Μία μούμια και τρία κρανία από έναν περουβιανό πολιτισμό παλαιότερο των Ίνκα, τα οποία επρόκειτο να πουληθούν στη μαύρη αγορά της Ευρώπης, κατασχέθηκαν από τις τελωνειακές αρχές της Αργεντινής.

Τα κρανία και η μούμια πιστεύεται ότι προέρχονται από τον πολιτισμό των Παράκας, μιας κοινωνίας των Άνδεων που άκμασε μεταξύ 500 π.Χ.-200 μ.Χ. Όλα τα αντικείμενα είχαν σταλεί από τη Λα Πας της Βολιβίας, κρυμμένα σε κεραμικά δοχεία ή τυλιγμένα σε πολύτιμα υφάσματα, σε έναν Αργεντινό από τη συνοικία Ρεκολέτα του Μπουένος Άιρες.

Σύμφωνα με την εφορία της Αργεντινής, τα αρχαιολογικά ευρήματα είχαν δηλωθεί στο τελωνείο ως «περουβιανά κεραμικά» και επρόκειτο να πουληθούν σε μουσεία και ιδιώτες συλλέκτες στην Ευρώπη.

«Εντοπίσαμε τα κρανία και τη μούμια με το σκάνερ. Πρόκειται σαφώς για σύληση προϊστορικών τάφων με προορισμό τη μαύρη αγορά», ανέφερε ο τελωνειακός Άμπελ Φερίνο που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης των αντικειμένων.

Τα κρανία εξετάζονται από Αργεντινούς αρχαιολόγους. Σε ένα από αυτά διακρίνεται μια τρύπα, μια συνήθης πρακτική στους πολιτισμούς της εποχής εκείνης προκειμένου να θεραπεύουν τραύματα που είχαν υποστεί οι στρατιώτες κατά τις μάχες. Τα άλλα είναι παραμορφωμένα, γεγονός που πιστεύεται ότι οφείλεται σε πολιτισμικές και θρησκευτικές παραδόσεις των Παράκας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook