Σε ειδική πτέρυγα υψηλής ασφαλείας σε νοσοκομείο της Ατλάντα θα μεταφερθούν δύο εργαζόμενοι σε ανθρωπιστική οργάνωση που μολύνθηκαν από τον ιό Έμπολα ενώ βρίσκονταν στη Δυτική Αφρική.

Η κατάσταση της υγείας τους είναι σοβαρή.

Οι ασθενείς θα τεθούν σε καραντίνα, σε πτέρυγα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Emory. H ειδική μονάδα απομόνωσης δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τα αμερικανικά κέντρα Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης. Η μονάδα είναι η μία από τις τέσσερις που υπάρχουν στις ΗΠΑ.

Ασθενείς είναι ο 33χρονος γιατρός Κεντ Μπράντλι και η 59χρονη ιεραπόστολος Νάνσι Ράιτμπολ.

Οι ασθενείς θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ με ειδικό αεροσκάφος, το οποίο μπορεί να μεταφέρει έναν ασθενή τη φορά. 

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το Στέιτ Ντιπάρμεντ σε συνεργασία με το CDC θα εξετάσουν τις επιλογές για πιθανή εκκένωση αμερικανών που εργάζονται ως εθελοντές της ανθρωπιστική βοήθειας που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα στη Δυτική Αφρική, παρόλο που δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των εθελοντών.

Ο διευθυντής του CDC είπε ότι η Υπηρεσία θα εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος μετάδοσης του ιού. 

«Ο Έμπολα είναι τεράστιος κίνδυνος στην Αφρική» είπε ο Τόμας Φρίντεν. «Δεν θα είναι τεράστιος κίνδυνος στις ΗΠΑ» τόνισε.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες σε αφρικανική σύνοδο που θα λάβει χώρα στην Ουάσινγκτον θα ελεγχθεί για έκθεση στον ιό Έμπολα.

«Λαμβάνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις» είπε ο Ομπάμα.

in.gr