Τις ενστάσεις και προτάσεις τους για την νέα ΚΑΠ διατυπώνουν με επιστολή τους μέλη της Ομάδας παραγωγών Ο.Δ.Π. Ελιάς Νομού Χανίων.

Συγκρεκιμένα αναφέρουν:

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις για την νέα ΚΑΠ όπου διαμορφώνεται τελικά από ότι φαίνεται το ύψος της επιδότησης ανά καλλιέργεια (25 ευρώ/στρέμμα στους βοσκότοπους, 41 ευρώ/στρέμμα στις αροτριαιες και 52 ευρώ/στρέμμα στις δενδρώδης ), μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι δεν πάρθηκε καθόλου υπόψη το κριτήριο των ωρών εργασίας ανά στρέμμα και κατ επέκταση το κόστος παραγωγής μιας καλλιέργειας.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι ένα στρέμμα σκληρού σίτου για να καλλιεργηθεί χρειάζονται 2 ώρες εργασίας /στρέμμα/ έτος, το βαμβάκι 18 ώρες/στρέμμα/έτος και η ελιά 44ωρες/στρεμμα/ετος ( τα στοιχεία για τις ώρες εργασίας για όλες τις καλλιέργειας είναι διαθέσιμα σε όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ).

Είναι προφανές ότι το μόνο αντικειμενικό και αδιαμφισβήτητο κριτήριο δεν πάρθηκε καθόλου υπόψη στην κατανομή των επιδοτήσεων με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεράστιων ανισοτήτων μεταξύ των επιδοτουμένων καλλιεργειών και με πρωταγωνιστή του << μεγάλου χαμένου>> τις δενδρώδης καλλιέργειες. Παραδείγματος χάρη εάν πάρουμε υπόψη τις ώρες εργασίας η επιδότηση στην ώρα εργασίας/έτος στο σκληρό σίτο είναι 41 ευρώ :2 ώρες εργασίας /έτος = 20,50 ευρώ /ώρα, στο βαμβάκι 41 ευρώ: 18 ώρες = 2,27 ευρώ/ ώρα εργασίας και στην ελιά 52 ευρώ: 44 ώρες = 1,18 ευρώ /ώρα εργασίας. Δεν χρειάζεται να είναι κάνεις μαθηματικός για να καταλάβει κάνεις την ανισότητα και την αδικία που προκύπτει από τα προηγούμενα.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι οι επιδοτήσεις δίνονται για να μπορέσουν τα αγροτικά προϊόντα να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από ομοειδή προϊόντα τρίτων χωρών. Αλήθεια ρωτάμε με επιδότηση 1,18 ευρώ /ώρα η ελιά μπορεί να σταθεί στον ανταγωνισμό παραγωγής ελιάς τρίτων χωρών;( Τυνησια,Μαροκο, Τουρκία). Μπορεί λογικός άνθρωπος να αιτιολογήσει επιδότηση 20,50 ευρώ /ώρα στο σκληρό σίτο και στην ελιά 1,18 ευρώ /ώρα; Δυστυχώς φαίνεται ότι στην νέα ΚΑΠ ακολουθήθηκε η πεπατημένη, που είναι τα πολλά ψηφαλάκια ; από που είναι οι πολλοί βουλευτές; και ο τόπος καταγωγής των υπουργών του ΥΠΑΑΤ;( προ ανασχηματισμού και μετά ανασχηματισμού). Άραγε ο πρωθυπουργός που είναι από την Καλαμάτα γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί στην ελαιοκομία με αυτήν την πρόταση;

Η άποψη μας είναι ότι πρέπει μέχρι τέλους να υπερασπιστούμε το μόνο αντικειμενικό κριτήριο των ωρών εργασίας ακόμα και αν το παιχνίδι φαίνεται να έχει χαθεί.

Εναλλακτικά και σαν τελευταία γραμμή άμυνας για την νέα ΚΑΠ προτείνουμε την ουσιαστικοποίηση της ειδικής ενίσχυσης του ελαιολάδου ( το λεγόμενο ποιοτικό παρακράτημα). Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ με αριθ. φύλου 778 στις 4 Ιουνίου 2010 και στο ΦΕΚ με αριθμ. φύλου 434 στις 25 Φεβρουαρίου 2013 ορίζεται ειδική ενίσχυση ελαιολάδου 10 εκατομμύρια ευρώ το οποίο κατανέμεται στους αντίστοιχους δικαιούχους. Επίσης με το ενημερωτικό έγγραφο του ΥΠΑΑΤ αριθμ. πρωτ 252827 στις 11 Μαρτίου 2010 ορίζεται ως ενδεικτική τιμή της πρόσθετης ενίσχυσης ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών 300 ευρώ ανά εκτάριο. Τα συγκεκριμένα ΦΕΚ από όσο γνωρίζουμε ισχύουν μέχρι και σήμερα.

Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ειδική ενίσχυση ελαιολάδου για την ελαιοκομική σεζόν 2012-13 κατέληξε στα 110 ευρώ /εκτάριο. Αυτό οφείλεται στο πολύ μικρό ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ) τα οποία εκταμιεύονται από την ΕΕ για την συγκεκριμένη δράση. Για να μην θεωρηθούμε μάλιστα αχάριστοι ή αχόρταγοι υπενθυμίζουμε ότι για το ίδιο μέτρο ο σκληρός σίτος πήρε ειδική ενίσχυση την ιδία χρονική περίοδο 90 ευρώ/εκτάριο.

Για τα ζαχαρότευτλα το ποσό που έχει οριστεί είναι 800 ευρώ/εκτάριο!!!!! Ενώ για την απονιτροποιήση στον κάμπο της Θεσσαλίας και αλλού δίνονται 300 ευρώ/εκτάριο. Άρα δεν είμαστε καθόλου υπερβολικοί. Ζητάμε την επιβίωση της ελαιοκαλλιέργειας και απαιτούμε ειδική ενίσχυση ελαιολάδου 500 ευρώ/εκτάριο χωρίς να βγάζουμε ποτέ από το μυαλό μας τι σημαίνει ειδική ενίσχυση 90 ευρώ στο σκληρό σίτο και 110 ευρώ στην ελιά. Τα 10 εκατομμύρια ευρώ που ζητά το ΥΠΑΑΤ για την δράση αυτή μπορούν κάλλιστα να γίνουν 50 εκατομμύρια πολύ εύκολα εάν το ΥΠΑΑΤ όντως ενδιαφέρεται να ενισχύσει την ελαιοκαλλιέργεια έστω και από άλλους δρόμους. Θέλουμε επίσης να τονίσουμε τα πλεονεκτήματα της δράσης αυτής :

1. Παραγωγή ποιοτικών ασφαλών προϊόντων που τηρούν όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας
2. Εξισορρόπηση της μεγάλης αδικίας που γίνεται με την νέα ΚΑΠ στην ελαιοκαλλιέργεια
3. Σημαντικό άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας (Γεωπόνοι- εταιρίες συμβούλων-πιστοποιητικοί οργανισμοί-εργαστήρια αναλύσεων εδάφους, φύλλων και υπολειμμάτων ελαιολάδου)
4. Τεχνική υποστήριξη και καθοδήγηση των παραγωγών σε όλα τα στάδια της καλλιεργητικής διαδικασίας.
5. Παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας( ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ- ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ-ΠΟΠ-ΠΓΕ) τα οποία είναι ανταγωνιστικά τόσο στην αγορά του εσωτερικού όσο και στου εξωτερικού.
6. Το μέτρο δεν είναι οριζόντιο αλλά αφορά την καρδιά της παραγωγής δηλαδή τους παραγωγούς οι οποίοι παράγουν και ενδιαφέρονται και για την τεχνική τους επιμόρφωση και την παραγωγή ανώτερων ποιοτικών και ασφαλέστερων προϊόντων.

Συνοψίζοντας η Ομάδα παραγωγών Ο.Δ.Π Ελιάς Ν. Χανίων καταθέτει εναλλακτική πρόταση την κατοχύρωση της ειδικής ενίσχυσης ελαιολάδου στα 500 ευρώ / εκτάριο με βάση τα ΦΕΚ του ΥΠΑΑΤ έτσι ώστε να αρθούν σε κάποιο μικρό βαθμό η ανισοκατανομή των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ, εάν οι κύριοι ιθύνοντες θέλουν η Ελλάδα να συνεχίσει να παράγει ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ……… το κατά τα άλλα εθνικό μας προϊόν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook