Γεννημένος το 1953 στην Αθήνα και με καταγωγή από τον Ασπρόπυργο, μεταναστεύει το 1970 στην Αμερική για να επιστρέψει στην Ελλάδα στα τέλη της ίδιας δεκαετίας.

Το 1979, παρά το νεαρός της ηλικίας του, ανέλαβε διευθυντής Συναλλάγματος στην Τράπεζα Κρήτης. Έτσι, έγινε γνωστός στο πανελλήνιο στις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Το 1982 αγόρασε την εκδοτική «ΓΡΑΜΜΗ Α.Ε.» και δύο χρόνια αργότερα αγόρασε το 56% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κρήτης, φτάνοντας να κατέχει το 82%.

Μαζί με άλλες επιχειρήσεις, τις οποίες είχε ενσωματώσει στις κύριες, έφτασε να απασχολεί περίπου 4.000 εργαζόμενους.

Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν άργησε να ενισχύσει τις σχέσεις της με τον ανερχόμενο επιχειρηματία ενώ από την πλευρά της εκδοτικής, εκείνος είχε φτιάξει έναν κολοσσό, εκδίδοντας μία καθημερινή εφημερίδα καθώς και έξι περιοδικά. Λίγο αργότερα εξαγόρασε τρεις ακόμη εφημερίδες.

Η επέκτασή του αυτή μάλιστα στο χώρο του Τύπου, ήταν η αρχή ή καλύτερα το κομβικό σημείο της ανεξέλεγκτης πορείας του. Οι εκδότες των υπόλοιπων εφημερίδων νιώθοντας απειλή, άρχισαν να καταγγέλλουν ότι τα χρήματα που ξόδευε, προέρχονταν από ύποπτες συναλλαγές.

Τον Οκτώβριο του 1987 άρχισαν να έρχονται στο φως αποκαλύψεις για το παρελθόν του αλλά τον Ιούλιο του επόμενου χρόνου ο εισαγγελέας εφετών διέταξε έλεγχο στην Τράπεζα Κρήτης. Εκείνη την περίοδο ήρθε τροπολογία στη Βουλή, η οποία άφηνε προνομιακά περιθώρια στον υπό εξέταση επιχειρηματία. Επρόκειτο για τον αποκαλούμενο «Κουτσονόμο», ο οποίος σήμανε το πολιτικό τέλος του υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Μένιου Κουτσόγιωργα.

\"\"

Τα ευρήματα του επιτρόπου ήταν κόλαφος για τον Κοσκωτά. Αποδείχθηκε ότι είχε κάνει υπεξαίρεση από την Τράπεζα Κρήτης και με τα χρήματα αυτά αγόρασε όλες τις επιχειρήσεις του αλλά και δωροδοκούσε δημόσια πρόσωπα.

Πούλησε τις επιχειρήσεις και διέφυγε αρχικά στη Βραζιλία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ όπου και συνελήφθη. Δύο χρόνια αργότερα εκδόθηκε στην Ελλάδα. Ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα το 1989 συναποφασίστηκε συνασπισμός βραχύβιας κυβέρνησης για την «κάθαρση» από τα πολιτικά σκάνδαλα.

Πάντως, σε δίκη είχε παραπεμφθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο Μένιος Κουτσόγιωργας (υπουργός Δικαιοσύνης), ο Δημήτρης Τσοβόλας (υπουργός Οικονομικών) και ο Γιώργος Πέτσος (τότε υφυπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας).

Από αυτούς ο Ανδρ. Παπανδρέου κρίθηκε αθώος σε όλες τις κατηγορίες, ο Π. Ρουμελιώτης δεν δικάστηκε γιατί είχε ήδη εκλεγεί ευρωβουλευτής και το Ευρωκοινοβούλιο δεν ήρε την ασυλία του. Ο Μένιος Κουτσόγιωργας πέθανε από εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Δ. Τσοβόλας και ο Γ. Πέτσος κρίθηκαν ένοχοι για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Τι κάνει σήμερα

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και προσηλωμένος στα επαγγελματικά του σχέδια, χτίζει ξανά τη δική του αυτοκρατορία ο Γιώργος Κοσκωτάς. Ο πρώην μεγαλοεπιχειρηματίας και τραπεζίτης, δραστηριοποιείται με απόλυτη μυστικότητα τα τελευταία χρόνια στον χρηματοοικονομικό τομέα (αντικείμενο που το γνωρίζει πολύ καλά) και μάλιστα έχει ιδρύσει και την δική του εταιρία οικονομικών συμβούλων.

Άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος, λένε πως τα τελευταία χρόνια, ο άλλοτε ισχυρός άντρας, έχει πέσει με τα μούτρα στη δουλειά. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα και μετά την άρση της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, ο πρώην εκδότης και μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει ανοίξει τα φτερά του και εκτός Ελλάδος, κάνοντας επιχειρηματικά βήματα στο γειτονικό Κόσσοβο, αλλά και σε άλλες αγορές των Βαλκανίων.

Μέχρι να συμβεί αυτό, την επιχειρηματική δράση εκτός των συνόρων την είχαν αναλάβει οι δύο γιοι του, με την προσωπική εποπτεία του πατέρα τους.

Ο Γιώργος Κοσκωτάς ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί, διαβάζει όλες τις εφημερίδες, ενημερώνεται ακόμη και για τα δρώμενα της show biz και μετά ξεκινά τη μέρα του. Από τις 8 το πρωί και μετά εργάζεται πυρετωδώς, μετά τις αποτυχημένες επιχειρηματικές προσπάθειες που έκανε μετά τη αποφυλάκισή του το 2001.

Τα χρόνια που ακολούθησαν βγαίνοντας από την φυλακή ήταν πολύ δύσκολα επαγγελματικά. Το επιχειρηματικό μυαλό, αναζητούσε συνεχώς διεξόδους που θα του έδιναν τη δυνατότητα να στήσει ενδεχομένως από την αρχή και μια νέα οικονομική αυτοκρατορία. Η πρώτη του επιχειρηματική προσπάθεια στο real estate δεν ευοδώθηκε.

\"\"

Το ίδιο συνέβη και με τα ναυτιλιακά, όταν το 2002 εγκατέλειπε το κτίριο της οδού Φλέσσα στον Πειραιά, όπου είχε στήσει την εταιρία του. Αν και «περιπλανήθηκε» επαγγελματικά, ο τομέας των χρηματοοικονομικών, ήταν αυτός που του κέντρισε το ενδιαφέρον. Το 2003 «στήνει» στο γυάλινο κτίριο της Ελευθερίου Βενιζέλου 105 στη Νέα Σμύρνη, τα νέα γραφεία του, ανοίγοντας μια εταιρία οικονομικών συμβούλων. Με την επωνυμία ΙΚG S.A. Financial Counsulting, (που φέρει και τα αρχικά του ονόματός του ), ο Γιώργος Κοσκωτάς άφησε πίσω του το παρελθόν και πάτησε γερά στα πόδια του! Η χρονιά αυτή, θα αποδειχθεί χρονιά ορόσημο για τον άλλοτε μεγαλοτραπεζίτη, αφού τελικά, από τότε βρήκε τον επαγγελματικό δρόμο και ορθοπόδησε!

Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, τον Απρίλιο του 2010, ο Γιώργος Κοσκωτάς, πέταξε για την Αμερική και συγκεκριμένα για το Λονγκ Αϊλαντ, όπου ζει η πολυαγαπημένη του σύζυγος Κάθυ, διαψεύδοντας έτσι τα δημοσιεύματα για χωρισμό, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

ofono.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook