Από το Πάνθεον της Ρώμης στο Ταζ Μαχάλ και από το κτίριο της ρουμανικής Βουλής στη βιβλιοθήκη του Κέιμπριτζ.

Μπορεί να τους χωρίζουν χιλιόμετρα αλλά τους ενώνουν δύο κοινά στοιχεία: η ομορφιά τους και το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Τομ Γουίλκινσον με τα καλύτερα κτίρια στον κόσμο.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Independent» τα κτίρια αυτά είναι:

Το πάνθεον της Ρώμης

Βρίσκεται στην Piazza della Rotonda στη Ρώμη. Κατασκευάστηκε έπειτα από εντολή του Αγρίππα κατά τον 1ο αιώνα π.Χ. και υπέστη αρκετές καταστροφές από πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να ανακατασκευαστεί πλήρως από τον Αδριανό στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ. 

Αρχικά, ήταν ένας ναός αφιερωμένος σε όλες της θεότητες της Αρχαίας Ρώμης αλλά τον 7ο αιώνα μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία, ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο σε μέγεθος ρωμαϊκό μνημείο που να έχει διασωθεί έως σήμερα, σχεδόν άφθαρτο, λόγω της ασταμάτητης χρήσης του έως και σήμερα.
\"\"

Το μοναστήρι του Ροκαμαντούρ  

Το μεσαιωνικό μοναστήρι στο Ροκαμαντούρ στη Νότια Γαλλία, το οποίο είναι χτισμένο στην άκρη ενός γκρεμού.  

\"\"

Το Παλάτι της Βουλής στο Βουκουρέστι

Το Παλάτι της Βουλής στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, που παλαιότερα ήταν γνωστό ως το Παλάτι του Λαού, είναι χτισμένο σε ένα λόφο της ρουμανικής πρωτεύουσας, κοντά στην πλατεία Ουνίρι.

Είναι το μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης και το δεύτερο σε επιφάνεια οικοδόμημα στον κόσμο μετά το αμερικανικό Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α. 

\"\"

Λα Μεθκίτα, Κόρδοβα

Η Μεθκίτα βρίσκεται στην Κόρδοβα και είναι ένα από τα πιο σπουδαία οικοδομήματα της Ισπανίας. Πρόκειται για ένα αρχαίο μουσουλμανικό τέμενος που χτίστηκε το 785 και μέχρι σήμερα αποτελεί δείγμα «ένωσης»του χριστιανικού με το ισλαμικό στοιχείο. Είναι το μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως. Ειδικότερα, έχει 19 νάρθηκες και διπλή καμάρα με 856 κολώνες, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί βάσει διαφορετικών αρχιτεκτονικών ρυθμών.

Μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Χριστιανούς το 13ο αιώνα, το τέμενος μεταβλήθηκε στον Καθεδρικό ναό της πόλεως και αργότερα ξανακτίσθηκε μερικώς.

\"\"

Το κτίριο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ

\"\"

Το κάστρο Schloss Neuschwanstein

Ανάμεσα στις ψηλές κορυφές των Άλπεων της νότιας Βαυαρίας, κοντά στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία, βρίσκεται το παραμυθένιο κάστρο Schloss Neuschwanstein, το παλάτι του Λουδοβίκου Β΄.



\"\"

Το Παρεκκλήσι του King\’s College στο Κέιμπριτζ

\"\"

Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο

Είναι η μητροπολιτική εκκλησία του Λονδίνου και αποτελεί το αριστούργημα του μεγάλου Άγγλου αρχιτέκτονα σερ Κρίστοφερ Ρεν. Αποτελεί εξαίσιο και μοναδικό δείγμα ναού μπαρόκ ρυθμού στην Αγγλία. 

\"\"

Το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία

Κτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στη πόλη Άγκρα το κτιριακό συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Σάχης Μουγκάλ Τζαχαν προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ η οποία πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού.

Για την ανέγερσή του απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες που ξεκίνησαν το 1632 δουλεύοντας καθημερινά, για να ολοκληρώσουν τις έργασίες τους το 1649.

\"\"

Ο καθολικός ναός του Βρετανού αρχιτέκτονα Edwin Lutyens στο Λίβερπουλ

Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1933 αλλά… έμεινε στα σχέδια

\"\"

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook