«Το θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι μια μέρα θα με βρουν νεκρή στο κελί μου και ο ιατροδικαστής δεν θα μπορέσει να διαπιστώσει την αιτία του θανάτου μου» δηλώνει στο Έθνος της Κυριακής η φυγόδικη από το 2005 πρώην ανακρίτρια Αντωνία-Τόνια Ηλία για την περίπτωση να αποφασιστεί έδοσή της Ελλάδα.

Μετά από τρεισήμισι χρόνια διαδικασιών στα αγγλικά δικαστήρια, σε έναν μήνα η πρώην ανακρίτρια, θα αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, αν θα εκδοθεί ή όχι στην Ελλάδα.

Οι αγγλικές αρχές συνέλαβαν την πρώην ανακρίτρια, εκτελώντας ευρωπαϊκό ένταλμα, τον Μάιο του 2005, στην πόλη Μπράιτον. Το πρωτόδικο δικαστήριο αποφάσισε την έκδοση της Αντωνίας Ηλία στην Ελλάδα, αλλά έκανε έφεση, η οποία εκδικάζεται σε δυο στάδια.

Στο πρώτο στάδιο στο οποίο συζητήθηκαν τα τέσσερα από τα πέντε ευρωπαϊκά εντάλματα που ζητούν την έκδοση της πρώην ανακρίτριας στην Ελλάδα, ο δικαστής αποφάνθηκε ότι τα αδικήματα που αναφέρονται στα τέσσερα αυτά εντάλματα δεν αποτελούν αδικήματα έκδοσης στο αγγλικό δίκαιο.

Το πέμπτο ένταλμα είναι σοβαρό καθώς οι κατηγορίες σ\’ αυτό είναι της δωροδοκίας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οι οποίες και στο αγγλικό δίκαιο στηρίζουν το αίτημα της έκδοσης.

«Είχα πει από την αρχή, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσω στην έκδοσή μου στην Ελλάδα, γιατί τη θεωρώ παράνομη και εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Το πέμπτο ένταλμα είναι άνευ αντικειμένου, διότι τα αδικήματα για τα οποία η Ελλάδα ζητάει την έκδοσή μου δεν υφίστανται νομικά λόγω της συναθώωσης των συγκατηγορουμένων μου δικηγόρων, και υπάρχουν πλέον ταυτόσημες νομικές συνέπειες για μένα», δηλώνει στο Έθνος η πρώην ανακρίτρια.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook