Δύο hedge funds ήταν η αιτία της πρόσφατης, δεύτερης χρεοκοπίας (στάσης πληρωμών ακριβέστερα) της Αργεντινής μέσα σε διάστημα 13 ετών.

Τα λεγόμενα αντισταθμιστικά κεφάλαια ως γνήσια αρπακτικά των αγορών, ανοίγουν τα «νύχια» τους και αρπάζουν κέρδη από υπερχρεωμένα κράτη. Ο «καζινοκαπιταλισμός» και ο χρηματοπιστωτικός τζόγος, στον οποίο επιδίδονται ελεύθερα, τους δίνει τρομακτική δύναμη και χρήμα.

Τα hedge funds, κεφάλαια ανοικτού ή κλειστού τύπου (ανάλογα με το κριτήριο πρόσβασης) όπου ένας διαχειριστής επενδύει τα χρήματα των μεριδιούχων έναντι κάποιας αμοιβής, δεν χαρακτηρίζονται τυχαία και ως «vulture funds» («αρπακτικά funds»). Aγοράζουν το χρέος χωρών -ή επιχειρήσεων- που βρίσκονται σε δυσχερή θέση σε χαμηλή τιμή (50 εκατ. δολάρια στην περίπτωση της Αργεντινής) και στη συνέχεια απαιτούν την πληρωμή του συνόλου τον ομολόγων που κατέχουν στην ονομαστική τους αξία (1,5 δισ. δολάρια ζήτησαν από το Μπουένος Άιρες).

Ποσά που «ζαλίζουν»

Τα κεφάλαια που διαχειρίζονται δείχνουν τα μεγέθη. Τα 100 μεγαλύτερα hedge funds του κόσμου διαχειρίστηκαν φέτος 1,51 τρισ. δολάρια, συνολικά, ποσό αυξημένο κατά 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα τελευταία δύο χρόνια τα κεφάλαια των 100 αυξήθηκαν κατά 25% περίπου, δείχνοντας ότι παρά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008 στις ΗΠΑ, εξαιτίας του ακόρεστου και πολυδιάστατου τζόγου, τα «γεράκια» δρουν ανενόχλητα.
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία του Institutional Investor, η Bridgewater Associates βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με κεφάλαια 87,1 δισ. δολαρίων. Η JP Morgan Asset Management ακολούθησε με 56 δισ. δολάρια και το Brevan Howard Asset Management ήταν τρίτο με 40 δισ. δολάρια. Η γνωστή μας BlackRock ήταν έκτη με 31,3 δισ., ενώ η Elliott Management του Πολ Σίνγκερ, το fund που οδήγησε την Αργεντινή στη νέα στάση πληρωμών, ήταν στη 16η θέση με 23,3 δισ. δολάρια.
Φυσικά, «ζαλίζουν» κυριολεκτικά και τα κέρδη των επικεφαλής των hedge funds. Ο Ντέιβιντ Τέπερ του Appaloosa Management έβαλε στην τσέπη 3,5 δισ., ο Στίβεν Κοέν του SAC Capital Advisors 2,4 δισ., ο Τζον Πόλσον του Paulson & Co. 2,3 δισ. και ο Τζέιμς Σίμονς των Renaissance Technologies 2,2 δισ. δολάρια. Ο Ρέιμοντ Ντάλιο της Bridgewater ήταν δέκατος με μόλις… 600 εκατομμύρια δολάρια.

Υπεράνω κρατών και ελέγχου

To ζήτημα είναι ότι τα επενδυτικά κεφάλαια επενδύουν σε μετοχές, ομόλογα, παράγωγα, νομίσματα και πολύτιμα μέταλλα έχοντας μία απεριόριστη ελευθερία κινήσεων, που σε συνδυασμό με τα ιλιγγιώδη κέρδη τους είναι πλέον υπεράνω κρατών. 
Η αγορά των ομολόγων της Αργεντινής οδήγησε την υπόθεση στην αμερικανική Δικαιοσύνη (η σειρά των ομολόγων είναι σε αμερικανικό Δίκαιο) που αποφάσισε τη δικαίωση των «αρπακτικών». Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα περί της αμεροληψίας των δικαστών, από τη στιγμή που τα funds έχουν τεράστια οικονομική ευχέρεια και ο νοών νοείτω. 
Παράλληλα, εφόσον οι αδίστακτοι τζογαδόροι του καπιταλιστικού, χρηματοπιστωτικού συστήματος ποντάρουν στην καταστροφή οικονομιών κρατών ή εταιρειών, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν μπορούν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά να επηρεάσουν τις καταστάσεις (αγορές, οίκοι αξιολόγησης, ΜΜΕ) ώστε να αποκομίσουν κέρδη; Προφανώς κανείς…
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook