Ενα… κουτάκι λάθος έκανε στη δήλωση του ΕΝΦΙΑ κάποιος φορολογούμενος και παραλίγο να βρεθεί αντιμέτωπος με φόρο 50 εκατ. ευρώ. Ο ιδιοκτήτης γλίτωσε το… τεστ κοπώσεως που θα προσέφερε στην καρδιά του χωρίς λόγο, αφού δεν αντίκρισε τελικά το συγκεκριμένο εκκαθαριστικό.

Το λάθος που έκανε ο ιδιοκτήτης, σύμφωνα με την «Καθημερινή» ήταν ότι αντί να γράψει την επιφάνεια του διαμερίσματός του, σε αυτό το πεδίο συμπλήρωσε τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ, αριθμό που- αν ήταν τετραγωνικά μέτρα- θα αντιστοιχούσε σε φόρο 50 εκατομμυρίων ευρώ!

Για καλή του τύχη, το λάθος εντοπίστηκε από τους διαχειριστές του συστήματος και δεν «ανέβηκε» στην ιστοσελίδα του Taxis προκειμένου να ειδοποιηθεί ο ιδιοκτήτης για να πληρώσει.

Αυτός είναι ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες που θα κληθούν να διορθώσουν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης στο Taxis. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να αμφισβητήσουν τα εκκαθαριστικά που θα παραλάβουν, έχοντας στη διάθεσή τους χρονικό περιθώριο της τάξεως των τριών μηνών. Αυτή τη φορά, τις διορθώσεις θα τις κάνουν υπό… πίεση, καθώς η εφορία θα τους έχει ήδη καταλογίσει έναν φόρο τον οποίο αν δεν αμφισβητήσουν, θα τον κουβαλάνε ως ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Πώς μπορείτε να βρείτε το εκκαθαριστικό

Επισκέπτεστε τον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και κάνετε κλικ στο πάνω δεξί μέρος στο πεδίο «Ο λογαριασμός μου». Εκεί εισάγετε τα στοιχεία του προσωπικού σας λογαριασμού στο Taxisnet (κωδικοί).

Επιλέγετε το πεδίο «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» και στη συνέχεια «Στοιχεία Οφειλών Εκτός Ρύθμισης», όπου εκεί μπορείτε να δείτε το συνολικό ποσό της οφειλής σας.

Προεπιλεγμένο είναι το κουμπί «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων-εκπτώσεων», οπότε στο κάτω μέρος της σελίδας είναι εμφανείς οι δόσεις πληρωμής με τις προθεσμίες τους.

Αν επιλέξετε το πεδίο «Ταυτότητα οφειλής» ανοίγει μία σελίδα, μέσω της οποίας μπορείτε να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό σας πατώντας το κουμπί «Εκτύπωση».

Το «Σημείωμα για Πληρωμή» περιέχει ένα μοναδικό αριθμό για κάθε οφειλή, υπό το όνομα «Ταυτότητα οφειλής» και είναι απαραίτητη για την πληρωμή του ποσού που οφείλετε.

Με εκτυπωμένη τη σελίδα αυτή μπορείτε να πληρώνετε την οφειλή, κάνοντας χρήση των τρόπων πληρωμής που διαθέτουν οι συνεργαζόμενες με το Υπουργείο Οικονομικών τράπεζες και τα ΕΛΤΑ.

Να σημειωθεί πως τα εννέα πρώτα ψηφία της «Ταυτότητας Οφειλής» αντιστοιχούν στον ΑΦΜ σας.

Προκειμένου να αποφύγετε κάποιο λάθος, θα πρέπει να ελέγχετε αν αναγράφεται σωστά η «Ταυτότητα Οφειλής» στην απόδειξη πληρωμής που λαμβάνετε από την Τράπεζα ή από τα ΕΛΤΑ.
Αν επιθυμείτε στο «Σημείωμα για Πληρωμή» να μην εμφανίζονται ποσά επιλέξτε το κουμπί «Εκτύπωση χωρίς Ποσά».

Επιλέγοντας το πεδίο «Στοιχεία Οφειλών» για να επιστρέψετε στην «Εικόνα Οφειλών».

Ακόμη οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα εκκαθαριστικά εκδίδονται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο, ενώ τα ακίνητα των ανήλικων τέκνων εμφανίζονται στο εκκαθαριστικό του κηδεμόνα.

Επίσης, οι δόσεις είναι μονόδρομος, αφού για τον ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει πρόβλεψη για έκπτωση 1,5% σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου. Αν σε κάποιο ακίνητο υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις με αποτέλεσμα ο υπολογισμός του φόρου να μην είναι δυνατός, τα ακίνητα θεωρούνται μη δηλωθέντα. Στην πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου που θα βρει ο φορολογούμενος, θα υπάρχει ειδική επισήμανση. Ο φορολογούμενος θα πρέπει σ’ αυτή την περίπτωση να μπει στο Taxis και να δώσει τις πληροφορίες που ζητούνται για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Οι διορθώσεις των λαθών που θα εντοπιστούν, θα γίνουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής του E9. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η εφαρμογή θα λειτουργήσει προς το τέλος Αυγούστου. Σε διορθώσεις που θα γίνουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, δεν θα επιβάλλονται ούτε πρόστιμα, ούτε προσαυξήσεις. Μετά τη διόρθωση θα προκύψει νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook