Με ευλάβεια και τη δέουσα επισημότητα, τελέστηκε από τη δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, τον Δ.Ο.Π.ΠΑ.Μ., τους τοπικούς φορείς του Σάρχου και τις οικογένειες των θυμάτων, το ετήσιο μνημόσυνο των εκτελεσθέντων Ηρώων του χωριού, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Το παρόν έδωσε ο Υφυπουργός Εργασία Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, σύσσωμη η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, εκπρόσωποι στρατιωτικών σωμάτων και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι άλλων δήμων και συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Στο επίσημα χαρακτηρισμένο ως «μαρτυρικό χωριό» και μέλος του δικτύου «μαρτυρικών πόλεων και χωριών Ελλάδας της περιόδου 1940 – 1945» Σάρχο Μαλεβιζίου, στις 13 Αυγούστου του ‘44 οι Γερμανοί κατακτητές βλέποντας τον πόλεμο να χάνεται, προχώρησαν σε μια ακόμη πράξη μίσους και εκδίκησης. 

Κυριευμένοι από τον πανικό του ηττημένου, εκτέλεσαν αθώους Σαρχιανούς πατριώτες, σε μια ύστατη προσπάθεια να ικανοποιήσουν την πολεμική τους ματαιοδοξία. Είκοσι Σαρχιανούς συγκέντρωσαν στο κέντρο του χωριού, και όλοι τους με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, όπως ταιριάζει σε κάθε Πατριώτη, στάθηκαν μπροστά από τις κάνες των όπλων του κατακτητή. 

Εκτός όμως από τους 20, οι Γερμανοί πήραν κι άλλους 15 μαζί τους και τους χρησιμοποίησαν ως υποζύγια και ομήρους στην επιδρομή τους στα Ανώγεια. Μετά την καταστροφή των Ανωγείων, οι Γερμανοί τους εκτέλεσαν κι αυτούς στα Σίσαρχα, στην άκρη του χωριού, σε μια απότομη, μικρή ρεματιά. Ήταν η δεύτερη εκτέλεση μέσα στο Αύγουστο, για τους ανθρώπους του Σάρχου.

35 άνθρωποι συνολικά, από 18 μέχρι 80 χρονών, συν άλλοι 6 που είχαν εκτελεστεί ή πέσει στο πεδίο της μάχης νωρίτερα, από ένα χωριό 250 περίπου κατοίκων, είναι βαρύς φόρος αίματος. 41 Ήρωες από το Σάρχο, θυσία στο βωμό της Ελευθερίας, θύματα του Ναζιστικού ζυγού. 41 νεκροί, που με τη θυσία τους τοποθετήθηκαν στο Πάνθεων των Ηρώων της πατρίδας μας.

Μετά τις εκδηλώσεις ο Νότης Μαριάς έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Δεν ξεχνούμε τις θηριωδίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής που εκτέλεσαν τους συμπατριώτες μας, ηρωικούς κατοίκους του Σάρχου πριν 70 χρόνια και με την παρουσία μας τιμούμε τον αγώνα τους. Στέλνουμε αποφασιστικό μήνυμα στο Βερολίνο ότι ο αγώνας του ελληνικού λαού σύντομα θα αναγκάσει τη Γερμανία να καταβάλει τις γερμανικές αποζημιώσεις για τις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής που εκτέλεσαν χιλιάδες αμάχους στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ήδη πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις θέσαμε το εθνικό ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 14 Ιουλίου 2014. 
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζει η Γερμανία ότι οι συγγενείς των θυμάτων της θηριωδίας των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής δεν πρόκειται να αποδεχθούν «τα καθρεφτάκια προς ιθαγενείς» που σχεδιάζει να τους προσφέρει ο Γκάουκ μέσω του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον το οποίο αναμένεται να δρομολογήσει τη δράση του τον επόμενο μήνα». 

Επίσης ο Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Τιμούμε σήμερα τους νεκρούς του χωριού Σάρχος που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 13 Αυγούστου 1944. «Τότες πεθαίνουν οι νεκροί, όταν τους λησμονούμε», κατά τον ποιητή. Κι εμείς, με το σημερινό μνημόσυνο, τιμούμε την θυσία των Σπαρχιανών ηρώων και κρατούμε ζωντανή την μνήμη τους εξήντα χρόνια μετά.»