Η αυστριακή καλλιτέχνις Michaela Schweighofer είναι η νέα φιλοξενούμενη της ResidenceSEA στο Ηράκλειο. Έφτασε την 1η Αυγούστου και θα παραμείνει για ένα μήνα για να εργαστεί και να ερευνήσει, με διάφορα μέσα, τη σύνδεση της γλυπτικής με το video.
“Πότε ένα γλυπτό, είναι γλυπτικό, πότε ένα σκηνικό αντικείμενο (prop), σκηνικό αντικείμενο, και πότε είναι σκηνικό, πότε είναι το σκηνικό ένα αντικείμενο prop και που μπορεί να είναι και γλυπτό και σκηνικό; Ποίες μπορεί να είναι οι παραστατικές πτυχές ενός γλυπτού; Πως μπορούν να εκφραστούν; Ποιά μπορεί να είναι η σχέση ενός γλυπτού με το σκηνικό, η σχέση του σκηνικό με μια ταινία και με το video, η σχέση του video με την παράσταση και η σχέση της παράστασης με ένα γλυπτό;”
Αυτές είναι οι ερωτήσεις τις οποίες η Michaela θέλει να ερευνήσει κατά την παραμονή της στη ResidenceSEA. Πέρα άπ’ αυτές θέλει να γνωρίσει την τοπική κοινότητα και τους καλλιτέχνες, τα τοπία και την αρχιτεκτονική στη Κρήτη. … Η Michaela λέει: “Στη τελευταία μου έκθεση “The company I keep” στο Gipsmuseum Graz, το οποίο είναι ένα μουσείο γύψινων γλυπτών, και είναι γεμάτο με αντίγραφα αρχαίων ελληνικών γλυπτών, δούλεψα με
το σκηνικό αντικείμενο σαν σύστημα υποστήριξης – ένα κορμό δέντρου στηρίζει το χέρι του Απόλλωνα, ένα μεγάλο ύφασμα να κρατά την Αθηνά όρθια. Τους απελευθέρωσα από τη δουλοπρεπή θέση τους και δημιούργησα μια σειρά σκηνικών αντικειμένων που τους 
υποστηρίζουν με φυσικό τρόπο – ένα prop για ένα prop, ένα στήριγμα, για ένα στήριγμα. Θέλω να χρησιμοποιήσω το χρόνο μου στη Κρήτη για να μάθω περισσότερα για τα όρια του σκηνικού αντικειμένου και της γλυπτικής, γιατί ειδικά η Κρήτη έχει πολλούς χώρους ανασκαφών και μπορώ να επισκεφτώ το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Η Michaela είναι από το Γκρατς της Αυστρίας και εργάζεται κυρίων με την γλυπτική άλλα και με την φωτογραφία, με το video και τις καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις. Σπούδασε στο Academy of Fine Arts της Βιέννης και στο Hochschule für Bildende Künste στο Αμβούργο. 
Η Michaela θα παρουσιάσει την έρευνά της στη ResidenceSEA την Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014 το βράδυ.
Η ResidenceSEA είναι ένα residency (χώρος φιλοξενίας) στο Ηράκλειο για καλλιτέχνες που δουλεύουν και συνεργάζονται. Βρίσκεται στο ισόγειο της παλιάς ταβέρνας “Το Παλιό Lido”, στο τέλος της οδός Κιλκίς, στην παραλία πίσω από το Παγκρήτιο Στάδιο. Η ResidenceSEA είναι μια συνεργασία διαφόρων (διεθνών) καλλιτεχνών που μένουν στο Ηράκλειο. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook