Ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας κ.Μεχμέτ Μουεζίνογλου δήλωσε ότι προτίθεται να αντιμετωπίσει την έλλειψη είκοσι-χιλιάδων (20.000) ειδικευμένων ιατρών που χρειάζεται η Τουρκία, με την «εισαγωγή», σε πρώτη φάση, πέντε χιλιάδων (5.000) ιατρών από την Ελλάδα. «Ακόμα και δέκα χιλιάδες (10.000) ιατροί αν έλθουν, δεν θα μας δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα» πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο κ. Μουεζίνογλου είπε ότι οι σπουδές Ιατρικής στην Ελλάδα είναι υψηλού επιπέδου. Γι΄αυτό θέλει να φέρει Έλληνες ιατρούς , που πλήττονται από τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδος, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν σε όλους τους τομείς της Ιατρικής εδώ στην Τουρκία.

Επίσης πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός Υγείας ότι, στην Ελλάδα οι πτυχιούχοι της Ιατρικής περιμένουν πολλά χρόνια για την απόκτηση ειδικότητας, ενώ στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων της Τουρκίας υπάρχει  έλλειψη βοηθών.

Χαρακτηριστικά δήλωσε ο Υπουργός κ. Μουεζίνογλου: “Μου ζητάνε δέκα (10) βοηθούς και εγώ μπορώ να δώσω μόνο τρεις (3)! »

Γι΄αυτό λοιπόν , προτείνει στους Έλληνες πτυχιούχους Ιατρικής να έλθουν να αποκτήσουν εδώ ειδικότητα και στην συνέχεια να εργαστούν εδώ ως ειδικευμένοι γιατροί. Έτσι, σκέπτεται ο Υπουργός Υγείας κ Μουεζίνογλου, ότι και τις κενές θέσεις πανεπιστημιακών βοηθών θα καλύψει και μεσοπρόθεσμα τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες σε ειδικευμένους γιατρούς θα αντιμετωπίσει.

Σημειωτέον ότι, εδώ στην Τουρκία, οι ανάγκες σε ειδικευμένους γιατρούς ολοένα αυξάνονται, διότι ο ιδιωτικός νοσοκομειακός τομέας συνεχώς διευρύνεται. Συγχρόνως διευρύνεται και ο κρατικός νοσοκομειακός τομέας.

Υπενθυμίζω ότι, η Τουρκία έχει βάλει στόχο να γίνει το Περιφερειακό Κέντρο Υγείας, δηλαδή το νοσοκομειακό κέντρο υγείας και περίθαλψης της ευρύτερης γεωπολιτικής περιοχής.

Ο Υπουργός κ. Μουεζίνογλου  διευκρίνισε ότι, προς τούτο θα συνεννοηθεί με το Υπουργείο Εξωτερικών  της Τουρκίας,  το Συμβούλιο Ανωτάτης Παιδείας[i] (για την πρόσληψη των Ελλήνων ειδικευομένων ιατρών ως βοηθών στα Πανεπιστήμια της Τουρκίας) και θα μεριμνήσει για τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να επιτραπεί σε αλλοδαπούς  -Έλληνες υπηκόους- να εργαστούν σε κρατικά νοσοκομεία.

Ως γνωστόν, όπως παντού, έτσι και στην Τουρκία, στις κρατικές υπηρεσίες μόνο ημεδαποί, δηλαδή υπήκοοι του κράτους, μπορούν να εργαστούν.

 Ο Τούρκος Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην Γερμανία, η οποία δέχθηκε να προσλάβει στα νοσοκομεία της  δέκα-πέντε χιλιάδες (15.000) Έλληνες νέους ιατρούς για εννέα (9) χρόνια, και πρόσθεσε με νόημα: «Αντί για την Γερμανία, πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον της Ελλάδος προς την Τουρκία».

Αναμφιβόλως αυτή είναι μία ευχάριστη είδηση για τον χειμαζόμενο από την μνημονιακή λαίλαπα ιατρικό κόσμο της Ελλάδος! Πέντε χιλιάδες (5.000) ιατροί, στην φάση αυτή, ως απόλυτος αριθμός, δεν είναι ευκαταφρόνητος με την προοπτική μάλιστα ο αριθμός αυτός να διπλασιασθεί μεταγενέστερα.

Επισημαίνω τις προοπτικές πανεπιστημιακής σταδιοδρομίας των νέων Ελλήνων ιατρών εδώ στην Τουρκία, αρχίζοντας ως βοηθοί  και εργαζόμενοι συγχρόνως στα αξιόλογα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας.

Κατά την περίοδο  αυτή, στην Ελλάδα των Μνημονίων, της ανεργίας, της κοινωνικής εξαθλίωσης, της δυστυχίας και της φτώχειας, η εύρεση εργασίας ισοδυναμεί με το παιχνίδι του θαμμένου θησαυρού!

Σημειωτέον ότι ο κ. Μεχμέτ Μουεζίνογλου είναι από την Κομοτηνή, από την μειονότητα της Δυτικής Θράκης[ii]. Με αυτή την συγκεκριμένη πολιτική συμπεριφορά του, επιβεβαιώνει μία διαχρονική πραγματικότητα, ότι δηλαδή μία μειονότης αποτελεί την γέφυρα μεταξύ των δύο λαών, δηλαδή του λαού του κράτους, υπό την κυριαρχία του οποίου υπήχθη  η μειονότης, και του λαού του κράτους, με τον οποίο συνδέει την μειονότητα το διακριτικό της γνώρισμα, όπως είναι η φυλή, η εθνική καταγωγή, η θρησκεία ή η γλώσσα.[iii]  

Είναι πλέον ή βέβαιον ότι, εάν στην θέση του κ. Μουεζίνογλου ήταν κάποιος άλλος  από οποιαδήποτε περιοχή της Τουρκίας, δεν θα σκεφτόταν να ……ανακουφίσει τους χειμαζόμενους από την μνημονιακή λαίλαπα Έλληνες ιατρούς!

Θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα της έλλειψης ειδικευμένων ιατρών διαφορετικά όπως λ.χ. παρέχοντας κίνητρα για τον επαναπατρισμό των Τούρκων ιατρών που ζουν στο εξωτερικό κυρίως στην Γερμανία, αξιοποιώντας το ιατρικό δυναμικό της Ρωσίας, οι διμερείς σχέσεις με την οποία ολοένα αναβαθμίζονται, διευρύνονται και βελτιώνονται κτλ. Ειδικότερα θα μπορούσε να απευθυνθεί στους  Αζέρους[iv] που ζουν στην Ρωσία και έχουν ρωσική ιθαγένεια.

Στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καθώς και στις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης υπάρχει μία γενεά σαραντάρηδων με λαμπρές σπουδές σε Πανεπιστήμια πρωτίστως των ΗΠΑ και δευτερευόντως της Δυτικής Ευρώπης. Αυτοί οι νέοι επιστήμονες αποτελούν πρόσφορη δεξαμενή ανιχνεύσεως επιστημόνων.

Αυτή την στιγμή εδώ στην Τουρκία εργάζονται αρκετοί Έλληνες, ενώ απροσδιόριστος παραμένει ο αριθμός των Ελλήνων που έρχονται εδώ μέσω πολυεθνικών εταιρειών.

Από τους απολυμένους πιλότους της πρώην Ολυμπιακής, εβδομήντα (70) εργάζονται στις Τουρκικές Αερογραμμές (TURKISH AIRLINES) (TÜRK HAVA YOLLARI), δέκα (10) εργάζονται στην  Onur Air, πέντε (5) στην  Atlas Jet και τρεις (3) στην  Bora Jet.

Περί τις διακόσιες-πενήντα (250) Ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται εδώ με πραγματική ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και όχι με μόνη εγγραφή στα μητρώα των εταιρειών.

Στην Τουρκία το βιοτικό επίπεδο του μέσου Τούρκου έχει αναβαθμισθεί και διαρκώς βελτιώνεται.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει φθάσει τα 11.000 Δολλάρια.

Επισήμως ανακοινώνεται ότι ο πληθυσμός της χώρας είναι 76.667.864.

 Όμως υπολογίζεται ότι, την στιγμή αυτή, ο πληθυσμός της Τουρκίας θα πρέπει να έχει υπερβεί τα 80 εκατομμύρια. Μόνο η Κωνσταντινούπολη αριθμεί αισίως 17 εκατομμύρια κατοίκους, κάτι που εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς κυκλοφορόντας στους δρόμους της πόλης.

Οι υποδομές της χώρας βελτιώνονται εντυπωσιακά.

Η χώρα παράγει σχεδόν τα πάντα και εξάγει. Έχει αναπτυγμένη βιομηχανία και αξιόλογη βαριά βιομηχανία.

Έχει εξοφλήσει το χρέος της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αυτό το επίτευγμα πιστώνεται πιστώνεται στον Πρωθυπουργό κ. Έρντογαν. Για πρώτα φορά στην παγκόσμια ιστορία, η Τουρκία δάνεισε χρήματα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 29 ετών, ενώ το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου τα 40 εκατομμύρια, είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Η καταγραφόμενη ανεργία δεν οφείλεται στην απώλεια εργασίας, δηλαδή στην κατάργηση θέσεων εργασίας, αλλά στην αδυναμία της αγοράς να απορροφήσει τους νέους, που κάθε χρόνο αποφοιτούν από τα σχολεία όλων των βαθμίδων και αναζητούν εργασία.

Του Δρα Βύρωνα Ματαράγκα
Διεθνολόγου[i] Το γνωστό YÖK  από τα αρχικά των τουρκικών λέξεων Yüksek Öğretim Kurulu.

[ii] Mehmet Müezzinoğlu.Γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1955. Είναι γιατρός και ιδιοκτήτης τριών ιδιωτικών νοσοκομείων στην περιοχή Αβτζηλάρ  (Avcılar) της Κωνσταντινούπολης. Στις εκλογές του 2011 εξελέγη Βουλευτής Αδριανουπόλεως (Edirne). Από τις 24 Ιανουαρίου 2013 είναι Υπουργός Υγείας.

[iii] Αποτελεί τραγικό ατύχημα της ιστορίας που ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου καθώς και η μειονότης της Δυτικής Θράκης δεν αξιοποιήθηκαν ως γέφυρα προσέγγισης των δύο όμορων λαών Ελλάδος και Τουρκίας. Αντιθέτως υπέστησαν τις επιπτώσεις των διακυμάνσεων των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και υπήρξαν το πρόσφορο αντικείμενο καταστρεπτικών αντιμέτρων ένθεν κακείθεν.

[iv] Οι Αζέροι είναι τουρκικός λαός. Είναι Μουσουλμάνοι Σιϊτες και αυτή, δηλαδή το διαφορετικό δόγμα, είναι η μόνη διαφορά τους από τους Τούρκους. Τα Αζέρικα Τουρκικά έχουν διατηρήσει  αρκετές παλιές λέξεις των Ογούζων Τούρκων και έχουν την έντονη επιρροή της Περσικής γλώσσας.