Το Εικαστικό Εργαστήρι που πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Αυγούστου στο Ίνι ήταν αφιερωμένο στον παγκόσμιο Κρητικό ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο. Οι δράσεις που αναπτύχθηκαν στην χειροτεχνία, τις κατασκευές και την ζωγραφική, στα «χνάρια» του Γκρέκο, ήταν πρωτόγνωρες και άκρως εντυπωσιακές οι δημιουργίες από παιδιά, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες.

Η γνωριμία με το έργο του μεγάλου ζωγράφου έγινε μέσα από το ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρωνίτη καί η εικαστική του προσέγγιση με συζήτηση από τις εικαστικά υπεύθυνες – καλλιτέχνιδες Ευαγγελία Γούλα, Αριάδνη Κασαπάκη καί Μυρτώ Τζάκη.

Ακολούθησε η ανάθεση ρόλων, χορήγηση υλικών καί καθοδήγηση των παιδαγωγών – καλλιτεχνών σε μια «εικαστική οδοιπορία» με δημιουργική προσέγγιση έργων του Θεοτοκόπουλου από μαθητές ηλικίας 5 ως …105 (!) χρονών με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Συγκλονιστική ήταν η παρουσία καί η διάθεση αυτών που δείχνουν να έχουν απομακρυνθεί από τις χρονολογικές ηλικίες των παιδιών, αλλά διατηρούν μέσα τους τη φλόγα του «δημιουργού εφήβου» καί του «αναζητητή της ελευθερίας έκφρασης», όπως απέδειξαν με τα έργα που δημιούργησαν.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες «ανακάλυψαν» τα μονοπάτια της ζωγραφικής τέχνης καί ήρθαν σ’ επαφή με τα εικαστικά υλικά για πρώτη φορά καί ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό καί μεγάλη συναισθηματική φόρτιση.

«Αναζητήσαμε το φως μέσα από το σκοτάδι, σχεδιάσαμε με το χρώμα, σπάζοντας τα στερεότυπα σχήματα της βυζαντινής τεχνοτροπίας, απελευθερώνοντας τη φαντασία μέχρι τα ατομικά όριά της» μας δήλωσε η υπεύθυνη του προγράμματος Ευαγγελία Γούλα.

Στο τέλος του διήμερου τα έργα που δημιούργησαν οι «νέοι ζωγράφοι» εκτέθηκαν στην αίθουσα του Πολύκεντρου καί προορίζονται για μονιμότερη έκθεσή τους σε χώρο προσπελάσιμο από όλους τους επισκέπτες των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

«ΑΡΚΑΔΕΙΑ 2014»

Οι εκδηλώσεις «ΑΡΚΑΔΕΙΑ 2014» συνεχίζονται με την θεσμοποιημένη πλέον «ΧΟΧΛΙΔΟΒΡΑΔΙΑ» στις 9 Αυγούστου στον αύλειο χώρο της Ζωοδόχου Πηγής με φαγητό καί διασκέδαση από το συγκρότημα του Πάρη Περσυνάκη (λύρα – τραγούδι) καί των συνεργατών του: Νικόλα Καράτζη (μαντολίνο – τραγούδι), Αντώνη Παπαδάκη (λαγούτο), Ζαχαρία Βασιλάκη (κιθάρα) καί Μαρία Περυσινάκη (κρουστά).

Το τίμημα της εισόδου (5 €) είναι συμβολική συνεισφορά για το πολύχρονο καί σημαντικό έργο του Συλλόγου με «αντίδωρο» το δωρεάν φαγητό.

• Στις 16 Αυγούστου η «Μουσική Αποσπερίδα» στο Μοναστηράκι με τα Σμυρναίικα, Ρεμπέτικα και Λαϊκά που διαδέχονται τις μουσικές των ντόπιων καλλιτεχνών.

• Στις 17 Αυγούστου ο «ΑΡΚΑΔΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» σε συνδιοργάνωση με τον Π.Σ. Αφρατίου

• Στις 23 καί 24 Αυγούστου το πολιτιστικό πρόγραμμα παράδοσης καί δράσης: «ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΟΙΕΙ».

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης Π.Ε. Ηρακλείου και το Europe Direct.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook