Συμφωνία κάτω από το… τραπέζι επεξεργάζονται Βερολίνο και Μόσχα με στόχο την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο ουκρανικό ζήτημα, αποκαλύπτει δημοσίευμα της βρετανικής \”Independent\”.

H \”σιδηρά κυρία\” της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, φαίνεται πως βρίσκονται ένα βήμα πριν την επίτευξη συμφωνίας με δύο κύριους στόχους: 1ον, τη σταθεροποίηση των συνόρων της Ουκρανίας με ταυτόχρονη ισχυροποίηση της χωλαίνουσας οικονομίας του Κιέβου και 2ον, μια ενεργειακή συμφωνία που θα εξασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Μέρκελ θα πρέπει να επιστρατεύσει όλη της τη γοητεία για να πείσει την διεθνή κοινότητα να αποδεχτεί την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα, κάτι που θα γίνει πολύ δύσκολα αποδεκτό από ορισμένα μέλη του ΟΗΕ.
Διπλωμάτες που συμμετέχουν στις μυστικές διαβουλεύσεις, αποκαλύπτουν ότι το πρώτο σκέλος μίας τέτοιας συμφωνίας θα απαιτεί από την κυβέρνηση Πούτιν να αποσύρει τη στήριξη -οικονομική και στρατιωτική- που παρέχει αυτή τη στιγμή στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, με αντάλλαγμα μία κάποιου είδους αυτονομία της περιοχής.
Στο ίδιο πλαίσιο, και σε περίπτωση που οι μυστικές επαφές έχουν επιτυχή κατάληξη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δε θα υποβάλει αίτηση για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και ο πρόεδρος Πούτιν δε θα επιχειρήσει να μπλοκάρει τη συμφωνία της Ουκρανίας για την εμπορική συνεργασία με την Ε.Ε.
Με βάση το δημοσίευμα του \”Independent\”, η Ρωσία ως μέρος της συμφωνίας θα αποζημιώσει την Ουκρανία με πακέτο μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων επειδή το Κίεβο έχασε το ενοίκιο που εισέπραττε από τη Μόσχα για τους στόλους στην Κριμαία και το λιμάνι της Σεβαστούπολης. Το άλλο στοιχείο είναι ότι ο ενεργειακός κολοσσός \”Gazprom\” θα προσφέρει στην Ουκρανία, μία μακροπρόθεσμη συμφωνία για παροχή φυσικού αερίου.
Πρόκειται, σύμφωνα, πάντα με το βρετανικό δημοσίευμα, για μια κρίσιμη παράμετρος καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ουκρανία εξαντλούνται και είναι πολύ πιθανό να έχουν τελειώσει μέχρι το χειμώνα, κάτι που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στη χώρα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook