Στο «παιδί για όλες τις δουλειές», που ξεκίνησε με 900 δολάρια δανεικά, έχτισε μια «αυτοκρατορία» 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναφέρεται σήμερα η εφημερίδα Espresso.

Ο 77χρονος Τζορτζ Αργυρός είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα επιχειρηματιών με DNA Ωνάση, που άρχισαν από το μηδέν και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να κερδίσουν αμύθητα πλούτη, φήμη και υψηλά αξιώματα.

Με προσωπική περιουσία που υπολογίζεται σήμερα από το «Forbes» σε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ο «Ελληνας Ντόναλντ Τραμπ», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει πολλά μέσα ενημέρωσης, είναι ο 731ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes». Ομως, προτού φτάσει να θεωρείται ένας από τους πιο δραστήριους επιχειρηματίες και «βασιλιάς» στον χώρο του real estate, πέρασε από πολλές δουλειές του ποδαριού που του εξασφάλιζαν χρήματα ίσα ίσα για να ζήσει.
Ο ίδιος δεν λησμονεί αυτή την περίοδο της ζωής του, αντιθέτως, δηλώνει σε κάθε ευκαιρία υπερήφανος για την καταγωγή του και το γεγονός ότι στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις κατόρθωσε να γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες του χρήματος στην Αμερική.
Ο βαθύπλουτος Ελληνοαμερικανός, που δραστηριοποιείται στον χώρο των ακινήτων, έχει ρίζες από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας και τη Θεσσαλονίκη. Οι Μοίρες άρχισαν να «γράφουν» το μέλλον του όταν ο παππούς του έφτασε παράνομα με ένα ατμόπλοιο στη Νέα Υόρκη. Εγκαταστάθηκε στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια και, κατά δήλωση του δισεκατομμυριούχου εγγονού, «παντρεύτηκε την πρώτη Ελληνίδα που γνώρισε». Στις αρχές του 20ού αιώνα τον δρόμο της ξενιτιάς ακολούθησαν και οι γονείς της μητέρας του 77χρονου επιχειρηματία, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο Πόντιακ του Μίσιγκαν. Το 1937 γεννήθηκε ο μικρός Τζορτζ.
Τα παιδικά χρόνια του 77χρονου, σήμερα, κροίσου κάθε άλλο παρά εύκολα ήταν. Οπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του, από 11 χρόνων άρχισε να εργάζεται σκληρά ως διανομέας της εφημερίδας «Pasadena Independent» στην Καλιφόρνια. Η καθημερινότητά του περιλάμβανε πρωινό ξύπνημα στις 5.30, ενώ στη συνέχεια έπρεπε να διπλώσει και να διανείμει τις εφημερίδες σε περισσότερους από εκατό συνδρομητές. Σε ηλικία 14 ετών έπιασε και δεύτερη δουλειά, ως αποθηκάριος σε ένα μπακάλικο, κερδίζοντας 25 σεντς την ώρα. Ομως, ο πιτσιρικάς με τις ελληνικές ρίζες είχε άλλα σχέδια για το μέλλον του!
Παράλληλα με τις δουλειές που έκανε στον χώρο του εμπορίου, ξεκίνησε να σπουδάζει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Τσάπμαν. Οταν αποφοίτησε, με το πτυχίο στο χέρι πήγε σε ένα σούπερ μάρκετ στο Παλμ Σπρινγκς όπου του ανέθεσαν καθήκοντα διευθυντή. Εκείνη την εποχή τού μπήκε το «μικρόβιο» του επιχειρηματία, αφού κατάλαβε ότι δεν επιθυμούσε πλέον να είναι υπάλληλος. Ετσι σπούδασε ξανά, προκειμένου να αποκτήσει άδεια μεσίτη, και σε ηλικία μόλις 26 ετών, με ένα μικρό κεφάλαιο 900 δολαρίων, που και αυτά τα πήρε δανεικά, ίδρυσε τη δική του εταιρία στην ανερχόμενη μεσιτική αγορά του Οραντζ Κάουντι.
Το 1968 ίδρυσε τον όμιλο Arnel & Affiliates με έδρα την Κόστα Μέσα της Καλιφόρνιας και το 1981 αγόρασε την ομάδα μπέιζμπολ Seattle Mariners, της οποίας υπήρξε ιδιοκτήτης για τα επόμενα οκτώ χρόνια.
Εκείνη την περίοδο ήταν που αποφάσισε να αγοράσει μαζί με έναν φίλο του την αεροπορική εταιρία Air Cal, με την οποία μπήκε στο Χρηματιστήριο, ενώ λίγα χρόνια αργότερα την πούλησε στην American Airlines, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη. Το επιχειρηματικό δαιμόνιό του τον οδήγησε να επενδύσει και σε άλλους τομείς. Ετσι, σήμερα είναι συνέταιρος σε μια ιδιωτική αναπτυξιακή εταιρία, τη West Capital, η οποία ελέγχει μία από τις μεγαλύτερες βιοτεχνίες προϊόντων για κατοικίδια, σε μια εταιρία με ρεσό χώρων εστίασης, την Candle LightCompany, και στη Lifecare Solutions, επιχείρηση προσφοράςοικιακών υπηρεσιών υγείας.
Κι ενώ στην Αμερική ο 77χρονος Τζορτζ Αργυρός θεωρείται ένας από τους πιο πολυπράγμονες επιχειρηματίες, στη χώρα των προγόνων του δεν θα αγόραζε ούτε ένα ακίνητο! Οπως έχει παραδεχτεί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο λόγος για τον οποίο δεν θα επέλεγε να επενδύσει στην Ελλάδα είναι επειδή ως χώρα είναι πολύ… σοσιαλιστική. «Προτιμάμε να είμαστε αναμιγμένοι στις επενδύσεις μας. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα είναι πολύ μακριά για να το ελέγξει κανείς. Πιστεύω όμως ότι έχει προοπτική. Ενα από τα προβλήματα τηςΕλλάδας είναι ότι είναι πολύ σοσιαλιστική και έχει τους δικούς της ρυθμούς» έχει πει, προσθέτοντας ωστόσο ότι αγαπάει πάρα πολύ τη θάλασσα. «Αυτό είναι καθαρά ελληνικό στοιχείο, νομίζω» έχει πει αστειευόμενος.
Αλλες… αγάπες του 77χρονου είναι το βουνίσιο σκι, το κυνήγι, το υποβρύχιο ψάρεμα με φιάλες και το γκολφ. Οταν δεν κάνει τίποτα από αυτά, του αρέσει να περνάει τον χρόνο του με τα εγγόνια του, τα οποία υπεραγαπά, ή να χαλαρώνει στην υπερπολυτελή ροζ έπαυλή του στο Οραντζ Κάουντι της Καλιφόρνιας. Η αξία τής ιταλικού στιλ βίλας υπολογίζεται στα 4,4 εκατομμύρια δολάρια. Το 1980 ο «βασιλιάς» τουreal estate αγόρασε στην περιοχή ένα σπίτι και όταν το 2007 άνοιξε ο δρόμος για να αγοράσει και το διπλανό οικόπεδο, γκρέμισε τα δύο σπίτια και έφτιαξε το νέο «παλάτι» του, έκτασης 16.000 τετραγωνικών ποδών. Η βίλα διαθέτει τέσσερα υπνοδωμάτια, δωμάτιο υπηρεσίας με δικό του σαλόνι, καθώς και έντεκα πολυτελή μπάνια!
Ο Τζορτζ Αργυρός δεν διεκδικεί μόνο τον τίτλο του μεγιστάνα του πλούτου, αλλά και του φιλάνθρωπου, καθώς μαζί με τη σύζυγό του Τζούλια κάνει αρκετά συχνά δωρεές σε κοινωφελείς οργανισμούς. Το 2012 το Ιδρυμα Αργυρού έκανε «δώρο» 5.000.000 δολάρια στο νέο Τμήμα Παιδιατρικής του νοσοκομείου παίδων του Οραντζ Κάουντι, ενώ έναν χρόνο αργότερα πρόσφερε 2,5 εκατομμύρια δολάρια στο παράρτημα του τοπικού συλλόγου που προωθεί την επιστημονική έρευνα σχετικά με την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, ο 77χρονος δισεκατομμυριούχος δεν το πολυσκέφτεται να βάλει το χέρι στην τσέπη, όταν πρόκειται για το Πανεπιστήμιο Τσάπμαν, από το οποίο και αποφοίτησε, καθώς πιστεύει πολύ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Εκτός από τις φιλανθρωπίες, ο δραστήριος δισεκατομμυριούχος δείχνει να ελκύεται από την πολιτική. Αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν τον ενδιαφέρει να ασχοληθεί ενεργά με τον συγκεκριμένο χώρο, είναι γνωστή η «συμπάθειά» του για το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, ενώ είναι και στενός φίλος του Τζορτζ Μπους του νεότερου. Ως ανταμοιβή εξάλλου για τη βοήθεια και τις δωρεές που έκανε στο κόμμα, το 2001 ορίστηκε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ισπανία. Ο 77χρονος επιχειρηματίας δεν ξεχνάει, τέλος, την Ελλάδα, δείχνοντας ενδιαφέρον για τα θέματα της ελληνικής κοινότητας στην Αμερική, ενώ είναι και ένθερμος υποστηρικτής της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Ο κροίσος είναι παντρεμένος με την Τζούλια Αργυρού κι έχει τρία παιδιά. Ο γιος του, Τζορτζ Αργυρός ο νεότερος, έχει «κληρονομήσει» από τον πατέρα του την αγάπη για τα κτηματομεσιτικά και τις φιλανθρωπίες. Ως πρόεδρος του οργανισμού «Shannon and George Argyros Jr. Charitable Foundation», έχει ασχοληθεί με την τοπική κοινωνία στο Οραντζ Κάουντι, έχει συνεισφέρει στο έργο φιλανθρωπικών οργανώσεων, ενώ έχει ιδρύσει διάφορες ασφαλιστικές εταιρίες και είναι διευθύνων σύμβουλος σε δύο επενδυτικές εταιρίες. Η Στέφανι Αργυρού ασχολείται επίσης με τα κτηματομεσιτικά στην πολυτελή περιοχή του Οραντζ Κάουντι. Τέλος, η δεύτερη κόρη του Τζορτζ Αργυρού, η Λίζα, έδωσε πρόσφατα το… όνομά της στο νέο Επιστημονικό Κέντρο του ιδιωτικού λυκείου στο Sage Hill, καθώς με την οικογένειά της δώρισε 2.500.000 δολάρια για την κατασκευή του υπερπολυτελούς συγκροτήματος.

greekreporter.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook