Επίσκεψη στον Παιδικό Σταθμό και στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον Ηλία Λουλούδη, νεοεκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αγίου Βασιλείου, καθώς και από μέλη της τοπικής οργάνωσης.
Στον Παιδικό Σταθμό υπήρξε αναλυτική ενημέρωση από τη διευθύντρια του για τις δραστηριότητες, τα προβλήματα και τις ανάγκες αυτής της πολύ σημαντικής για την περιοχή κοινωνικής δομής. 
Επισημάνθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Ξανθου \”η απαίτηση μέχρι 31/12/2016 ανανέωσης της άδειας λειτουργίας του σταθμού με βάση σύγχρονες προδιαγραφές,, γεγονός που προϋποθέτει ριζική λύση στο πρόβλημα της κτιριακής υποδομής. Τίθεται λοιπόν εκ των πραγμάτων το αίτημα ενός νέου παιδικού σταθμού στο Σπήλι, δυναμικότητας 50 παιδιών και με πρόβλεψη ανάπτυξης βρεφικού τμήματος. Παράλληλα αναδείχθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της λειτουργίας του σταθμού με προγράμματα συμβουλευτικής στήριξης, ενημέρωσης γονέων και προληπτικών ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων.

Στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου, ο κ. Α. Ξανθός και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή και το προσωπικό για τα διαχρονικά και συσσωρευμένα προβλήματα στελέχωσης της μονάδας, τα οποία έχουν οξυνθεί ιδιαίτερα τη μνημονιακή περίοδο. Πέρα από την οριακή στελέχωση του ΚΥ με ειδικευμένους γιατρούς (υπάρχει επείγουσα ανάγκη ενός τουλάχιστον ακόμα γενικού γιατρού) και την έλλειψη οδοντιάτρου, αυτή την περίοδο είναι κενά 2 Περιφερειακά Ιατρεία (Σελλιών και Ακουμίων) με αποτέλεσμα να είναι ανεπαρκής η ιατρική κάλυψη της εκτεταμένης και πολυσύχναστης παραλιακής ζώνης του Δήμου Αγίου Βασιλείου (από Αγία Γαλήνη μέχρι Πλακιά).
 Πολύ σοβαρή είναι η έλλειψη οδηγών ασθενοφόρου (υπηρετούν 2, καλύπτοντας μόνο 10 από τις 21 εβδομαδιαίες βάρδιες) με αποτέλεσμα καθημερινά προβλήματα έγκαιρης προσέλευσης και παροχής βοήθειας στο επείγον περιστατικό. Επίσης, κρίσιμη είναι η έλλειψη νοσηλευτών (υπηρετούν μόνο 4) με συνέπεια να μην υπάρχει νοσηλευτική κάλυψη στην πρωινή βάρδια. Το διοικητικό προσωπικό μειώνεται συνεχώς (μένουν λόγω συνταξιοδοτήσεων μόνο 2 άτομα) και κινδυνεύει το ΚΥ να μείνει σύντομα χωρίς διοικητική υποστήριξη, την ώρα που λόγω αυτονόμησης των ΚΥ από τα νοσοκομεία και υπαγωγής τους στις ΔΥΠΕ αυξάνεται οι ανάγκη αυτή. Τα γνωστά προβλήματα στελέχωσης του Νοσοκομείου έχουν ευνοήσει μια τακτική «αφαίμαξης» προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη φυσικοθεραπεύτρια και τον διαιτολόγο του ΚΥ Σπηλίου. Τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών και του εξοπλισμού των ΠΙ Αρμένων, Αργυρούπολης και Αγίας Γαλήνης, καθώς και η ενίσχυση της ιατρικής κάλυψης της περιοχής του πρώην Δήμου Νικηφόρου Φωκά.
Εξ’ αιτίας όλων των παραπάνω προβλημάτων, το Κέντρο Υγείας Σπηλίου που έχει προσφέρει σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του πολύ σημαντικές υπηρεσίες δημόσιας περίθαλψης, κινδυνεύει από «λειτουργική κατάρρευση» και υποβάθμιση της παρεχόμενης υγειονομικής φροντίδας στους κατοίκους και στους επισκέπτες της περιοχής. Χωρίς ενίσχυση με το απαραίτητο προσωπικό, το ΚΥ δυσκολεύεται να επιτελέσει το ρόλο ενός αποτελεσματικού «φίλτρου» προς το επίσης αποδυναμωμένο νοσοκομείο Ρεθύμνου και πολύ περισσότερο αδυνατεί να συνεισφέρει στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας και στην παρέμβαση στους νοσογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος, με βάση την ολιστική αντίληψη για την ΠΦΥ.
Ο κ. Α. Ξανθός ενημέρωσε με τη σειρά του τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό του ΚΥ για τις εξελίξεις στα θέματα του Υπουργείου Υγείας και τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνώρισε την εξαιρετική δουλειά του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ που χάρις στο φιλότιμο και τη ευσυνειδησία του κρατιούνται ακόμα όρθια τα νοσοκομεία και τα ΚΥ, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο προσεχές διάστημα σε συρρίκνωση δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενισχύοντας τον επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα και επιβαρύνοντας οικονομικά τους πολίτες για να έχουν πρόσβαση στην ιατρική παρακολούθηση, τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία που έχουν ανάγκη.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η στήριξη του ΕΣΥ, της ΠΦΥ και της Δημόσιας Υγείας είναι πρώτιστη πολιτική προτεραιότητα σε μια κοινωνία που μαστίζεται από ανθρωπιστική κρίση και υγειονομική φτώχεια και ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα διασφαλίσει με κάθε τρόπο την καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, την επιβίωση αλλά ταυτόχρονα και την αποτελεσματική αναδιοργάνωση της δημόσιας περίθαλψης\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook