Τουλάχιστον 43 άνθρωποι τραυματίστηκαν την Παρασκευή στη Βαρκελώνη σε συγκρούσεις ανάμεσα στην Αστυνομία και σε μέλη του κινήματος των «Αγανακτισμένων»  κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καθαρισμού της Πλατείας της Καταλωνίας από τους διαδηλωτές.  Ανάλογες συγκρούσεις αναφέρθηκαν και στην πόλη Λερίντα, δυτικά της Βαρκελώνης.

Κρανοφόροι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν γκλομπ και σφαίρες από καουτσούκ εναντίον μερικών δεκάδων διαδηλωτών οι οποίοι είχαν αποκλείσει μια από τις εισόδους της πλατείας εμποδίζοντας τη διέλευση των οχημάτων καθαρισμού. Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά.

Νωρίτερα, η αστυνομία της Βαρκελώνης είχε καλέσει τους διαδηλωτές να απομακρύνουν τις σκηνές, τις αφίσες και άλλα αντικείμενα από την πλατεία με το επιχείρημα ότι πρέπει τα συνεργεία καθαρισμού του Δήμου να την καθαρίσουν ενόψει του τελικού του Champions League, μεταξύ των ομάδων της Barcelona και της Manchester, αλλά και για να αποφευχθούν επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς της.

Περίπου 100 διαδηλωτές επιχείρησαν να μπλοκάρουν τις εισόδους της πλατείας και ορισμένοι από αυτούς τρύπησαν τα λάστιχα των οχημάτων καθαρισμού, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.

\"\"

Πλατεία Καταλούνια στη Βαρκελόνη, το βράδυ χτες πριν τη σημερινή εκκαθάριση [EPA/TONI GARRIGA]

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι ο καθαρισμός της πλατείας ήταν μόνο μία δικαιολογία για να παραβιάσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Στο Twitter διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίδρασή τους για την κίνηση της αστυνομίας. «Μας απομακρύνουν με τη βία. Είναι εντελώς παράνομο. Οι αστυνομικοί δεν φέρουν το αστυνομικό σήμα» αναφέρει ένα από τα σχόλια αυτά.

«Όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση καθαρισμού, θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πλατεία, αλλά χωρίς σκηνές, μαχαίρια και άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα»,  διευκρίνισε εκπρόσωπος της Αστυνομίας.


tovima

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook