Διάταγμα με τίτλο: «Εφαρμογή ειδικών οικονομικών μέτρων για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας» υπέγραψε το βράδυ της Πέμπτης (6/8) ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θέτοντας σε εφαρμογή τα πρώτα αντίμετρα στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία. 

Το διάταγμα προβλέπει περιορισμούς ή ακόμη και απαγόρευση εισαγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, τροφίμων αλλά και πρώτων υλών από χώρες που έχουν υιοθετήσει τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλλε η Δύση. Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας έλαβε την απόφαση αυτή «για λόγους εθνικούς συμφέροντος» και κατ΄ αρχήν για ένα χρόνο. Ήδη τις προηγούμενες εβδομάδες η Μόσχα είχε επιβάλλει περιορισμούς στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από χώρες της ΕΕ, επικαλούμενη «λόγους δημόσιας υγείας». 

Αυτή τη φορά καθίσταται σαφές σε σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι οι κυρώσεις αφορούν τις χώρες που είχαν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. 

Τα αντίμετρα πλήττουν κατά κύριο λόγο τις μεσογειακές χώρες της ΕΕ με αγροτική παραγωγή όπως η Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία, καθώς θα σταματήσουν οι εξαγωγές προς τη Ρωσία αγροτικών προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας. Το διάταγμα της ρωσικής προεδρίας αφορά το σύνολο των χωρών-μελών της ΕΕ και δεν εξαιρεί την Ελλάδα. 

Χώρες εκτός ΕΕ, όπως το Ισραήλ, το Μαρόκο, η Αλγερία, η Αίγυπτος - πέραν της Τουρκίας, που έτσι και αλλιώς έχει εντυπωσιακή διείσδηση στη ρωσική αγορά- προαλείφονται να καλύψουν το γιγάντιο αυτό κενό που δημιουργείται. Δεύτερη μεγάλη ομάδα χωρών που εργάζεται στο χώρο των μαζικών εισαγωγών στη Ρωσία, είναι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής. 

Όπως δήλωσε η γραμματέας Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην εφημερίδα Vedomosti, Νατάλια Τιμάκοβα, «η ακριβής λίστα με τα προϊόντα θα συνταχθεί και θα εγκριθεί από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Ωστόσο, η Ρωσική φυτοϋγειονομική υπηρεσία Rosselkhoznadzor δηλώνει πως χρειάζεται δύο με τρεις ημέρες για να προετοιμάσει τη λίστα.

Το εν λόγω διάταγμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, υπεγράφη «για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την υπογραφή του, ενώ οι αποφάσεις μπορούν αν αναθεωρηθούν. Οι εντολές Πούτιν είναι σαφείς προς την κυβέρνηση: Να ληφθούν μέτρα σε συνεργασία τους εθνικούς παραγωγούς της χώρας, ώστε να στηριχθούν τα δίκτυα λιανικής και η εγχώρια παραγωγή προϊόντων, πάντα προς όφελος των Ρώσων καταναλωτών.

Την απόφαση της Ρωσίας, να διευρύνει το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων, ανακοίνωσε την Πέμπτη (7/8/2014), ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ετσι, από σήμερα και για έναν χρόνο παγώνουν οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων, κρέατος, ψαριών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα εξετάζει να επιβάλει απαγόρευση της διέλευσης επάνω από το ρωσικό έδαφος των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών από και προς την Ασία.

Με αφορμή αυτή την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης δήλωσε ότι «η ρωσική αγορά είναι μια βασική αγορά για τις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Σήμερα υπάρχουν ακόμη στα ψυγεία συνεταιρισμών ροδάκινα που είναι προσανατολισμένα μόνο προς τη ρωσική αγορά. Θα ακολουθήσουν στη συνέχεια το ακτινίδιο και τα μήλα και βέβαια οι φράουλες. Και έρχεται και η επόμενη χρονιά γιατί από ότι πληροφορηθήκαμε το εμπάργκο θα έχει διάρκεια δώδεκα μηνών. Αυτό θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους Έλληνες παραγωγούς. Αν και τις τελευταίες ημέρες είχαμε θετικά μηνύματα από τον επικεφαλής της Ρωσικής φυτοϋγειονομικής υπηρεσίας, όμως χτες ανατράπηκαν όλα. 

Η Ελλάδα μπήκε στο ίδιο «τσουβάλι» με τις ΗΠΑ και τις μεγάλες χώρες της ΕΕ. Αυτό εκτιμώ ότι είναι άδικο για τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό. Η ζημιά είναι μεγάλη αρκεί να σας αναφέρω ότι το ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής ακτινιδίων εξάγονται στη Ρωσία καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος. Πέραν τούτου όταν φέτος είναι γνωστό ότι η ευρωπαϊκή αγορά δεν μπορούσε να απορροφήσει αυτές τις ποσότητες, αν αφαιρέσουμε τις ποσότητες από τη ρώσικη αγορά και τις κατευθύνουμε στην ευρωπαϊκή, τότε το πρόβλημα θα επιδεινωθεί και μιλάμε για όλα τα προϊόντα. Επίσης να αναφέρουμε ότι για το χυμό ροδάκινου η ρωσική αγορά απορροφά πάνω από το 70% της ελληνικής παραγωγής. Πολλοί συνεταιρισμοί στη χώρα μας έχουν προσανατολισθεί στο να παράγουν προϊόντα που θα εξαχθούν μόνο στη ρωσική αγορά και δεν μπορούν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να στραφούν σε άλλες αγορές». 

Στο μεταξύ έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συγκλήθηκε νωρίς το βράδυ της Τετάρτης, μετά την είδηση του εμπάργκο στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων που αποφάσισε η Ρωσία, ενώ αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία συμμετείχαν εξαγωγικοί φορείς, με θέμα την εξαγωγική πολιτική.

agrotypos.gr