Με συμμετοχή του ανωγειανού λαού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στην Κεντρική Πλατεία Ανωγείων (Αρμί), η προφεστιβαλική εκδήλωση των Τομεακών Οργανώσεων Ρεθύμνου της ΚΝΕ με τίτλο «Ανώγεια: 70 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα η πάλη συνεχίζεται ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά».

Το παρόν έδωσε αντιπροσωπία του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας και της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας.

Σε ενημερωτική ανακοίνωση αναφέρεται ότι "η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Βαγγέλη Μαγνήσαλη, γραμματέα του Τ.Σ Ρεθύμνου της ΚΝΕ, που αναφέρθηκε στην ιστορία και τη σπουδαιότητα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ, που φέτος κλείνει τα 40 του χρόνια και πως άξια πλέον θεωρείται το μεγαλύτερο νεολαιίστικο γεγονός, καθώς είναι το φεστιβάλ που δείχνει στους νέους το δρόμο της ανυπακοής απέναντι στο εκμεταλλευτικό σύστημα, και ανοίγει δρόμους για την οικοδόμηση μιας νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Έπειτα χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Κ.Ο Ανωγείων του ΚΚΕ ο Βασίλης Φασουλάς, ο οποίος τόνισε πως ο φασισμός δεν έχει και δεν πρέπει να έχει λόγο όχι μόνο στα Ανώγεια και στην Κρήτη, αλλά και σε κάθε τόπο που πλήρωσε με το αίμα του λαού του το πέρασμα. Ολοκλήρωσε λέγοντας πως στον φασισμό θα μπει ένα οριστικό τέλος όταν οι λαοί αποφασίσουν να δώσουν ένα τέλος και σε όσους τον τρέφουν τόσα χρόνια.

Αμέσως μετά ακολούθησε κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας, της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο Γιαν Λοσντορφερ, μέλος του ΚΣ της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ) και ο Μπιορν Σμιντ, μέλος της ΚΕ του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP). Αυτό το οποίο τόνισαν ιδιαίτερα είναι η άμεση σχέση του φασισμού και του ναζισμού με τον καπιταλισμό, αφού ο τελευταίος διαχρονικά τον χρησιμοποίησε όποτε τον είχε ανάγκη. Ανέφεραν πως ο μόνος τρόπος να μπει ένα τέλος στον φασισμό είναι να μπει ένα τέλος και στην εξουσία των μονοπωλίων που γεννά και αυτόν και τις κρίσεις και τους πολέμους και πολλά άλλα.

Ακόμα, το ιστορικό του ολοκαυτώματος αναφέρθηκε από τον κ. Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονη Ιστορίας του ΑΠΘ, ο οποίος πέραν των γεγονότων του παρελθόντος και της σύνδεσης τους με τις μέρες μας, τόνισε πως το παράδειγμα των Ανωγείων 70 χρόνια πριν πρέπει να αποτελεί πηγή έμπνευσης και αντίστασης για τους νέους σήμερα.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «Καλωσορίζουμε εδώ, στα ιστορικά Ανώγεια τους Γερμανούς συντρόφους αντιπροσώπους του ΚΚΓ και της Νεολαίας τους, της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας. Χαιρόμαστε για τη συμμετοχή τους στην προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στα Ανώγεια, αφιερωμένη στην πάλη των κατοίκων της περιοχής ενάντια στο φασισμό – ναζισμό. Τιμούμε τους νεκρούς αυτού του αγώνα .Από το βήμα αυτό, από τα ιστορικά Ανώγεια, από τα Ανώγεια των μεγάλων πατριωτικών και κοινωνικών αγώνων, θέλω να καταγγείλω το έγκλημα που συντελείται αυτές της μέρες από το κράτος τρομοκράτη, το Ισραήλ, με την ανοχή και τη συναίνεση των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. [...]. Το σίγουρο είναι πως οι ιμπεριαλιστές δεν έχουν κανένα δισταγμό να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους με όποιο τρόπο τους είναι κατάλληλος. Ότι δεν μπορούν να καταφέρουν με την «ειρήνη» τους, το ολοκληρώνουν με τους πολέμους τους. [...] Από αυτές τις εξελίξεις γίνεται για άλλη μια φορά καθαρό ότι για να ζήσουν ειρηνικά οι λαοί, πρέπει να αποτρέψουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ταυτόχρονα να παλέψουν για την εργατική – λαϊκή εξουσία ξεπερνώντας εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς. Είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για να μπορέσουν να θέσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας [...] Ό σοσιαλισμός, δεν αποτελεί παρένθεση στην ανθρώπινη ιστορία. Η πίκρα και η απογοήτευση που έσπειραν οι αντεπαναστατικές ανατροπές, δεν πρέπει να γίνουν αιτία ή αφορμή να βάλουμε τελεία και παύλα στην πάλη για το σοσιαλισμό, για ένα καλύτερο αύριο. Ό,τι καλό είχε να δώσει ο καπιταλισμός προ πολλού το έδωσε, δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει στην ανθρωπότητα, πέρα από το να ξεκουμπιστεί από την μαζική πάλη των λαών. Η εποχή μας παραμένει εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό, ο χαρακτήρας της επανάστασης είναι σοσιαλιστικός, δεν υπάρχει ενδιάμεσο κοινωνικό σύστημα ανάμεσα στον καπιταλισμό και τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό. ».

Τέλος, πραγματοποιήθηκε κρητικό γλέντι από τους: Φασουλά Γιώργη (λύρα – τραγούδι), Καλλέργη Κώστα (λαούτο – τραγούδι), Βρέτζο Γιώργη (μαντολίνο – τραγούδι), Μαρκάκη Κώστα (κιθάρα – τραγούδι), Κριτσωτάκη Αλέξη (κρουστά). Συμμετείχε ο Χορευτικός Σύλλογος Ανωγείων «Αετός».

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις κεντρικές εκδηλώσεις του 40ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», στις 12-13 Σεπτέμβρη, στο Δημοτικό Κήπο του Ρεθύμνου.