Μία έκθεση σοκ για τα πεπραγμένα των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν εξέδωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η ΜΚΟ υποστηρίζει πως τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα σκότωσαν χιλιάδες άμαχους χωρίς να διωχθούν για τις πράξεις τους και χωρίς ποτέ να αποζημιώσουν τις οικογένειες των θυμάτων

Η οργάνωση ισχυρίζεται πως έχει συγκεντρώσει αποδείξεις για «τη βαθιά αποτυχία του αμερικανικού συστήματος δικαιοσύνης» το οποίο «ενισχύει μια κουλτούρα ατιμωρησίας» για τους στρατιώτες που σκότωναν πολίτες στο Αφγανιστάν.

Πολλές χιλιάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί από το 2001, σημειώνει η Αμνηστία επικαλούμενη πολλές πηγές, μεταξύ των οποίων και εκθέσεις του ΟΗΕ. Η οργάνωση υπογραμμίζει ωστόσο, όπως και ο ΟΗΕ, ότι «στη μεγάλη πλειονότητά τους» οι άμαχοι έπεσαν θύματα των ντόπιων ένοπλων οργανώσεων, των Ταλιμπάν και άλλων.

Για την έκθεση που τιτλοφορείται «Παραδομένοι στην Άγνοια», η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνεντεύξεις από 125 Αφγανούς που διέθεταν πληροφορίες «από πρώτο χέρι» για 16 βομβαρδισμούς ενώ συγκέντρωσε πληροφορίες και για περίπου 100 άλλους μετά το 2007.

«Μετά από κάθε επεισόδιο στο οποίο σκοτώνονταν πολίτες από τις αμερικανικές δυνάμεις» και όπου υπάρχουν «αξιόπιστες αποδείξεις» για κάτι τέτοιο, οι Αμερικανοί θα έπρεπε «να διασφαλίσουν ότι οι ύποπτοι θα προσάγονταν στη δικαιοσύνη».

Τα πέντε τελευταία χρόνια η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει έξι περιπτώσεις στις οποίες Αμερικανοί στρατιώτες διώχθηκαν ποινικά για δολοφονίες αμάχων. Η σοβαρότερη ήταν αυτή του λοχία Ρόμπερτ Μπέιλς ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη επειδή σκότωσε 16 πολίτες το 2012.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook