Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προμηθεύει με οπλισμό τους Κούρδους μαχητές οι οποίοι εμπλέκονται σε μάχες με τους τζιχαντιστές στο Ιράκ, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ. «Συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση του Ιράκ, ώστε (. . .) πολύ σύντομα να παραδώσουμε όπλα που χρειάζονται επειγόντως οι Κούρδοι», είπε η Χαρφ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Τα όπλα αυτά προέρχονται τόσο από τα ιρακινά ομοσπονδιακά αποθέματα όσο και από τις ΗΠΑ, ανέφερε η Χαρφ. «Εργαζόμαστε ενεργά όσον αφορά οποιονδήποτε τρόπο για να παραδώσουμε τα όπλα τα οποία χρειάζονται επειγόντως οι Κούρδοι», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ. «Θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του Ιράκ αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει μια τόσο μεγάλη έκτακτη ανάγκη που χρειάζεται να το κάνουμε» άμεσα, επέμεινε η ίδια.

Η Χαρφ επισήμανε ότι οι παραδόσεις άρχισαν την περασμένη εβδομάδα χωρίς να διευκρινίσει σε τι είδους όπλα αναφέρεται. Δυόμισι χρόνια αφότου απέσυραν τα μάχιμα στρατεύματά τους από το Ιράκ, οι ΗΠΑ άρχισαν την περασμένη Παρασκευή να πλήττουν θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος για να εμποδίσουν την προέλαση των τζιχαντιστών στο Ιρακινό Κουρδιστάν και να προστατεύσουν το αμερικανικό προξενείο στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν.

H κρίση ώθησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βαγδάτη και το Κουρδιστάν —παρότι οι σχέσεις τους ήταν τεταμένες— να συνεργαστούν, σημείωσε η Χαρφ. «Αυτή η συνεργασία ανάμεσα στις ιρακινές δυνάμεις και στους Κούρδους έχει φθάσει σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο. Είναι κάτι που δεν είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν», ανέφερε.

Eξάλλου νωρίτερα σήμερα η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού, η CentCom, στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκει η Μέση Ανατολή και η Κεντρική Ασία, ανακοίνωσε ότι χθες Κυριακή στις 23:00 [ώρα Ελλάδας] αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη «έπληξαν και κατέστρεψαν πολλά αυτοκίνητα μιας οχηματοπομπής του Ισλαμικού Κράτους [οι επιβαίνοντες στην οποία] ετοιμάζονταν να επιτεθούν στους Πεσμεργκά που υπερασπίζουν την Αρμπίλ». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έδωσε εντολή να αρχίσουν οι επιδρομές στο Ιράκ, έχει αφήσει ανοικτό το χρονοδιάγραμμα της αεροπορικής αυτής εκστρατείας.

kathimerini.gr