Το ραντεβού ολόκληρης της Κρήτης για το δεύτερο Παγκρήτιο Φεστιβάλ χορού και Καντάδας ορίστηκε για την 10η Αυγούστου 2014 στ΄ Ανώγεια.
Ως συνέχεια της μεγάλης περσινής εκδήλωσης που αποτέλεσε ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα της Κρήτης και της Ελλάδας, φέτος ο Ανωγειανός Αύγουστος, με μπροστάρη πάντα τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ, κρύβει νέες και όμορφες εκπλήξεις.
Στην κωμόπολη των αγώνων, της αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού θα ανταμώσουν οι γενιές των απανταχού Κρητών. Θα σμίξουν χορευτές και κανταδόροι από την ηλικία των 3 έως…103 ετών και θα ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι η σημαία της παράδοσης, του πολιτισμού στέκεται ψηλά στο νησί της Κρήτης. 
Από τους πρόποδες του Ψηλορείτη, του αιώνιου ιερού βουνού, με το Ιδαίον Άντρο και τη Ζώμινθο, σύμβολα ενός μοναδικού πολιτισμού, του μινωικού που έδωσε τα λαμπρά φώτα του στην Ευρώπη και τον κόσμο οι γενιές της Κρήτης θα χορέψουν στα βήματα των Κουρητών.
Το 2ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ χορού και καντάδας θα υπογραμμίσει το μήνυμα ότι μονιασμένη η Κρήτη προχωράει μπροστά, με τη μια γενιά να παίρνει τη σκυτάλη από την άλλη συνεχίζοντας τον περήφανο δρόμο των Μινωϊτών και των Κουρητών.
Τον Αύγουστο, στα γραφικά σοκάκια των Ανωγείων, θα συναντηθούν τα κοπέλια της Κρήτης με τη γενιά που μόχθησε, πάλεψε, αγωνίστηκε για να έρθουν καλύτερες μέρες, τις οποίες και πάλι προσδοκούμε…
Στο φετινό 2ο Φεστιβάλ Κρητικού Χορού και Τραγουδιού, πρωταγωνιστές θα είναι τα δεκάδες κρητικόπουλα, από κάθε γωνιά της Κρήτης, από κάθε γωνιά του πλανήτη όπου ζουν Κρητικοί.
Ντυμένα με τις περήφανες παραδοσιακές φορεσιές θα διασχίσουν τα Ανώγεια από την μια άκρη ως την άλλη χορεύοντας και τραγουδώντας μαντινάδες, ριζίτικα και σκοπούς της ακριβής κρητικής παράδοσης.



Μέσα από τα στενά που γέννησαν τόσους και τόσους γνωστούς λυράρηδες, σπουδαίους καλλιτέχνες, μεγάλους τραγουδιστές, ξεχωριστούς μαντιναδολόγους, μοναδικούς λαϊκούς ζωγράφους και ανθρώπους των γραμμάτων και της πολιτικής θα καταλήξουν στο Περαχώρι (ακολουθώντας τη διαδρομή γήπεδο – Μεσοχωριό- Παιδικός Σταθμός – Τσουρολιό – Περαχώρι) την γειτονιά του Ψαρονίκου, στον οποίον και θα είναι αφιερωμένη η καντάδα.
Στη συνέχεια η καντάδα θα ανηφορίσει προς Κατσαμπά και Δεσά ,περνώντας μέσα από γραφικά και όμορφα σοκάκια των Ανωγείων, φτάνοντας στη Κεντρική Πλατεία ‘Αρμί’ όπου θα είναι στημένη μουσική εξέδρα, με τους λυράρηδες και τους λαγουτιέρηδες να δίνουν τον τόνο για το γλέντι που θα στηθεί με πεντοζάλη, μαλεβιζιώτη, χανιώτικο συρτό, σούστα και πυρρίχιο ανωγειανό πηδηχτό από μικρούς και μεγάλους χορευτές, ξυπνώντας παράλληλα μνήμες στη θρυλική πλατεία του ‘Πολιτισμού’…
Η συνέχεια του 2ου Φεστιβάλ Χορού και Καντάδας, με πολλές εκπλήξεις θα δοθεί στο Εθνικό Στάδιο Ανωγείων.
Ας δώσουμε μια μικρή γεύση για το τι θα δούμε και θα ακούσουμε, το βράδυ της 1οης Αυγούστου του 2014.
-Το πρόγραμμα θα ανοίξει με την μεγαλειώδη παρέλαση όλων των συγκροτημάτων
-Θα συνεχίσουμε με τον Πυρρίχιο Ανωγειανό Πηδηχτό. 
Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν διαδεδομένοι χοροί της Κρήτης και από τις τρεις (3) γενιές χορευτών, δημιουργώντας το κάθε συγκρότημα έναν ξεχωριστό κύκλο μέσα στο χώρο του γηπέδου.
Τον χορευτικό, αυτό, κύκλο θα κλείσει με το αντάμωμα όλων των γενεών, σε έναν ομόκεντρο κύκλο, χορεύοντας ένα χανιώτικο συρτό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook