Η έλλειψη του νερού στα Χανιά γίνεται κάτι παραπάνω από αισθητή στους αρμόδιους φορείς αρχικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι η στάθμη στις πηγές του Πλατάνου Αγιάς, απ' όπου υδρεύεται ο Δήμος Χανίων, βρίσκεται πλέον σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, πολύ χαμηλότερα μάλιστα και από αυτά του 2010, οπότε και υπήρχε αντίστοιχο σοβαρό πρόβλημα, όπως και σήμερα.

Οι όποιες αποφάσεις από συσκέψεις των εμπλεκόμενων φορέων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δεν υλοποιήθηκαν και ως εκ τούτου η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. με σημερινή της ανακοίνωση προειδοποιεί ότι πιθανότατα και από αύριο θα προβεί σε έκτακτες διακοπές νερού κυμαινόμενης διάρκειας σε όλο το Δήμο Χανίων.

Η λύση αυτή, πέραν της ταλαιπωρίας του καταναλωτικού κοινού, κρύβει και άλλα δυσάρεστα για το ίδιο το σύστημα, διότι παίρνουν αέρα οι σωλήνες κάτι που λειτουργεί προσθετικά στη λίστα των προβλημάτων.

Η λύση σύμφωνα με την επιχείρηση θα μπορούσε να έχει ήδη δρομολογηθεί σύμφωνα και με τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί κι αν δεν υπήρχαν "αξεπέραστα προβλήματα", στη διασύνδεση της νέας γεώτρησης του Τ.Ο.Ε.Β στα Μυλωνιανά και  λειτουργούσε και η 3η γεώτρηση της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. Τώρα όμως η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. προχωρά με ίδιες δυνάμεις στη σύνδεση της 3ης γεώτρησης (ο αγωγός για τη διασύνδεση είναι μόλις 30 μέτρων - είναι ήδη υλοποιημένη και με ρεύμα η γεώτρηση) και αν προκύψουν και πάλι "αστάθμητοι" παράγοντες, τότε οι άνθρωποι της επιχείρησης θα απευθυνθούν στις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές.
 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΧ: 

Αγαπητοί συμπολίτες και επισκέπτες του Δήμου Χανίων,

Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση όλων μας ότι το νερό είναι ένα πολυτιμότατο αγαθό, που μέρα με τη μέρα παγκοσμίως, γίνεται ολοένα και πιο έντονος ο προβληματισμός μας για την επάρκειά του.

Όσο αφορά την περιοχή των Χανίων, η έλλειψή του άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή κατά τις καλοκαιρινές περιόδους των τελευταίων ετών, εξαιτίας μιας χειμερινής περιόδου με ολοένα και λιγότερες σε σχέση με άλλες χρονιές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, αλλά και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται από το τέλος της άνοιξης μέχρι και τον Οκτώβριο. Γεγονότα που συμβάλλουν στη μείωση της προσφερόμενης, αλλά παράλληλα και στην αύξηση της ζητούμενης ποσότητας νερού, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Ειδικά για φέτος το καλοκαίρι το οποίο προβλέπονταν ότι θα ήταν θερμό και ξηρό, αλλά και μετά από μια χειμερινή περίοδο ιδιαίτερα χαμηλών βροχοπτώσεων, το πρόβλημα αναμένονταν εντονότερο.

Ήδη η στάθμη του νερού στις πηγές του Πλατάνου της Αγυιάς, απ’ όπου υδρεύεται ο Δήμος Χανίων, βρίσκεται πλέον σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, πολύ χαμηλότερα μάλιστα και απ’ αυτά του 2010, οπότε και είχαμε αντιμετωπίσει αντίστοιχα σοβαρό πρόβλημα, όπως και σήμερα.

Από τα τέλη Μαρτίου και έπειτα από αξιολόγηση των δεδομένων που είχαμε ως Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων και διαβλέποντας τον σοβαρότατο κίνδυνο λειψυδρίας στο Δήμο μας, ζητήσαμε την άμεση σύγκλιση της «Επιτροπής αξιολόγησης, εξέτασης και αντιμετώπισης πιθανών προβλημάτων λειψυδρίας της υδρολογικής λεκάνης Αγιάς Κερίτη», υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Χανίων Κου Απόστολου Βουλγαράκη.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 07 Απριλίου 2014, είχαν αποφασιστεί να υλοποιηθούν μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

- Να εξοπλιστεί η νέα γεώτρηση του Τ.Ο.Ε.Β. στα Μυλωνιανά δυναμικότητας 400-500 μ3/ώρα και να κατασκευαστεί ο σχετικός αγωγός διασύνδεσης, γεγονός που σε τρείς μήνες θα εξασφάλιζε στο δίκτυο 1 εκατ. μ3 νερού.

- Να τεθεί παράλληλα σε λειτουργία και να δοθεί σε χρήση η 3η γεώτρηση της Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων, δυναμικότητας 170 μ3/ώρα και να κατασκευαστεί ο σχετικός αγωγός διασύνδεσης, γεγονός που σε τρείς μήνες θα εξασφάλιζε στο δίκτυο 350.000 μ3 νερού.

Δυστυχώς επειδή δεν υλοποιήθηκε καμία από τις παραπάνω κρίσιμες ενέργειες, που θα εξασφάλιζαν τις απαραίτητες ποσότητες νερού για την ύδρευση, εξαιτίας της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης αυτή την περίοδο και αδυνατώντας ο Ο.Α.Κ. να μας παρέχει τις απαραίτητες συμπληρωματικές ποσότητες σε καθημερινή βάση, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να προβούμε, πιθανότατα και από αύριο, σε έκτακτες διακοπές νερού κυμαινόμενης διάρκειας σε όλο το Δήμο Χανίων, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ομαλή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης, εξαιτίας της έλλειψης των απαραίτητων ελάχιστων ποσοτήτων νερού που απαιτούνται για τον σκοπό αυτό.

Παράλληλα, για την άμβλυνση του προβλήματος και προς αποφυγή πιο δυσάρεστων καταστάσεων, επιβάλλεται όλοι οι συνυπεύθυνοι φορείς διαχείρισης υδατικών πόρων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, να συμβάλλουν στη διαφύλαξη όχι μόνο της ποσότητας αλλά και της ποιότητας αυτού του πολύτιμου για την ίδια μας τη ζωή και συνάμα σε ανεπάρκεια αγαθού στον τόπο μας.

Πιο καθοριστικής σημασίας όμως, ακόμα και από τις παραπάνω ενέργειες, θεωρούμε το γεγονός να ευαισθητοποιηθούν και οι πολίτες, φροντίζοντας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωσή του, έτσι ώστε να μην υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή υδροδότηση του Δήμου μας.

Για τον λόγο αυτό παρακαλούμε τόσο τους δημότες όσο και τους επισκέπτες του Δήμου Χανίων, να συμβάλλουν όσο το δυνατόν περισσότερο, στην εξοικονόμηση της όποιας ποσότητας του νερού, ώστε να αποφύγουμε πιο δυσάρεστες καταστάσεις.


Με εκτίμηση,

Δρ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΟΥΜΑΔΑΚΗΣ
ΒΙΟΛΟΓΟΣ
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Δ.Ε.Υ.Α.Χ.