Το CD με τίτλο: «Η ώρα η καλή!» με τα τραγούδια και τα έθιμα του Παραδοσιακού Κρητικού Γάμου, μια παραγωγή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, θα παρουσιασθεί απόψε στα πλαίσια των εκδηλώσεων \”El Greco Fodele 2014\” του Δήμου Μαλεβιζίου.
Η εκδλωση θα γίνει στην πλατεία του Φόδελε τη Δευτέρα 4 Αυγούστου στις 21:00 με αναπαράσταση μέρους των εθίμων του Κρητικού Γάμου.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές \”Μια μικρή ομάδα απαρτιζόμενη από την Ευγενία Τόλη και τη Χρυσούλα Τζωρτζάκη και με πολλούς ακόμα εθελοντές, με μεγάλη αγάπη και σεβασμό στο πολιτισμό της Κρήτης αναζήτησε και συνέλλεξε τα τραγούδια του παραδοσιακού Κρητικού γάμου και έβαλε ένα στόχο: να διασωθούν από τη φθορά του χρόνου.
Συνοδοιπόρους στο όραμα τους αυτό είχαν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και πλήθος ανθρώπων που εργάστηκαν αφιλοκερδώς για να ενισχυθεί το αίσθημα της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας των απανταχού Κρητικών, να επανασυνδεθούν οι παλαιότεροι με τις ρίζες τους αλλά και οι νέες γενιές να παραλάβουν αλώβητη και ατόφια την Kρητική κληρονομιά, ως άξιοι συνεχιστές της.
Πολύτιμη και πολύπλευρη ήταν η συμβολή του μέλους του ΠΚΣ και εκπρόσωπου της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής κ. Ιπποκράτη Μπελαδάκη, ο οποίος εκτός των άλλων, παρουσίασε αυτό το έργο στην Περιφέρεια Κρήτης, η οποία δέχθηκε να το χρηματοδοτήσει για να φτάσει στα χέρια των Κρητών ανά την υφήλιο δωρεάν.
Χαρακτηριστικά είναι και τα λόγια του κ. Ιπποκράτη Μπελαδάκη στο σημείωμα με το οποίο προλογίζει το έργο: «Αυτό που κρατάμε στα χέρια μας είναι μια κατάθεση ψυχής, ένα πείσμα κόντρα στη λήθη του χρόνου, μια μεταλαμπάδευση της γνώσης στις νεότερες γενιές, μια κατάθεση σεβασμού στους προγόνους μας, ένα ακόμη πολύτιμο λιθαράκι στην διαιώνιση των Κρητικών εθίμων και τέλος μια προτροπή, ένα ερέθισμα και για άλλους να ασχοληθούν με παρόμοια θέματα.»
Το CD περιέχει 12 τραγούδια τα οποία πλαισιώνονται με αφήγηση, συνοδευόμενο από ένα βιβλίο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από γάμους του χθες και του σήμερα. Καλύπτει όλη την τελετουργία από το σάκιασμα και τη μεταφορών των προικιών, το στόλισμα του νυφικού παστού, το στολισμό και τον αποχαιρετισμό της νύφης, τον διάλογο με μαντινάδες έξω από το σπίτι της νύφης προτού πάνε στην εκκλησία, το γαμήλιο ψίκι, τις ευχές της μάνας, και το γαμήλιο γλέντι.
Είναι μια παρουσίαση των παραδοσιακών εθίμων και τραγουδιών του Κρητικού γάμου, εμπλουτισμένη και με ανέκδοτες καταγραφές από διάφορες περιοχές της Κρήτης, όπως διασώθηκαν από την προφορική παράδοση, από βιβλιογραφικές αναφορές και από καταγραφές λαογράφων του 19ου αιώνα από τη Κίσσαμο έως τη Σητεία.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών αποφάσισε η παρουσίαση του έργου να γίνει σε μια σεμνή τελετή στις 4 Αυγούστου στη πλατεία στο Φόδελε, ανοιχτή και προς το κοινό. Το έργο θα παραδοθεί στους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών σε μορφή CD, προκειμένου να ταξιδέψει στους τελικούς αποδέκτες, που είναι τα μέλη των Κρητικών Οργανώσεων σε όλο τον κόσμο.
Όλοι λίγο πολύ κουβαλάμε ψήγματα από τις παραδόσεις του τόπου μας, είτε ζούμε στα χώματα του, είτε τον ζούμε μέσα στη καρδιά μας, ακόμα κι αν βρισκόμαστε χιλιόμετρα μακριά. Κι ένα κομμάτι από τα βιώματά σχεδόν κάθε Κρητικού σχετίζεται με το Κρητικό γάμο, όπως γινόταν κάποτε στα χωριά μας. Τώρα επιτέλους για πρώτη φορά αυτός ο πλούτος της κρητικής παράδοσης συγκεντρώνεται σε ένα CD και φθάνει στα χέρια σας «κεντημένο» με αγάπη, όπως η γιαγιά κεντά για το εγγόνι της τα πιο όμορφα στολίδια!\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook