Δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας διέλυσαν βίαια διαδηλωτές σε ένα προάστιο της Δαμασκού, όπως και στην πόλη Ντέιρ Εζόρ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου πυροβόλησαν στον αέρα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της συριακής ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε παρόμοια επεισόδια στην πόλη Ζαμπαντάνι, κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι από τα πυρά των αστυνομικών, σύμφωνα με έναν κάτοικο. Πυρά ακούστηκαν στην πόλη Χομς, ενώ στην πόλη Ραστάν 30.000 διαδηλωτές αξίωσαν «να πέσει το καθεστώς».

Στην Ντέιρ Εζόρ, «λάβαμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι συριακές υπηρεσίες (επιβολής) της τάξης πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν 5.000 διαδηλωτές οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί μετά τις προσευχές της Παρασκευής», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντελκαρίμ Ριχάουι.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος της συριακής ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι υπηρεσίες ασφαλείας διέλυσαν βίαια, χρησιμοποιώντας ρόπαλα, αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές στο προάστιο Ροκν Εντίν, στο βόρειο τμήμα της Δαμασκού.

Διαδηλώσεις, πυρά και τραυματισμοί εκτυλίσσονται σε πολλές χώρες της χώρας.      
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Νταΐλ, μια κοινότητα στη νότια Συρία όπου είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές που φώναζαν «Αλλάχου Άκμπαρ» όπως μεταδίδει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο. Στην πόλη Άλμπου Καμάλ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα, ο οποίος σε ομιλία του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τάχθηκε υπέρ του Άσαντ, εξοργίζοντας τους διαδηλωτές.

 Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αξίωσε από τις αρχές της Συρίας να επιτρέψουν την έλευση ,στη χώρα, μιας αποστολής για να ερευνήσει τις καταγγελίες περί δολοφονιών από δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Άσαντ. «Δεν έχουμε ακόμα λάβει απάντηση από την Δαμασκό στο επίσημο αίτημά μας να μας επιτραπεί η πρόσβαση, το οποίο είχαμε αποστείλει την 6η Μαΐου», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας Ρούπερτ Κόλβιλ. «Υπάρχουν πολλές αντιφατικές πληροφορίες» στη χώρα, πρόσθεσε για να διευκρινιστεί ότι αυτός είναι ο λόγος που ο ΟΗΕ ζήτησε «από την κυβέρνηση να μας δώσει πρόσβαση το ταχύτερο ώστε να μας επιτρέψει να αποσαφηνίσουμε τα ζητήματα αυτά».


protothema

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook