Απόλυτη επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εκλογή του από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Τουρκία δείχνουν -όπως αναμενόταν- οι πρώτες πληροφορίες για το αποτέλεσμα της κάλπης.

Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν, μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ότι με καταμετρημένο το 43% των ψήφων ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 56%, έναντι 35% του κύριου αντιπάλου του Εκμελετίν Ιχσάνογλου, που υποστηρίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος.

Όσο για τον τρίτο υποψήφιο, τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρόεδρο του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, συγκεντρώνει περίπου 8%, όπως μετέδωσαν το CNN Turk και το δίκτυο NTV.

Ροή επίσημων αποτελεσμάτων δεν αναμένεται νωρίτερα από τη Δευτέρα. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu έχει προγραμματίσει μετάδοση ανεπίσημων αποτελεσμάτων, μόλις η εκλογική επιτροπή άρει σχετική απαγόρευση μετάδοσης, αργά την Κυριακή.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 5 το απόγευμα της Κυριακής. Περίπου 53 εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν να εκλέξουν, για πρώτη φορά με άμεση ψηφοφορία, τον πρόεδρο της χώρας.
Προ των εκλογών, τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης του ινστιτούτου Konda επιβεβαίωσαν την τάση για θρίαμβο του Ερντογάν, δίνοντας το 57% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 34% για τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, διακεκριμένο ιστορικό, και 9% για τον υποψήφιο της κουρδικής μειονότητας Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Η εκλογή του θα δώσει στον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας -που επικρίνεται για τον όλο και περισσότερο αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης- λευκή επιταγή για πέντε χρόνια ώστε να συνεχίσει την αναμόρφωση της χώρας με γνώμονα το ισλαμο-συντηρητικό μοντέλο που ακολουθεί στο πλαίσιο μίας επίσης αναμορφωμένης από το χέρι του προεδρικής εξουσίας.

«Οι πολίτες λαμβάνουν μία σημαντική απόφαση (…) για την τουρκική δημοκρατία, για το μέλλον της χώρας» δήλωσε ο Ερντογάν μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

in.gr, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook