Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει διαμεσολάβηση με το Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, παρά το ότι η Ρωσία ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να βοηθήσει προκειμένου να υπάρξει διαπραγμάτευση για την αποχώρησή του.

«Η διαμεσολάβηση δεν είναι δυνατή με τον Καντάφι», είπε ο Σαρκοζί σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) στην παραθαλάσσια πόλη Ντοβίλ της βόρειας Γαλλίας.

Σύμβουλος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Μόσχα διαθέτει συνομιλητές στην κυβέρνηση του λίβυου ηγέτη, με τους οποίους θα μπορούσε να διαπραγματευθεί την αποχώρησή του.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ενδεχόμενο ρόλο της Ρωσίας ο Σαρκοζί είπε: «Γιατί να μην εκμεταλλευθούμε την πειθώ του (όταν ο Μεντβέντεφ) συμφωνεί να καταδικάσει αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη και να καταδικάσει τις ενέργειες του κ. Καντάφι. Λοιπόν ναι, χρειαζόμαστε τον πρόεδρο Μεντβέντεφ».

Εξ άλλου ο Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι η Γαλλία πρόκειται να παράσχει ένα δισεκατομμύριο ευρώ ως βοήθεια στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

Αναφερόμενος στο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που η Ομάδα των Οκτώ υποσχέθηκε να δώσει για την ενίσχυση της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης», ο Σαρκοζί είπε ότι περίπου τα «20 δισεκατομμύρια» θα δοθούν από διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες και οργανισμούς (εξαιρουμένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου), ενώ «περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω διμερών συμφωνιών» και «περίπου 10 δισεκατομμύρια από τις χώρες του Κόλπου».

\"\"Από τα περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια που θα δοθούν στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών, η Γαλλία πρόκειται να δώσει στην Αίγυπτο και στην Τυνησία «ένα δισεκατομμύριο δολάρια».

Ακόμα ο Σαρκοζί δήλωσε πως συμφωνεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πως ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει είτε να ηγηθεί της διαδικασίας μετάβασης της χώρας του στην δημοκρατία ή να εγκαταλείψει την εξουσία.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Γαλλίας μίλησε τόσο ξεκάθαρα περί αποχώρησης του προέδρου Άσαντ από την εξουσία, επικαλούμενος τις δύο επιλογές τις οποίες είχε αναφέρει ο Ομπάμα την 19η Μαΐου.

Ως τώρα η Γαλλία περιοριζόταν να ζητά το τέλος της καταστολής στη Συρία και την έναρξη μεταρρυθμίσεων ώστε να εκπληρωθούν οι θεμιτές προσδοκίες του λαού της χώρας. «Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ γνωρίζει πολύ καλά ότι η Γαλλία τάσσεται υπέρ είτε του να αποχωρήσει ή να σταματήσει αυτή την καταστολή των (διαδηλώσεων υπέρ της) δημοκρατίας που είναι απαράδεκτη», είπε ο Σαρκοζί.

Ο Σαρκοζί είπε παράλληλα ότι θα επιβληθούν και νέες κυρώσεις στο Ιράν, το οποίο κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύεται την προσοχή που δίνεται στη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη για να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Θα λάβουμε νέα μέτρα για να ενισχύσουμε ξανά τις κυρώσεις εναντίον του (Ιράν)», είπε ο Σαρκοζί. Τέλος, ο πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε ότι πρόκειται να μεταβεί στη Βεγγάζη, προπύργιο των Λίβυων εξεγερμένων, μαζί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου από τη γαλλική πόλη, ο Τυνήσιος πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα πως οι προβλεπόμενες για τις 24 Ιουλίου εκλογές στην Τυνησία θα μεταφερθούν χρονικά εάν η εφορευτική επιτροπή «κρίνει πως είναι αναγκαίο».

«Δεν έχουν ακόμη αναβληθεί, αλλά η εφορευτική επιτροπή έχει διατυπώσει την εκτίμηση πως θα χρειασθεί ακόμη λίγο περισσότερο χρόνο ώστε οι εκλογές να είναι άψογες, δίκαιες και διαφανείς», τόνισε ο μεταβατικός πρωθυπουργός, δηλώνοντας «θα το κάνουμε εάν η επιτροπή το κρίνει αναγκαίο».

Η κυβέρνηση έχει προκηρύξει εκλογές για τις 24 Ιουλίου, όμως μέλη της εφορευτικής επιτροπής έχουν δηλώσει πως αυτές θα πρέπει να γίνουν στις 16 Οκτωβρίου, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την προετοιμασία τους.

Ρωσική μεσολάβηση στη Λιβύη ζητούν Ομπάμα και Σαρκοζί

Επιπλέον, οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ ζήτησαν τη μεσολάβηση της Ρωσίας για να επιλυθεί η λιβυκή κρίση, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας για την Αφρική Μιχαήλ Μαργκέλοφ.

«Το ζήτησαν. Τόσο ο Ομπάμα όσο και ο Σαρκοζί», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Μαργκέλοφ. Διευκρίνισε πως, αντίθετα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεν διατύπωσε τέτοιο αίτημα. Πρόσθεσε πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας δεν εμπλέκεται στη σύγκρουση στη Λιβύη, υπογράμμισε από την πλευρά της πως η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να μεσολαβήσει στη Λιβύη.

Εξάλλου ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι πρέπει να φύγει από την εξουσία, ενώ υποστήριξε πως η κατάσταση στη Συρία είναι «ριζικά διαφορετική».

«Ναι, είμαστε έτοιμοι να το παραδεχθούμε … πρέπει να φύγει», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχους, ο οποίος ρωτήθηκε αν ο Λίβυος ηγέτης πρέπει να φύγει από την εξουσία.

Η Ρωσία δέχθηκε να υπογράψει σήμερα την τελική δήλωση της G8 στην οποία ζητείται η αποχώρηση του συνταγματάρχη Καντάφι.

«Ο Καντάφι και η λιβυκή κυβέρνηση δεν κατάφεραν να αναλάβουν την ευθύνη τους για την προστασία του λιβυκού λαού και έχασαν κάθε νομιμότητα. Δεν έχει μέλλον σε μια ελεύθερη και δημοκρατική Λιβύη. Πρέπει να φύγει», αναφέρεται στο κείμενο αυτό που υιοθετήθηκε από τη G8.

«Πιστεύουμε ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι έχει χάσει τη νομιμότητά του εξαιτίας των πράξεών του», πρόσθεσε ο Σεργκέι Ριάμπκοφ. «Βεβαίως είναι ανάγκη να τον βοηθήσουμε να φύγει», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς για τη Συρία, όπου διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πάλι σήμερα, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση, ο Σεργκέι Ριάμπκοφ υπογράμμισε ότι «η συριακή κατάσταση είναι ριζικά διαφορετική από την κατάσταση στη Λιβύη».

Στην τελική δήλωσή τους, οι ηγέτες της G8 περιορίζονται να απειλήσουν τη Συρία, η οποία είναι στενή σύμμαχος της Μόσχας, με «νέα μέτρα» αν συνεχιστεί η καταπίεση, χωρίς να μιλήσουν για πιθανές ενέργειες στον ΟΗΕ, όπως προέβλεπαν σε ένα προηγούμενο σχέδιο δήλωσης.

Αντιδράσεις στην Ιταλία για την κατ\’ ιδίαν συνομιλία Μπερλουσκόνι-Ομπάμα

\"\"Έντονες πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε στην Ιταλία τόσο ο ασυνήθιστος τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσέγγισε τον Μπαράκ Ομπάμα στην διάσκεψη G8, όσο και το περιεχόμενο της συνομιλίας τους.

Ο Μπερλουσκόνι, πριν την επίσημη έναρξη των εργασιών, πρώτα ζήτησε από τον φωτογράφο της ιταλικής αντιπροσωπείας να τον απαθανατίσει με τον Αμερικανό πρόεδρο και αμέσως μετά προσέγγισε τον Μπαράκ Ομπάμα, που ήταν καθισμένος στο κυκλικό τραπέζι και με την βοήθεια διερμηνέα τον πληροφόρησε: «έχω μια νέα πλειοψηφία και με αυτή την πλειοψηφία θέλω να προχωρήσω στην αναμόρφωση της δικαιοσύνης. Είναι βασικής σημασίας, διότι εμείς, στην Ιταλία, έχουμε δικτατορία των αριστερών δικαστών».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άκουσε τον Μπερλουσκόνι χωρίς να παρέμβει ή να απαντήσει, κουνώντας απλώς ελαφρά το κεφάλι. Την «αστραπιαία διμερή συνάντηση» κατέγραψαν οι κάμερες και στην Ρώμη. Ξέσπασε αμέσως πολεμική: «Είναι πολύ σοβαρό να υπονομεύεται ο θεσμός της Δικαιοσύνης μπροστά σε έναν από τους ισχυρότερους άνδρες του πλανήτη», δήλωσε ο Λούκα Παλαμάρα, πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Δικαστικών Ιταλίας (Anm). Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, σχολίασε: «πρέπει να αποτινάξουμε από πάνω μας αυτή την ταπεινωτική παρουσία, το γρηγορότερο δυνατό, διότι, σε διεθνές επίπεδο, χάνουμε συνεχώς κύρος».

Ο πρώην δικαστικός Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος «Ιταλία των Αξιών», ευχήθηκε «να υπενθύμισε ο Μπαράκ Ομπάμα στον κ. Μπερλουσκόνι πως φέρονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι ο Στρος Καν οδηγήθηκε στην φυλακή» για την καταγγελία μιας απόπειρας βιασμού, ενώ «η υπόθεση της μαροκινής Ρούμπι Καρίμα στην Ιταλία κατέληξε στην βουλή».

«Ο Σίλβιο (Μπερλουσκόνι) έχασε την αίσθηση του μέτρου. Ποιος ξέρει τι άλλο είπε και δεν το ακούσαμε», πρόσθεσε ο κεντρώος Πιερφερντινάντο Καζίνι. Μια από τις λίγες φωνές που υψώθηκαν προς υπεράσπιση του Ιταλού πρωθυπουργού είναι αυτή του κεντροδεξιού γερουσιαστή Γκαετάνο Κουαλιαριέλο, ο οποίος θεωρεί ότι «μετά από τόσες κατηγορίες σε βάρος του, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του μετανοημένου μαφιόζου Γκάσπαρε Σπατούτσα, πρέπει να αναγνωρισθεί στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό του».

Μέρκελ: Ο Καντάφι πρέπει να φύγει

\"\"Η Γερμανία θέλει να φύγει από την εξουσία ο Μουάμαρ Καντάφι και δεν είναι απομονωμένη στο θέμα αυτό, δήλωσε από την πλευρά της η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεισφέρει 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ για να βοηθήσει την Τυνησία και την Αίγυπτο.

Πάντως ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι ο Καντάφι θα φύγει με τη θέλησή του από την εξουσία.

«Ξέροντας τον άνθρωπο, δεν πιστεύω ότι θα φύγει», δήλωσε ο Μούσα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στην Ντοβίλ.

Ερωτηθείς για μια πιθανή ρωσική μεσολάβηση ανάμεσα στην Τρίπολη και τους Δυτικούς, ο Μούσα απάντησε ότι υπάρχουν «σε εξέλιξη πρωτοβουλίες από ορισμένες πρωτεύουσες και διεθνείς οργανισμούς», μεταξύ των οποίων ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αφρικανική Ένωση, για να διαπιστωθεί αν είναι δυνατή μια πολιτική έξοδος από την κρίση.

Για τον Μούσα, αυτό που επείγει περισσότερο είναι να υπάρξει μια «αυθεντική κατάπαυση του πυρός» υπό διεθνή επίβλεψη.

Όμως παραδέχθηκε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διάσταση ανάμεσα στις θέσεις του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερμένων, που επιμένει ότι η αποχώρηση του συνταγματάρχη Καντάφι αποτελεί προϋπόθεση, και το καθεστώς της Τρίπολης, που θα ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, έτοιμο να το συζητήσει, αλλά «αργότερα. Η δυσκολία είναι σαφής. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο», υπογράμμισε ο Μούσα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook