Η «Στράτα του Ψηλορείτη» στο Λιβαδιώτικο Αόρι.  Μία εκδήλωση που είναι συνώνυμη, πια, με την παράδοση, το ήθος, τον πολιτισμό, την φιλοξενία και άλλες χαρακτηριστικές αξίες του τόπου μας.

Οι Απανταχού Λιβαδιώτες γίνονται ένα και κάθε όραμα μοιάζει δυνατό και υλοποιήσιμο. Έτσι, λοιπόν, οι φορείς των Λιβαδίων, με την υποστήριξη ,σαφώς, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Μυλοποτάμου διοργανώνουν για 5η συνεχόμενη χρονιά την εν λόγω εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Αυγούστου.

Υλοποιείται, με τη βοήθεια τουλάχιστον 500 εθελοντών οι οποίοι αποτελούν τους πρεσβευτές για την αναβίωση αυτής της μοναδικής θρυλικής ορειβατικής διαδρομής, με στόχο την διαφύλαξη της ένδοξης πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

1.Υποδοχή επισκεπτών-αναβατών στο Λιβαδίωτικο Αόρι στο Λάκκο του Μυγερού(καταφύγιο)στις 5:00 πρωί
2. Ανάβαση στην κορυφή του Ψηλορείτη μέσω της πλακόστρωτης στράτας στο εκκλησσάκι του Τιμίου Σταυρού(5:00-7:00 πρωί)
3.Προσκύνημα στον Τίμιο Σταυρό, Θεία Λειτουργεία και κοινωνία στα 2456μ Χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης κ Αυλοποτάμου
Κ.κ Ευγένιου(7:00-9:00)
4.Επιστροφή-κατάβαση μέσω της Στράτας του Ψηλορείτη στο Λάκκο του Μυγερού(καταφύγιο)
5.Καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Λιβαδιωτών στις 12:30
6.Μουσικοχορευτική εκδήλωση με ντόπιους λυράρηδες και χορευτές απ όλη την Κρήτη. Παράθεση γεύματος με το παραδοσιακό οφτό(αντικρυστό),βραστό με πιλάφι και καλό κρασί.
8.Επιτόπου παραγωγη παραδοσιακών τυροκομικών προ’ι’όντων από τους τυροκόμους τους Ψηλορείτη στις 13:30
9.Απελευθέρωση Αγριων πτηνών από το πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-συλλόγου ΑΝΙΜΑ-ΑΛΚΥΟΝΗ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΦΟΙΝΙΞ

Η διοργάνωση επιτυγχάνεται κάτω από δύσκολες συνθήκες για το λόγο ότι γίνεται σε υψόμετρο 1700μ χωρίς ίσκιο,χωρίς τρεχούμενο νερό και χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη από το καταφύγιο του Μυγερού 1700μ υψόμετρο και το πλακόστρωτο μονοπάτι το οποίο οδηγεί στη κορφή του Ψηλορείτη όπου βρίσκεται η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στα 2456μ.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που τόσο ανάγκη έχουμε στις μέρες μας.

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ:για τους αναβάτες που θα ανέβουν στην κορυφή του Ψηλορείτη
1. Να εισέλθουν νωρίς στο Λάκκο του Μυγερού(καταφύγιο)προτεινόμενη ώρα 5 πρωινή, ώστε να βγούν με τη πρωινή δροσιά στην κορυφη,η επαφή με τον ήλιο δεν είναι ότι καλύτερο αυτήν την εποχή.
2. Να συνεργαστούν με τους παρκαδόρους (klados security) και να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους σε σημεία που να μην εμποδίζουν την διέλευση των λεωφορείων τις ώρες της εκδήλωσης.
3. Οι αναβάτες να έχουν μαζί τους ένα αντιανεμικό η ελαφρύ μπουφάν, επικρατεί χαμηλή θερμοκρασία πρίν την ανατολή του ηλίου.
4. sos:Να μην ξεχνούν σκουπίδια( σακουλάκια απο τρόφιμα, μπουκαλια νερού κτλ)στη Στράτα του Ψηλορείτη διότι η συλλόγη τους είναι αδύνατη από τους διοργανωτές.θα υπάρχουν σακκούλες απορριμάτων στην κορυφή και θα μεταφερθούν με το ελικόπτερο στους κάδους της εκδήλωσης .
5. Καλή ανάβαση και του χρόνου με υγεία.

\”Σας περιμένουμε όλους μικρούς κ μεγάλους να περπατήσουμε αλλά και να γευτούμε τη γή του Ψηλορείτη.Η παρουσία αλλά και η συμμετοχή σας θα μας τιμήσουν ιδιαίτερα\”.

Πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση
www.facebook.com/politistikos.libadion

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook