Καλοκαίρι, ταξίδια, διακοπές, θάλασσα, βουτιές, παιχνίδια: η πιο διασκεδαστική εποχή του χρόνου για τους μικρούς πρωταγωνιστές της ζωής μας ξεδιπλώνεται με την ανεμελιά που της αρμόζει, διανθισμένη όμως και με τα συνήθη απρόοπτα, από εγκαύματα μέχρι μικρό ατυχήματα. 

Αυτιά, μύτη και λαιμός συνεχίζουν να έχουν την τιμητική τους και να οδηγούν στον ειδικό, αλλά για διαφορετικούς λόγους από ότι τον χειμώνα. 

Ο ΩΡΛ χειρουργός κεφαλής και τραχήλου, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, κ. Χρίστος Γεωργάλας παραθέτει τους πέντε λόγους που οδηγούν συνήθως στον ΩΡΛ το καλοκαίρι και δίνει συμβουλές για την πρόληψη των προβλημάτων. 

"Αυτί του κολυμβητή": η ωτίτιδα του καλοκαιριού

Ο ιστός στο εξωτερικό κανάλι του αυτιού (εξωτερικός ακουστικός πόρος) είναι πολύ λεπτός και μπορεί εύκολα να μολυνθεί, αν παγιδευθεί εκεί ακάθαρτο νερό, πχ νερό από μη καλά συντηρούμενη πισίνα. Θα το καταλάβετε όταν το παιδί παραπονεθεί για πόνο ο οποίος μπορεί να είναι πολύ έντονος, αν τραβάει το λοβό του αυτιού του ή έχει την αίσθηση ότι το αυτί του είναι "γεμάτο" ή "κλειστό" καθώς και όταν παρουσιάσει ροή δύσοσμου υγρού (πύου) από το αυτί. Αν διαγνωσθεί νωρίς, η λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί με ωτικές σταγόνες και πλήρη αποφυγή έκθεσης στο νερό μέχρι την επούλωση, που διαρκεί συνήθως 1-2 εβδομάδες. 

Καθαρισμός του έξω ακουστικού πόρου από ιατρό ΩΡΛ μπορεί να επισπεύσει την επούλωση. Σε οξείες περιπτώσεις μπορεί σπάνια να χρειαστούν αντιβιοτικά. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για απλή και εύκολα αντιμετωπίσιμη μόλυνση η οποία μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την ζωή σε μικρούς και μεγάλους ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια, πχ άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Βαρο - ωτίτιδα: η ωτίτιδα του υψόμετρου

Τα ταξίδια με το αεροπλάνο ενοχοποιούνται για τις βαρο-ωτίτιδες, καθώς η αλλαγή της ατμοσφαιρικής πίεσης ενδέχεται να προκαλεί ενοχλήσεις και μικρές διαταραχές στα αυτιά. 

Συνήθως αυτές οι ενοχλήσεις Τα ενοχλήματα είναι πιο έντονες κατά την προσγείωση και λιγότερο κατά την απογείωση. Είναι σημαντικό να έχετε προετοιμάσει και εξηγήσει στα παιδιά για το τι μπορεί να αισθανθούν στα αυτιά τους και φυσικά να τα ρωτάτε κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αν έχουν ενόχληση, βοηθάει να κάνουν την κίνηση της κατάποσης, να πίνουν λίγο νερό, να μασήσουν τσίχλα χωρίς ζάχαρη για να "ανοίξουν" τα αυτιά τους. Σε πολύ μικρά παιδιά που δεν μπορούν να μιλήσουν ακόμα μπορεί να δοθεί ένα μπουκάλιενώ αν πρόκειται για βρέφος που θηλάζει,μπορεί να βοηθήσει να γίνει ο θηλασμός κατά την προσγείωση και την απογείωση. 

Αν το πρόβλημα συμβαίνει συχνά, ενδείκνυται η χρήση αποσυμφορητικών σπρέι 24 ώρες πριν την πτήση. 

Ρινορραγία: η αιμορραγία που τρομοκρατεί τους γονείς 

Το να ματώνει η μύτη δεν είναι ασυνήθιστο στα παιδιά, ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που καθησυχάζει τους γονείς. Η εικόνα ενός μικρού παιδιού με ματωμένη μύτη που επιπλέον κλαίει και φοβάται λόγω του αίματος προβληματίζει και τους πιο ψύχραιμους γονείς. Η εξήγηση σίγουρα βοηθάει στην αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης. Το καλοκαίρι, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία, ο βλεννογόνος της μύτης ξεραίνεται, γεγονός που αυξάνει πολύ τον κίνδυνο ρινορραγίας. 

Η λήψη άφθονων υγρών είναι χρήσιμη ενώ και η απλή επάλειψη της μύτης, γύρω από τα ρουθούνια με βαζελίνη μπορεί να μαλακώσει τον βλεννογόνο και να προλάβει αιμορραγίες.

Καλοκαιρινές Αλλεργίες

Το καλοκαίρι διάφορες αλλεργίες μπορεί να επηρεάσουν τα παιδιά με πολύ διαφορετικό τρόπο από τους ενήλικους. Αν το παιδί φαίνεται να υποφέρει από τα κοινά συμπτώματα αλλεργίας, όπως το φτέρνισμα, φαγούρα στα μάτια, και πίεση / συμφόρηση των παραρρίνιων κόλπων, είναι καλό να ελεγχθεί από ειδικό γιατρό. 

Ακόμη και καταστάσεις που φαίνονται απλές όπως η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια προβλήματα στην κατάποση, τον ύπνο, την ακοή του παιδιού. Κατά τον ειδικό, δεν είναι σκόπιμο να δοθούν αντισταμινικά χωρίς να έχει προηγηθεί κλινική εξέταση του παιδιού. 

Αμυγδαλεκτομή

Η αμυγδαλεκτομή, με ή χωρίς αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), είναι μία από τις πιο συνηθισμένες επεμβάσεις στα παιδιά. Οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις είναι η αποφρακτική άπνοια κατά τον ύπνο ή υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες. 

Το καλοκαίρι, που τα σχολεία είναι κλειστά και είναι μειωμένος ο κίνδυνος λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, είναι η ιδανική στιγμή για να προγραμματιστεί η αμυγδαλεκτομή.