EΓKPIΘHKE με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ι. Μανιάτη το πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου για την περίοδο 2010 – 2014 που είχε υποβληθεί από τον ΔΕΣΦΑ Α.Ε., συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα που η έναρξη κατασκευής τους ορίζεται μέχρι το τέλος του 2014, καθώς και εκείνα που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή.

Τα βασικά έργα που περιλαμβάνονται στο πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης είναι: 

• Η εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου στον κεντρικό αγωγό του Συστήματος Μεταφοράς στη Νέα Μεσημβρία – θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

• Η επέκταση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) από τον κεντρικό αγωγό προς Αλιβέρι – ήδη υπό κατασκευή.

• Επέκταση ΕΣΜΦΑ στην Πελοπόννησο μέχρι τη Μεγαλόπολη (Αγωγός Αγ. Θεόδωροι – Μεγαλόπολη) – έργο στο τελικό στάδιο δημοπράτησης.

• Η δεύτερη αναβάθμιση του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της νήσου Ρεβυθούσας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την κατασκευή νέας δεξαμενής αποθήκευσης ΥΦΑ – έργο υπό δημοπράτηση.

• Αγωγός Κομοτηνή-Θεσπρωτία (χερσαίο τμήμα του ελληνοϊταλικού αγωγού) – έργο υπό τεχνική μελέτη.

• Eργα εκσυγχρονισμού ΕΣΦΑ – νέοι μετρητικοί σταθμοί, έργα τηλεπικοινωνιών κ.ά.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων είναι 1.300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 806,5 εκατ. είναι ο προϋπολογισμός του αγωγού Κομοτηνής – Θεσπρωτίας, ενώ 159 εκατ. ευρώ προορίζεται για τη δεύτερη αναβάθμιση του τερματικού σταθμού ΥΦΑ.

express.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook