Tην βοήθεια της Ελλάδας για την από θαλάσσης μεταφορά στην Αίγυπτο 6.000 πολιτών της που έχουν καταφυγει στην Τυνησία από την Λιβύη λόγω των αιματηρών εμφύλιων συγκρούσεων, ζήτησε το Κάιρο.

Την αποκάλυψη για το αίτημα έκανε ο Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ κ. Ευ. Βενιζέλος κατά την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και ευρύτερα της περιοχής.
Είναι προφανές ότι στην πρόταση της Αιγύπτου συνέβαλε τόσο η προχθεσινή επιχείρηση εκκένωσης περίπου 180 πολιτών από Κίνα, Βρετανία, Κύπρο κ.α., μαζί με τους Ελληνες διπλωμάτες από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού υπό τον συντονισμό του κέντρου διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ, αλλά και η επιχείρηση το 2011 για την εκκένωση 13.000 Κινέζων από την Λιβύη στην Κρήτη, έχουν δώσει πόντους στην Ελλάδα και στο \’\’Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών\’\’ (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ -AMSCC) του ΓΕΕΘΑ, για ανάληψη νέων αποστολών. Ήδη όπως είναι γνωστό εδώ και λίγες ημέρες η Κίνα έχει απευθυνθεί στο ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ για την μεταφορά από την Λιβύη στην Κρήτη 1.500 Κινέζων.Στην Λιβύη υπάρχουν επίσης 7.000 άτομα από τις Φιλιππίνες που ενδιαφέρονται να φύγουν… 
Ειναι χαρακτηριστική της σημασίας που έχει η δραστηριοποίηση του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ η αναφορά που έκανε ο κ Βενιζέλος στην Βουλή για τις εξελίξεις στην Λιβύη:<<Έχουμε τη Λιβύη – είπε – υπό απόλυτη διάλυση, ασύντακτη, όπου κάναμε προχθές την επιχείρηση εκκένωσης της Πρεσβείας και Ελλήνων πολιτών και πολιτών φιλικών χωρών που μεταφέραμε με τη φρεγάτα, αλλά αυτό ήταν σταγόνα στον ωκεανό –ήταν λιγότερα από 200 άτομα– η οποία ήταν στρατιωτικά και πολιτικά σημαντική επιχείρηση>>.
Ωστόσο οι τρομακτικές διαστάσεις όσον αφορά τους καταφυγοντες και τους πρόσφυγες στην περιοχή προκύπτει από την συνολική – σχετική – αναφορά του κ Βενιζέλου, αμέσως μετά την αναφορά που έκανε για την προσωρινή εκεχειρία που συμφωνήθηκε στην Γαζα: 
<< Και βέβαια όλα αυτά συμβαίνουν σε έναν περίγυρο, ο οποίος είναι τραγικά επιβαρυμένος και πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Διότι τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη διάλυση της Συρίας, δυστυχώς, την πλήρη αδυναμία εφαρμογής των συμφωνηθέντων στη «Γενεύη 1» και «Γενεύη 2». Σας θυμίζω ότι η Ελλάδα δεν είχε μετάσχει στη «Γενεύη 1», αλλά εκλήθη και μετείχε στη «Γενεύη 2». Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην αντικατάσταση του κ. Μπραχίμι, που ήταν ο κοινός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου. 
25.000 άτομα από την Συρία στην Ελλάδα!
>>Τώρα πια – συνέχισε ο κ Βενιζέλος- ο νέος εκπρόσωπος είναι ιταλο-σουηδός διπλωμάτης, άρα δεν έχει το αραβικό στοιχείο και δεν έχει αναλάβει πραγματικά τα καθήκοντά του και, για να είμαστε ρεαλιστές, από την κατάσταση στη Συρία ξεπήδησε ο Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ και του Λεβάντε και αυτό πια ανοίγει το τόξο, διότι έχουμε τη Συρία υπό αμφισβήτηση της ενότητάς της και της κρατικότητάς της, με τις τραγικές επιπτώσεις που ξέρετε. Μόνο στην Ελλάδα έχουμε δεχθεί από την έναρξη του πολέμου 25.000 άτομα, τα οποία διεκδικούν την ιδιότητα του πρόσφυγα, αν και επισήμως ελάχιστα την έχουν ζητήσει.
>>Έχουμε την Ιορδανία να αντέχει το βάρος, αλλά πόσο βάρος μπορεί να σηκώσει η Ιορδανία; Σήκωνε παραδοσιακά το τεράστιο βάρος των Παλαιστινίων προσφύγων και τώρα των Σύρων. Πόσο μπορεί να αντέξει ένα κράτος σαν την Ιορδανία; Αντέχει παρ’ όλα αυτά, είναι ένας θύλακας ασφάλειας και σταθερότητας. Έχουμε το Ιράκ υπό πλήρη αμφισβήτηση της ενότητάς του και της κρατικότητάς του – και αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, δημιουργεί άλλα δεδομένα, ριζικώς διαφορετικά δεδομένα σε σχέση με τον ρόλο του Ιράν στην περιοχή. Έχουμε πιο κάτω τον Λίβανο να υφίσταται ξανά τις επιπτώσεις της συριακής κρίσης, έχοντας τη μόνιμη επιβάρυνση των παλαιστινιακών στρατοπέδων προσφύγων. 
Η Λιβύη υπό απόλυτη διάλυση
>>Έχουμε- πρόσθεσε- τη Λιβύη υπό απόλυτη διάλυση, ασύντακτη, όπου κάναμε προχθές την επιχείρηση εκκένωσης της Πρεσβείας και Ελλήνων πολιτών και πολιτών φιλικών χωρών που μεταφέραμε με τη φρεγάτα, αλλά αυτό ήταν σταγόνα στον ωκεανό –ήταν λιγότερα από 200 άτομα– η οποία ήταν στρατιωτικά και πολιτικά σημαντική επιχείρηση. Από πλευράς όγκου δεν συγκρίνεται με αυτό που συμβαίνει στην Τυνησία. Η Αίγυπτος ζητά αυτή τη στιγμή τη βοήθειά μας για να μεταφέρει 6.000 καταφυγόντες πολίτες της στην Τυνησία, που θέλουν να πάνε δια θαλάσσης στην Αίγυπτο. Μόνο η Κίνα έχει τουλάχιστον άλλους 1.500. Οι Φιλιππίνες έχουν 7.000 άτομα. Αυτά, για να σας δώσω μερικά παραδείγματα.
>>Και βέβαια πρέπει να δούμε πολύ καλά τι γίνεται με τις χώρες, οι οποίες αυτή τη στιγμή διατηρούν τη σταθερότητά τους. Το κομβικό σημείο είναι πάντα η Αίγυπτος, η μεγάλη χώρα των 80 εκατομμυρίων, ο κορμός και η πηγή όλων των καταστάσεων στον αραβικό κόσμο και στον αφρικανικό κόσμο, και η Ιορδανία, το Μαρόκο, η Αλγερία, η Τυνησία, που είναι, ας πούμε, ένας ιδεατός άξονας σταθερότητας, ο οποίος πρέπει να διατηρηθεί>>.

onalert.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook