Δεν φτάνει το εμπάργκο της Ρωσίας στις εξαγωγές φρούτων και οπωροκηπευτικών, ήρθε και ο «κακός μας ο καιρός» για να φέρει σε πλήρη απόγνωση τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών του Ηρακλείου.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις της περασμένης Πέμπτης 7/8 , που εκδηλώθηκαν σε αρκετές περιοχές του Ηρακλείου, είχαν σαν αποτέλεσμα να εμφανιστεί σε αμπελώνες η «σταχτιά (τεφρά) σήψη» (βοτρύτης) εξ αιτίας της οποίας η παραγωγή είτε καταστράφηκε είτε υποβαθμίστηκε ποιοτικά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στις περιοχές της Φοινικιάς και του Αγ.Σύλλα, στις οποίες δεν πηγαίνουν καν, οι εξαγωγείς επιτραπέζιων σταφυλιών και πλέον οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με την ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή.

Ζημιές σήψης έχουν εμφανιστεί και σε αμπελώνες σε Τέμενος, Μαλεβίζι και Πεδιάδα, αλλά εκεί αναμένεται να μεταβούν εκπρόσωποι των εξαγωγέων προκειμένου να ελέγξουν το μέγεθος των ζημιών και το αν έχει επηρεαστεί η ποιότητα των σταφυλιών, προκειμένου να πάρουν τον δρόμο των εξαγωγών.

Για το πρόβλημα έχει ενημερωθεί ο ΕΛΓΑ, ενώ οι παραγωγοί ανησυχούν και για την πιθανή κατρακύλα των τιμών, οι οποίες στις αρχές Αυγούστου κυμαίνοντο σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε απο το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου

\”Οι ̟πρόσφατες το̟πικές βροχο̟πτώσεις μεταβλητού ύψους π̟ροκαλούν ̟προβλήματα φυτοϋγείας σε αμ̟πέλια ̟που βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης.

Οι βροχές αυτή την ̟περίοδο δημιουργούν φυσιολογικά φαινόμενα ̟που οδηγούν σε διάρρηξη της ε̟πιδερμίδας και σκάσιμο ραγών με άμεση συνέ̟πεια την
ανά̟τυξη ασθενειών (όξινη σήψη).

Σε αμ̟πέλια ̟που βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμασης και βράχηκαν η ̟πιο ενδεδειγμένη λύση είναι να τρυγηθούν το συντομότερο.

Η χημική αντιμετώ̟πιση στη φάση αυτή είναι μικρής α̟ποτελεσματικότητας και δεν συνίσταται.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook