Πάνω από 270 άνθρωποι έχουν προσβληθεί στη Γερμανία από επικίνδυνο βακτηρίδιο, το οποίο έχει εντοπισθεί σε αγγουράκια προερχόμενα από την Ισπανία, ωστόσο ο αριθμός των νεκρών εξακολουθεί να παραμένει περιορισμένος στους δύο, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Το εντεροαιμορραγικό βακτηρίδιο E.coli (Eceh) ενδέχεται να προκαλέσει από απλές έως αιμορραγικές διάρροιες, ή ακόμη να προκαλέσει σημαντικές --έως και θανάσιμες-- νεφρικές βλάβες, που αποκαλούνται Ουραιμικό Αιμολυτικό Σύνδρομο (ΟΑΣ).

Στο σύνολο της γερμανικής επικράτειας έχουν καταγραφεί συνολικά 276 κρούσματα ΟΑΣ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Ρόμπερτ-Κοχ, που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο και την καταπολέμηση των ασθενειών.

Χθες ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 214, την ώρα που κατά μέσον όρο σε ετήσια βάση καταγράφονται 50 με 60 τέτοιες περιπτώσεις.

Καθώς οι αναλύσεις έχουν συμπεράνει πως η μόλυνση προέρχεται από αγγουράκια που προέρχονται από τον ισπανικό νότο, «οι αρχές της Ανδαλουσίας έχουν αρχίσει έρευνες για να διαπιστωθεί από πού προέρχεται η μόλυνση και σε ποια δεδομένη στιγμή προκλήθηκε», τόνισε εκπρόσωπος της Ισπανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Τροφίμων (AESA).

Η AESA τονίζει πως κανένα κρούσμα δεν έχει καταγραφεί, ή διαπιστωθεί στην ίδια την Ισπανία.

Επιπλέον το βακτήριο Eceh εντοπίσθηκε και σε αγγούρια από την Ισπανία στα αποθέματα δύο προμηθευτές λαχανικών στη Δανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η δανική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων.

Η υπηρεσία ζήτησε από τους δύο προμηθευτές στο Γκρίνστεντ και στο Κόλιντ να αποσύρουν από το εμπόρια τα αγγούρια αυτά, ενώ παράλληλα συνέστησε στους καταναλωτές να μην καταναλώνουν αγγούρια Ισπανίας και ντομάτες και σαλατικά από τη βόρεια Γερμανία.

Επιπλέον, οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της χώρας Coop και Dansk Supermarked αποφάσισαν να αφαιρέσουν από τα ράφια τους τα αγγούρια Ισπανίας, ενώ η ένωση ξενοδόχων και υπηρεσιών εστίασης (Horesta) της Δανίας συνέστησε στα μέλη της να αξιολογήσουν την ανάγκη να αποσύρουν από τις αποθήκες τους τομάτες, αγγούρια και σαλατικά που προέρχονται από τη Γερμανία και την Ισπανία.

Η Ισπανία διαψεύδει «μολυσμένα» αγγουράκια στη Γερμανία

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα αγγουράκια στα οποία εντοπίσθηκε το επικίνδυνο βακτήριο E.coli στη Γερμανία είχαν μολυνθεί στην Ισπανία, υποστήριξε σήμερα η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας Ρόσα Αγκιλάρ.

«Δεν ξέρουμε πού μπορεί να έγινε η μόλυνση (των αγγουριών με το βακτήριο) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι θα μπορούσε να έχει γίνει έξω από τη χώρα παραγωγής τους», είπε η υπουργός μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου στη Μαδρίτη. «Μέχρι τώρα τίποτα δεν αποδεικνύει ότι έχει συμβεί στη χώρα παραγωγής τους», τόνισε, προειδοποιώντας ότι το γεγονός πως υποδεικνύεται ευθέως η Ισπανία ως υπεύθυνη θα μπορούσε να προκαλέσει «ανεπανόρθωτες ζημιές στον τομέα».

«Το επίπεδο ασφαλείας και ποιότητάς μας είναι εξαιρετικά υψηλό», κατέληξε η Αγκιλάρ.

Δύο εταιρίες, στη Μάλαγα και την Αλμερία της νότιας Ισπανίας, φέρονται να έχουν παράγει τα αγγουράκια που ευθύνονται για τη διάδοση του βακτηρίου στη Γερμανία. Ωστόσο κανένα κρούσμα δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ισπανία.

Το εντεροαιμορραγικό βακτήριο e.coli (Eceh) μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο προκαλώντας αιμορραγίες στο γαστρεντερικό σύστημα. Στη Γερμανία έχει εντοπιστεί σε τρία αγγουράκια που προέρχονταν από την Ισπανία και σε άλλο ένα που ενδέχεται να έχει παραχθεί στην Ολλανδία. Μολυσμένα ισπανικά αγγουράκια βρέθηκαν επίσης στις αποθήκες δύο Δανών χονδρεμπόρων και οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ της χώρας αποφάσισαν σήμερα να αποσύρουν όλα τα αποθέματά τους από τα ράφια.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι και 214 άλλα κρούσματα στη Γερμανία, 10 κρούσματα στη Σουηδία, 4 στη Δανία, 3 στη Βρετανία και 1 στην Ολλανδία. Όσοι ταξίδεψαν πρόσφατα στη Γερμανία θα πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό αν παρουσιάσουν συμπτώματα όπως διάρροια και αίμα στα κόπρανα, κεφαλαλγία και ισχυρούς πόνους στην κοιλιακή χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ