Η επειχείρηση ΑΓΗΝΩΡ στη Λιβύη ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία (δείτε εδώ) και επίκειται δεύτερο μέρος για τον απεγκλωβισμό 1000 Κινέζων.

Τι ζήτησαν οι κινέζοι

Στα πρότυπα του επιτυχούς απεγκλωβισμού των 13.000 Κινέζων πολιτών από την Λιβύη το 2011 από το \’\’Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών\’\’ (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ -AMSCC) του ΓΕΕΘΑ, φαίνεται ότι θέλει να κινηθεί πάλι η μακρινή χώρα για να απομακρύνει πάλι από το λιμάνι της Τρίπολης μερικές εκατοντάδες Κινέζους που είναι πάλι εγκλωβισμένοι στην Λιβύη.

Το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ έδωσε στην Κινεζική πρεσβεία της Αθήνας -μετά από σχετικό αίτημα – 3 διαφορετικές λύσεις με ισάριθμα ελληνικά μεγάλα επιβατικά πλοία αλλά και τον κατ αρχήν σχεδιασμό κίνησης – μέσω Κρήτης.

Η Κινεζική πλευρά, που είναι εξαιρετικά ευχαριστημένη από το ελληνικό εγχείρημα του 2011, εξετάζει τις οικονομικές και άλλες προσφορές των ναυτιλιακών εταιριών και ενδεχομένως άλλα δεδομένα ή προτάσεις που έχει και αναμένεται να απαντήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ήδη ωστόσο το Υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ έχει ειδοποιήσει την κινεζική πρεσβεία ότι η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ θα παραλάβει από το λιμανι της Τρίπολης 80 Κινέζους μαζί με τους Ελληνες διπλωμάτες ( όπως και μερικούς άλλους).

Η πρώτη κρούση των Κινέζων έγινε προχθές αργά προς το ΓΕΝ και \’\’Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών\’\’ αλλά έπρεπε πρώτα να υπάρξει πολιτική απόφαση – για υτό και επικοινώνησε ο Κινεζος πρέσβης μετον υπουργό Αμυνας κ Δημ Αβραμόπουλο. Στην συνέχεια χθες, υπήρξε η συνεργασία με το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ που προχώρησε στον κατ αρχήν σχεδιασμό και προβλεπόμενο συντονισμό ( συμβόλαια μίσθωσης κλπ) για να είναι έτοιμη διαδικαστικά η από θαλάσσης επιχείρηση απομάκρυνσης με το \’\’οκ\’\’.

Αξίζεινα σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από τοτρέχον περιστατικό της Λιβύης είναι σε εξέλιξη η αποστολή Κινέζων στρατιωτικών παρατηρητών στο \’\’Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών\’\’ (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) του ΓΕΕΘΑ με σκοπό τη διακρατική/θεσμική συνεργασία στον τομέα των στρατηγικών θαλάσσιων μεταφορών.Αυτό συμφωνήθηκε κατα την πρόσφατη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωσταράκου στην Κίνα.

Κατά τις πληροφορίες οι Κινέζοι ήταν αρχικά επιφυλακτικοί αλλά όταν τους εξηγήθηκε ότι το Κέντρο αυτό συντόνισε τον απεγκλωβισμό και την μεταφορά των 13.000 χιλιάδων Κινέζων από την Λιβύη στην Κρήτη (και από εκεί στην πατρίδα τους) κατάλαβαν την διεθνή και πολυεπίπεδη διάστασή του. Ετσι δικαιολογείται και η αναφορά του Προέδρου της Κίνας κ. Σι Τζινμπίνγκ που ακολούθησε- κατα την επίσκεψή του στην Ρόδο και την συνάντησή του με τον κ Α.Σαμαρά και τον ομόλογό του κ Κ.Παπούλια :<<Η Ελλάδα είναι η πιο φιλική και η πιο αξιόπιστη χώρα μέσα στην Ευρώπη για την Κίνα.

onalert.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook