Την ζοφερή εικόνα της αγοράς οικιστικών ακινήτων παρουσιάζει το δελτίο της Τράπεζας Ελλάδος για το 2014*. Η υπερ-προσφορά κατοικιών προς πώληση δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται στη χαμηλή ζήτηση. Σημαντικοί λόγοι που επιδρούν αρνητικά στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι η υπερ-φορολόγηση των ιδιοκτητών, η επιβολή πόθεν έσχες στην αγορά ακινήτων, η έλλειψη ρευστότητας και η κακή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Oι τιμές διαμερισμάτων ακολούθησαν για άλλη μια χρονιά πτωτική πορεία το πρώτο εξάμηνο του 2014 (σε ονομαστικούς όρους). Συγκεκριμένα η πτώση στο σύνολο των κατοικιών έφτασε το 7,3%, έναντι της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του 2013. Ενδεικτικά την ίδια περίοδο το 2013 η πτώση ήταν 12%, έναντι του 2012.

Ανά γεωγραφική περιφέρεια η Αττική παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πτώση 9,6%, οι μεγάλες πόλεις 6,5% και ακολουθεί η Θεσ/νίκη 5,4% .

Η συνολική πτώση τιμών κατοικιών της περιόδου 2007-2014 εκτιμάται στο 35% με βάση την ΤτΕ.

Οι νεόδμητες κατοικίες παρουσίασαν πτώση 6,1% και οι παλαιές (άνω των 5 ετών) 8%.

Ειδικά οι παλαιές κατασκευές παρουσιάζουν μεγαλύτερη πτώση τιμών κατά 37% περίπου από το 2007 μέχρι το 2014. Αντίθετα οι νεόδμητες κατασκευές συγκρατούνται με πτώση 33%. Αυτή η διαφοροποίηση οφείλεται στους πωλητές ακινήτων που διαθέτουν προς πώληση μεγάλο αριθμό παλαιών ακινήτων (άνω των 5 ετών) για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες και να αποφύγουν την υψηλή φορολογία. Οι νεόδμητες κατοικίες αντίθετα επιβαρύνονται με υψηλό κόστος κατασκευής και διατίθενται κυρίως από κατασκευαστές σε υψηλότερες σχετικά τιμές.

Οι συναλλαγές οικιστικών ακινήτων με τη μεσολάβηση των πιστωτικών ιδρυμάτων (χρηματοδότηση για αγορά, επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων δανείων, εγγραφή εξασφάλισης για μη στεγαστικά δάνεια, μεταφορά οφειλών πελατών από μια τράπεζα σε άλλη κλπ.) ουσιαστικά «πάγωσαν» και σημείωσαν πτώση 41% το α’ εξάμηνο του 2014 έναντι του 2013. Συγκεκριμένα ο όγκος συναλλαγών των οικιστικών ακινήτων μειώθηκε από τις 4008 στις 3003 το α’ εξάμηνο 2014 (πτώση 41%), ενώ η αξία των συναλλαγών μειώθηκε κατά 43%.

*Πηγη: Δελτίο Τύπου ΤτΕ «Δείκτες τιμών και συναλλαγών επί οικιστικών ακινήτων: β΄ τρίμηνο 2014»

Μιχάλης Σταθόπουλος
Ηλεκτρονικός Μηχανικός – ΜΒΑ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook