εκροές. Οι αναδυόμενες αγορές που εξαρτώνται περισσότερο από την εξωτερική χρηματοδότηση -όπως η Τουρκία- αποδείχθηκε ότι ήταν ευάλωτες τον προηγούμενο χρόνο με την αναταραχή που δημιουργήθηκε από το «tapering» της Fed, από την αστάθεια που προκάλεσε δηλαδή ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκε, όταν μίλησε για πρώτη φορά για μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι δυνάμεις που ενίσχυσαν την αντοχή των αναδυόμενων αγορών στο παρελθόν εξασθενούν. Οι αναδυόμενες αγορές χρειάζεται να βρουν τρόπους να μειώσουν τις οικονομικές ανισορροπίες για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές χρηματοοικονομικές καταιγίδες. Η Fed αναμένεται να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Οκτώβριο.

«Όταν φύγει η παλίρροια, τότε θα δούμε ποιοι έχουν ενισχύει τις θέσεις τους και ποιοι όχι», εξηγεί ο John Chambers της Standard & Poor’s.

Απολαύστε, λοιπόν, την ηρεμία που επικρατεί στο θέμα της Αργεντινής, όσο κρατήσει.

protothema.gr
Για τη μετάφραση των Financial Times, πηγή: Euro2Day