«Ευελιξία και πραγματισμό» από το ΔΝΤ για την εκταμίευση του μεριδίου του στην πέμπτη δόση του δανείου στην Ελλάδα ζητά η ΕΕ, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ανωνύμως Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Όπως τονίζει, το Ταμείο θα πρέπει να δεχθεί σε πρώτη φάση μια «χωρίς λεπτομέρειες» διαβεβαίωση πως δεν θα υπάρξει κενό στη χρηματοδότηση σε ορίζοντα 12μήνου, καθώς -όπως λέει- είναι αδύνατο να συμφωνηθεί νέο «πακέτο» μέχρι τον Ιούνιο.

Ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε επίσης πως η Ευρώπη εξετάζει τη λύση μετακύλισης της αποπληρωμής του χρέους, και σκοπεύει να κάνει «κρούσεις» στις τράπεζες, μέσω του αρμόδιου υπουργείου της κάθε χώρας.

Πίσω από την στάση της ΕΕ στο ζήτημα της Ελλάδας «υπάρχει ένα παιχνίδι λεπτών ισορροπιών, καθώς μερικοί παίκτες θέτουν ανελαστικές κόκκινες γραμμές» υποστήριξε ο αξιωματούχος, λέγοντας χαρακτηριστικά, για να δείξει τη δυσκολία της κατάστασης, πως εάν επιχειρηθεί να ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις δεν μπορεί να προκύψει καμία λύση.

Το ΔΝΤ χρειάζεται διασφάλιση πως η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτείται σε ορίζοντα δωδεκάμηνου, καθώς η έξοδος στις αγορές το 2012 φαίνεται προς το παρόν «μη ρεαλιστική». Το να συμφωνηθεί ένα νέο πακέτο όμως μέχρι τον Ιούνιο είναι «πολύ δύσκολο» κυρίως λόγω των επιφυλάξεων και φόβων από κάποια κράτη μέλη, υποστήριξε ο αξιωματούχος.

Για αυτό ακριβώς, συμπλήρωσε, το ΔΝΤ θα πρέπει να αποδεχθεί μία «κατ\’ αρχήν» εγγύηση από την ΕΕ ότι οι Βρυξέλλες θα υπερβούν τελικά τα εμπόδια.

Παράλληλα, ο αξιωματούχος ανέφερε πως -δεδομένης της αντίθεσης της ΕΚΤ σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους- διαφαίνεται η προθυμία των ευρωπαϊκών κρατών να εξετάσουν την μετακύλιση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους σε εθελοντική βάση με τους πιστωτές, αλλά προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Η διερεύνηση του πώς θα δέχονταν κάτι τέτοιο οι τράπεζες θα γίνει από τα αρμόδια υπουργεία της κάθε χώρας, καθώς αυτά έχουν τις καλύτερες επαφές με τα ιδρύματα, σημείωσε ο αξιωματούχος.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook