Έναν νέο και υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφο αποκτά εντός του επόμενου Οκτωβρίου το Νοσοκομείο Χανίων, καθώς ο αξονικός τομογράφος που είχε έως τώρα έχει υποστεί βλάβη η οποία δεν επισκευάζεται.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων, ο αξονικός τομογράφος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από τις 15 Ιουλίου, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία αλλά και κινδύνους για ασθενείς.
Από την πλευρά του ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ.Χαράλαμπος Δουλγεράκης, δήλωσε στο Flashnews.gr, ότι από τους τεχνικούς της εταιρείας , που είναι αρμόδιοι για τον αξονικό, ξεκαθαρίστηκε πως η βλάβη του δεν επισκευάζεται και έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Τις επόμενες ημέρες,είπε ο κ.Δουλγεράκης,θα εγκατασταθεί στα Χανιά ένας παλιός – αλλά λειτουργικός – αξονικός τομογράφος που υπάρχει στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, προκειμένου να καλυφθεί το κενό, έως ότου εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο Χανίων, ο νέος αξονικός τομογράφος.
Πρόκειται για έναν τομογράφο, τον οποίο προμηθεύτηκε το Νοσοκομείο μέσω του ΕΣΠΑ.
Ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και τέλη Αυγούστου υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου.
Σύμφωνα με τον κ.Δουλγεράκη, πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφο «64 τομών» ο οποίος αναμένεται να έχει εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο εντός του Οκτωβρίου.
Σε ότι αφορά στον μαγνητικό τομογράφο, με τον οποίο εξοπλίστηκε πρόσφατα και για πρώτη φορά,  το Νοσοκομείο Χανίων,ο κ.Δουλγεράκης ανέφερε πως έχουν ήδη γίνει οι πρώτες δοκιμαστικές μαγνητικές και συνεχίζεται η εκπαίδευση του προσωπικού, προκειμένου σύντομα να είναι σε θέση να προσφέρει υπηρεσίες στους ασθενείς.

Η ανακοίνωση των Γιατρών του ΕΣΥ Χανίων

\”Όπως είναι ευρύτερα γνωστό ο μοναδικός αξονικός τομογράφος του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων υπολειτουργεί και χρήζει αντικατάστασης πολλά χρόνια τώρα, γεγονός που αποδεικνύεται από τις πολύ συχνές βλάβες, ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλου φόρτου εργασίας. Από τις 15 Ιούλη το εν λόγω μηχάνημα βρίσκεται ξανά εκτός λειτουργίας, σε μια περίοδο που στην ήδη αυξημένη προσέλευση στο νοσοκομείο Χανίων- περίπου 40% πάνω τα τελευταία 4 χρόνια – έρχεται να προστεθεί και το καλοκαιρινό κύμα των χιλιάδων επισκεπτών. Η κατάσταση αυτή είναι βλαβερή για το επίπεδο της παρεχόμενης περίθαλψης, επιζήμια για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους και εξαιρετικά δυσάρεστη για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό , το οποίο βρίσκεται στην άσχημη θέση να παίζει καθημερινά το ρόλο του κυματοθραύστη απέναντι στην απόλυτα δικαιολογημένη οργή του κόσμου.
Η έλλειψη του αξονικού τομογράφου μας γυρίζει δεκαετίες πίσω όσον αφορά την αντιμετώπιση περιστατικών και επιδεινώνει την πρόγνωσή τους, ιδίως όταν πρόκειται για επείγοντα περιστατικά. Καταγράφονται ήδη πολλά σοβαρά περιστατικά που «λιμνάζουν» αδιάγνωστα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όπως τροχαία ατυχήματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κ.α. Η μη έγκαιρη διάγνωσή τους καθιστά εξαιρετικά δυσμενή την εξέλιξή τους, ιδίως όταν το «θεραπευτικό παράθυρο» συνίσταται σε χρονικό διάστημα λίγων μόλις ωρών.
Υπό αυτές τις συνθήκες όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας αναγκάζονται να πληρώνουν στο ακέραιο και ιδιωτικά την διενέργεια αξονικής τομογραφίας με την πρόσθετη επιβάρυνση της μεταφοράς και επιστροφής των ασθενών στο νοσοκομείο. Μόνος κερδισμένος από την κατάσταση αυτή, ο ιδιωτικός τομέας περίθαλψης που θησαυρίζει πάνω στα ερείπια που αφήνει πίσω της η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας.
Όσον αφορά το προσωπικό του νοσοκομείου, στην ήδη διογκούμενη υποστελέχωση και τα εξαντλητικά μας ωράρια, έρχεται να προστεθεί η απώλεια ενός κρίσιμου διαγνωστικού εργαλείου. Ο χρόνος που χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά που χρήζουν αξονικής τομογραφίας αυξάνεται δραματικά, γεγονός που με τη σειρά του επιβραδύνει την αντιμετώπιση και των υπόλοιπων περιστατικών που προσέρχονται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.
Ως Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων και τοπικοί φορείς, έχουμε επανειλημμένα επισημάνει το πρόβλημα της λειτουργίας του αξονικού τομογράφου εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια. Η αδιαφορία της διοίκησης του νοσοκομείου Χανίων και πάνω απ΄όλα της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας συνιστά πλέον εγκληματική αμέλεια.
Έχοντας υποχρέωση προς κάθε άνθρωπο που πάσχει
Έχοντας υποχρέωση προς το χανιώτικο λαό να μην παραδώσουμε την υγεία του βορά στο ιδιωτικό κεφάλαιο
Απαιτούμε:
– Να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα της μη λειτουργίας του αξονικού τομογράφου. Να προχωρήσει άμεσα η αντικατάστασή του. Να τεθεί άμεσα σε λειτουργία ο μαγνητικός τομογράφος του νοσοκομείου με διορισμό εξειδικευμένου προσωπικού
– Να στελεχωθεί άμεσα με όλο το απαραίτητο για τις ανάγκες προσωπικό το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
– Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό
– Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό χωρίς αποκλεισμούς
Το Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook