Στα πλαίσια των ανταλλαγών γαστρονομικών συναντήσεων των Συνδέσμων Γαστρονόμων της Τουρκίας και της Ελλάδας γίνεται στην Κρήτη στο πενθήμερο 24-29 Μαΐου  η 7η ετήσια συνάντηση μελών των δύο συνδέσμων.

Πενήντα γαστρονόμοι των δυο χωρών ήρθαν στην Κρήτη την περασμένη Τρίτη και κατέλυσαν στο ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace στο Ρέθυμνο.

Στο πρόγραμμα του πενθημέρου περιλαμβάνονται επισκέψεις στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στο Ηράκλειο με αντικείμενο την περιήγηση στα πιο αξιόλογα αξιοθέατα αυτών των περιοχών σε συνδυασμό με ειδικές συνεστιάσεις υψηλού γαστρονομικού περιεχομένου.

Χθες το απόγευμα, ο διευθυντής του ξενοδοχείου Creta Palace, Δ. Καλαϊτζιδάκης, συνόδευσε τους φιλοξενούμενους γαστρονόμους στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, όπου τους ξενάγησε σε παραδοσιακά καταστήματα όπως το ζαχαροπλαστείο του Νίκου Σκαρτσιλάκη «Μόνα Λίζα», το παραδοσιακό εργαστήριο παρασκευής κανταϊφιού του κ. Γιώργου Χατζηπαράσχου όπου είχαν την δυνατότητα να δουν από κοντά την διαδικασία, το βιβλιοπωλείο του κ. Γιάννη Δασκαλάκη όπου στην αυλή του καταστήματος υπάρχει κρήνη και το τζαμί του Ιμπραήμ Πασσά όπου τους προσφέρθηκαν παραδοσιακά κρητικά εδέσματα.

Ο διευθυντής του ξενοδοχείου Creta Palace, Δ. Καλαϊτζιδάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» μεταξύ άλλων είπε:

«Από την περασμένη Τρίτη στο Ρέθυμνο βρίσκονται δύο σύνδεσμοι γαστρονόμων με 33 άτομα από την Τουρκιά και 17 Έλληνες. Ο σύνδεσμος αυτός είναι μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Γαστρονόμων με έδρα το Παρίσι που δραστηριοποιείται από το 1278. Πρόκειται για τις εθνικές αποστολές με τους προέδρους τους.

Ο Τούρκος έχει αιγυπτιακή καταγωγή με πολύ δραστήρια μέλη όπως επίσης και ο Ελληνικής καταγωγής πρόεδρος, ο κ. Τάσος Κιούλπαπας. Διάλεξαν την Κρήτη, το ιδανικότερο μέρος με την περίφημη κρητική διατροφή, τα παραδοσιακά κρητικά προϊόντα και ίσως τη μοναδική περιοχή της Ελλάδας με τοπική κουζίνα.

Είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής Ελλάδας-Τουρκίας και επέλεξαν το ξενοδοχεία Creta Palace για τη διαμονή τους με την τεράστια παράδοση στη γαστρονομία και με το καλύτερο βιολογικό εστιατόριο του κόσμου, το κτήμα «Agreco».

 Έχουν ξεκινήσει τις επισκέψεις από την Πέμπτη νότια της Κρήτης στον Πλακιά, στα Σελλιά, στο Ροδάκινο, στο Φραγκοκάστελο, στη Χώρα Σφακιών, στην Αράδαινα και είχαν μια φοβερή εμπειρία από την σφακιανή κουζίνα σε ταβέρνα της Ίμπρου. Κάθε μέρα γεύονται ξεχωριστές γεύσεις και στο ξενοδοχείο μας».

Ο κ. Νούρι Έγκελι μέλος του συλλόγου, 73 ετών δήλωσε στα Ρεθεμνιώτικα Νέα κατενθουσιασμένος τόσο με την κρητική φιλοξενία όσο και με την κρητική κουζίνα.

Για τον ίδιο η επίσκεψη στο Ρέθυμνο είχε ιδιαίτερη σημασία αφού η μητέρα του κατάγεται από τα Μετόχια κοντά στην Κνωσό και ο πατέρας του έχει καταγωγή από την Καρέ. Γεννήθηκε στη Σμύρνη και σήμερα μένει στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Γαστρονόμων όπως και ο αντίστοιχος τούρκικος αποτελούν παραρτήματα της παγκόσμιας γαστρονομικής οργάνωσης Confrérie de la Chaîne des Rotisseurs που εδρεύει στο Παρίσι και ιδρύθηκε το 1248 επί Βασιλείας του Λουδοβίκου του 9ου.

Σκοπός της οργάνωσης είναι η ανάπτυξη και ανταλλαγή εμπειριών γύρω από την τοπική και εθνική γαστρονομία ανάμεσα στις 118 χώρες μέλη της οργάνωσης.

Οι βασικές δραστηριότητες των Συνδέσμων αφορούν την ανάδειξη της γαστρονομίας και του κρασιού και την συναδελφοσύνη μεταξύ των μελών σε παγκόσμια κλίμακα.

Πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Γαστρονόμων είναι ο κύριος Τάσος Κιούλπαπας και του Τούρκων ο κύριος Mohamed Hammam.

Ο Δημήτρης Μ. Καλαϊτζιδάκης, διευθυντής του Grecotel Creta Palace, είναι μέλος της Chaine des Rotisseurs από το 1985 και φέρει τον τίτλο Officier Maître de Table Chaine des ôtisseurs Bailliage de Grèce.

rethnea.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook