Η μεγάλη διασπορά του φονικού ιού Έμπολα σε χώρες της δυτικής Αφρικής ξεπερνάει τις προσπάθειες των Αρχών να την περιορίσουν και για αυτό το λόγο Αφρικανοί ηγέτες συμφώνησαν να λάβουν πολύ αυστηρά μέτρα.

Πρόκειται για το χειρότερο ξέσπασμα του Έμπολα, στη 40χρονη ιστορία του ιού, στο επίπεδο τόσο των θανάτων, όσο και του εύρους των γεωγραφικών περιοχών που επηρεάζει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα χρειαστούν από 3 έως 6 μήνες προκειμένου να σταματήσει η επιδημία, ενώ δεν υπάρχει αντίδοτο ή αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπισή του.

«Το ξέσπασμα του ιού κινείται πολύ πιο γρήγορα από τις προσπάθειές μας να τον ελέγξουμε», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Τσαν, απευθυνόμενη προς τους πρωθυπουργούς της Γουινέας, της Λιβερίας, της Σιέρα Λεόνε και της Ακτής Ελεφαντοστού. Προειδοποίησε δε ότι «ενδεχόμενη αποτυχία να συγκρατηθεί η επιδημία θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες, σε όρους θνησιμότητας και οικονομίας».

Μετα από αυτή την υπόδειξη, οι πρωθυπουργοί των χωρών της δυτικής Αφρικής αποφάσισαν να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις ώστε να απομονωθούν οι περιοχές στις οποίες υπάρχουν τα πιο πολλά κρούσματα, όπου απαγορεύονται όλες οι μεταφορές, ενώ έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί και στα αεροδρόμια των χωρών τους. Για την αντιμετώπιση της κρίσης, θα διαθέσουν έκτακτο κονδύλι ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την πρόσληψη γιατρών στις περιοχές που πλήττονται.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τουλάχιστον 1.323 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό, εκ των οποίων οι 729 έχουν αποβιώσει, εκ των οποίων οι 60 ήταν εργαζόμενοι στην υγεία που προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους αρρώστους. Οι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον ιό έχουν μόλις 40% πιθανότητα να επιβιώσουν και 10% αν δεν λάβουν έγκαιρη υγειονομική περίθαλψη. Αεροπορικές εταιρείες ήδη ακυρώνουν τις πτήσεις τους προς τα αεροδρόμια χωρών της δυτικής Αφρικής.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ αναμένεται να παραλάβουν δύο πολίτες τους οι οποίοι προσβλήθηκαν από τον Έμπολα, καθώς εργάζονταν ως γιατροί στις συγκεκριμένες περιοχές και θα τους παράσχουν υγειονομική βοήθεια στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Emory, ένα από τα τέσσερα της χώρας στα οποία υπάρχει ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός για τον συγκεκριμένο ιό. Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση ανθρώπου που έχει προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό που πατάει σε αμερικάνικο έδαφος.

Πλέον, οι διεθνείς ιατρικοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές ζήτησαν από το προσωπικό τους να αποχωρήσει, καθώς ο κίνδυνος της μετάδοσης είναι τεράστιος.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. παρακολουθεί τις εξελίξεις – χαμηλός ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και από τον Απρίλιο 2014 μετά τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για την επιδημία έχει ενημερώσει τόσο τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας για το χειρισμό ύποπτων περιστατικών αιμορραγικού πυρετού όσο και τους ταξιδιώτες για τις εξελίξεις και τις απαραίτητες προφυλάξεις. Επίσης, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Εργαστήριο Αναφοράς Αιμορραγικών Πυρετών και Αρμποϊών του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη για την εργαστηριακή ετοιμότητα της χώρας.

Διευκρινίζεται ότι ο κίνδυνος από τη συγκεκριμένη επιδημία αιμορραγικού πυρετού Έμπολα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, είναι πολύ χαμηλός.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook