Στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελπίζει η κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεράσει το δύσκολο φθινόπωρο και να αντιμετωπίσει την αξιωματική αντιπολίτευση.
Η συμβολική αλλά και ουσιαστική επίσκεψη του εκλεγμένου προέδρου της Κομισιόν κ. Γιούνκερ προκάλεσε αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου που θεωρεί ότι στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έχει μπροστά του θα έχει ένα πολύτιμο σύμμαχο με αυξημένο κύρος και δυνατότητες επηρεασμού των καταστάσεων. Η καλή είδηση για την κυβέρνηση ήλθε και πάλι από τις Βρυξέλλες και αφορά την προοπτική να αλλάξει όλο το πλαίσιο ελέγχου της ελληνικής οικονομίας με την κατάργηση της Τρόικας και την αντικατάστασή της από μία καθαρά ευρωπαϊκή task force που θα παρακολουθεί ανά εξάμηνο και όχι ανά τρίμηνο ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα έχει καταρτίσει η ελληνική κυβέρνηση πάντα με την σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών κέντρων. Θα μπορέσει έτσι η ελληνική κυβέρνηση να προβάλλει ότι “η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, αποκαθιστά την εθνική κυριαρχία της και εισέρχεται σε μακροχρόνια περίοδο ανάπτυξης με την παράλληλη διευθέτηση του χρέους”. Η κυβέρνηση αξιοποίησε στο έπακρο την επιλεκτική χρεοκοπία της Αργεντινής όχι μόνο για να προβάλλει τι απέφυγε η χώρα αλλά για να στείλει το μήνυμα ότι τυχόν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον κίνδυνο.
Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε η κυβέρνηση κλείνει τις τελευταίες εκκρεμότητες πριν από τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου και προετοιμάζεται για το ραντεβού στο Παρίσι με τους εκπροσώπους της Τρόικας την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Ο στόχος είναι δεδομένος: να πεισθούν οι εκπρόσωποι των δανειστών να δώσουν την έγκριση ώστε να προχωρήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός σε φιλολαϊκές εξαγγελίες και φορολογικές ελαφρύνσεις που θα κατευνάσουν τους βουλευτές του οι οποίοι είναι ανήσυχοι και θα αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία δίνοντας του πολύτιμο χρόνο.
Αν και δημοσκοπήσεις αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν, τα κυβερνητικά στελέχη ξέρουν ότι το κλίμα στην κοινωνία μόνο καλό δεν είναι για την κυβέρνηση και επιδεινώνεται από τους φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ και από τη συνεχιζόμενη μείωση των συντάξεων και τη διαρκή επιδείνωση της καθημερινότητας. Πάντως στο εσωτερικό της ΝΔ το κλίμα μόνο αισιόδοξο δεν είναι καθώς πολλοί βουλευτές είναι πεπεισμένοι ότι όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές η ΝΔ θα χάσει. Βουλευτές όπως οι κ.κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης με τις κινήσεις και τις δηλώσεις τους στέλνουν ένα διαρκές μήνυμα ανησυχίας.
Ο στρατηγικός στόχος του πρωθυπουργού παραμένει πάντα να ξεπεράσει τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής. Ο πρωθυπουργός βλέπει την ελληνική οικονομία ενταγμένη στο ευρωπαικό σχέδιο ανάπτυξης και θεωρεί ότι εάν εξασφαλίσει επιπλέον χρόνο θα αρχίσουν να διαχέονται τα οφέλη στην κοινωνία. Πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου με κρίσιμους σταθμούς.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook