Στα όρια του μαζικού πανικού έφτασαν χθες, Παρασκευή, χιλιάδες μικροκαταθέτες σε ολόκληρη την χώρα που σχημάτισαν ουρές στις τράπεζες για να «σηκώσουν» τις καταθέσεις τους, περιμένοντας – ίσως – δραματικές ανακοινώσεις μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πάντως η πίεση στις τράπεζες ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη με αποκορύφωμα τη χθεσινή μέρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι Πέμπτη και Παρασκευή τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι σηκώθηκαν περί τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά! 

Μέχρι και το τέλος Μαρτίου, οι εκροές από την αρχή του χρόνου διαμορφώνονταν στα 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αναλυτικά, τον Ιανουάριο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, το Φεβρουάριο κατά 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ και το Μάρτιο κατά 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις τον μήνα Μάιο οι εκροές υπολογίζονται σε τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο... 

Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι επανήλθε τις τελευταίες ημέρες η ανυπόστατη φημολογία περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με αφορμή αυτή τη φορά την προοπτική το ΔΝΤ να μην εκταμιεύσει την πέμπτη δόση του δανείου προς τη χώρα μας. 

Η κατάσταση επιδεινώθηκε την Παρασκευή, προφανώς ενόψει του Σαββατοκύριακου, καθώς όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν οι υποτίθεται «ψυλλιασμένοι» πελάτες των τραπεζών στους συνηθισμένους σε τέτοιες καταστάσεις πλέον ταμίες «οι πτωχεύσεις γίνονται όταν οι αγορές είναι κλειστές».

Η πλειοψηφία των καταθετών που έσπευσαν για ανάληψη αφορά συνταξιούχους και μικροκαταθέτες και τα ποσά που σήκωναν κυμαίνονται από 2-3.000 μέχρι 10 -15.000 ευρώ. Κίνητρο στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ο φόβος μήπως η χώρα οδηγηθεί σε πτώχευση, οι καταθέσεις δεσμευθούν έστω και προσωρινά και μείνουν χωρίς ρευστό ή ακόμα και να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους. 

Ετσι εξηγείται και το γεγονός της ζήτησης μεγάλων χαρτονομισμάτων 200άρικων κατά προτίμηση, με αποτέλεσμα πριν το μεσημέρι τα μεγάλα χαρτονομίσματα να εξαντληθούν. Ο λόγος προτίμησης των μεγάλων χαρτονομισμάτων είναι επειδή μπορούν να κρυφτούν πιο εύκολα λόγω του μικρού όγκου των δεσμίδων. 

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι υπάλληλοι των τραπεζών εφιστούσαν την προσοχή στους πελάτες τους, ιδιαίτερα μεγαλύτερης ηλικίας, να είναι πολύ προσεκτικοί μετά την έξοδό τους από το κατάστημα για τον κίνδυνο ληστείας. Σύμφωνα και με στοιχεία της αστυνομίας έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ληστειών κυρίως ηλικιωμένων, από σπείρες που παρακολουθούν συστηματικά την κίνηση έξω από τα καταστήματα των τραπεζών και «χτυπούν» σε αυτοκίνητα ή μόλις οι ηλικιωμένοι μπαίνουν στα σπίτια τους.