Οποιαδήποτε προσπάθεια της Ρωσίας να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία θα θεωρηθεί εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα η Ουάσινγκτον, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα είχε εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες για την κατάσταση των αμάχων πριν το σύντομο πόλεμό της με τη Γεωργία το 2008.

Η Ρωσία έχει προσφερθεί να στείλει μια οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία για τους εκτοπισμένους. Η πρόταση αυτή έγινε μετά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη, έπειτα από πρωτοβουλία της Μόσχας, με θέμα την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία.

«Με δεδομένο ότι η Ουκρανία έχει επιτρέψει σε διεθνείς οργανώσεις αρωγής να μοιράσουν βοήθεια στο έδαφός της δεν υπάρχει κανένας λόγος η Ρωσία να επιθυμεί να προσφέρει» ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, στη διάρκεια μιας σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Γι’ αυτό τον λόγο, οποιαδήποτε περαιτέρω μονομερής επέμβαση από την Ρωσία σε ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένης μιας επέμβασης με το πρόσχημα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, θα είναι εντελώς απαράδεκτη και βαθιά ανησυχητική. Και θα θεωρηθεί εισβολή στην Ουκρανία», υπογράμμισε η Πάουερ.

Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν είχε χαρακτηρίσει την Τρίτη την ανθρωπιστική κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία «καταστροφική» και είχε δηλώσει ότι η χώρα του επιθυμεί να στείλει βοήθεια.

Η Πάουερ σημείωσε σήμερα ότι η Ρωσία είχε εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες για την τύχη των αμάχων στη Γεωργία το 2008 πριν το ξέσπασμα του πενθήμερου πολέμου με την πρώην σοβιετική δημοκρατία.

«Ανάλογη φρασεολογία είχε προηγηθεί της στρατιωτικής δράσης», είπε.

«Το Συμβούλιο και όλη η διεθνής κοινότητα φέρουν το βάρος να απαντήσουν στις νόμιμες ανθρωπιστικές ανάγκες και να το κάνουν άμεσα, αλλά παράλληλα διασφαλίζοντας ότι δεν θα επαναληφθεί η ιστορία», επεσήμανε η Πάουερ.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook