Συνταγματικές κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι περικοπές που επιβλήθηκαν στις αποδοχές μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ).

Η απόφαση του ΣτΕ απορρίπτει τις προσφυγές που είχαν καταθέσει μέλη ΔΕΠ με τις οποίες ζητούσαν να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι μειώσεις που επήλθαν στις αποδοχές τους από 1.8.2012 έως 30.4.2013.

Οι περικοπές επιβλήθηκαν βάση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016 και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων δεν ήταν οι πρώτες.

Τα μέλη ΔΕΠ στις προσφυγές τους εκτιμούσαν ότι οι αποδοχές τους είχαν υποστεί προηγούμενες αλλεπάλληλες μειώσεις (βάσει προγενέστερων νόμων), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ασκήσουν τα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα, ούτε όμως και να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσής τους.

Μάλιστα, ζητούσαν να αποζημιωθούν τρεις καθηγητές Ιατρικής, Φιλοσοφικής και Οδοντιατρικής με ποσά από 3.426 έως 6.801 ευρώ.

Ωστόσο το ΣΤ\’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι οι μειώσεις επιβλήθηκαν για λόγους δημόσιου συμφέροντος λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα, ωστόσο δέχονται πως το Σύνταγμα επιτάσσει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση για τα μέλη ΔΕΠ λόγω της φύσης των καθηκόντων τους.

Όμως – προσθέτουν στην απόφασή τους οι δικαστές – ο χαρακτηρισμός των μελών ΔΕΠ ως δημόσιων λειτουργών και η υποχρέωση ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισής τους δεν επιβάλλει τη μισθολογική εξομοίωσή τους με τους δικαστικούς λειτουργούς ή άλλες κατηγορίες εργαζομένων που συνδέονται με τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας. Για τις κατηγορίες αυτές, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι στρατιωτικοί, όπως σημειώνει το ΣτΕ, προβλέπονται δεσμεύσεις απασχόλησης, ειδικές συνθήκες εργασίας που συνεπάγονται κινδύνους, απαγορεύσεις, περιορισμούς δικαιωμάτων, όπως οι στρατιωτικοί.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δέχθηκε πως το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ, μετά την τελευταία μείωση αν και διαμορφώνεται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, δεν είναι τέτοιο που να μην διασφαλίζει στους προσφεύγοντες ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης ή να μην τους επιτρέπει να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Σημειώνεται πάντως πως η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια λόγω της σπουδαιότητας νομικών θεμάτων σχετικά με τη συμφωνία των διατάξεων με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook