Αλλεπάλληλες παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων εντόπισε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ) «μοιράζοντας» πρόστιμα 315.000 ευρώ και αυστηρές προειδοποιήσεις και συστάσεις προς διάφορες πλευρές, διατάσσοντας παράλληλα την άμεση διαγραφή ή καταστροφή στοιχείων.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΑΠΠΔ, που παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη ο πρόεδρος της Αρχής Π. Χριστόφορος (επίτιμος σύμβουλος Επικρατείας), οι περισσότερες καταγγελίες και προσφυγές που έγινα την περασμένη χρονιά αφορούσαν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη δημόσια διοίκηση-Αυτοδιοίκηση και την κρατική δράση, τον τομέα της ιδιωτικής οικονομίας, τις εργασιακές σχέσεις.

Η Αρχή επέβαλε κυρώσεις και απέτρεψε παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων που σχετίζονται με ανεξέλεγκτη χρήση καμερών, την αζήτητη ηλεκτρονική επικοινωνία (spam) και την επιθετική εμπορική διαφήμιση, την αυθαίρετη δράση εισπρακτικών εταιρειών, την απαγορευμένη συγκέντρωση και διαρροή φορολογικών και εισοδηματικών στοιχείων τεράστιου αριθμού πολιτών, όπως γράφει σήμερα το «Έθνος».

Παράλληλα απέτρεψε τη δημιουργία «μαύρων λιστών», παρενέβη σε αυθαίρετες χρήσεις του συστήματος «Τειρεσίας» αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας, που σχετίζονται με την πλοήγηση στους δρόμους, την τηλεειδοποίηση-τηλεφροντίδα-τηλεμετρία (κυρίως για ηλικιωμένους, ανηλίκους και ευάλωτα άτομα), τη χρήση βιομετρικών δεδομένων που εξετάζονται πειραματικά για την πρόσβαση σε χώρους αυξημένης ασφάλειας. Σύμφωνα με την 352 σελίδων έκθεση, στις αρχές του 2014 εκκρεμούσαν 671 καταγγελίες-προσφυγές για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, 253 για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, 215 για τον τομέα των διωκτικών αρχών και της δημόσιας τάξης και 170 για τη δημόσια διοίκηση-Αυτοδιοίκηση και την εργατική δράση, 214 για τις εργασιακές σχέσεις κ.λπ.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook