Ερυθρός Σταυρός θα ηγηθεί μιας διεθνούς επιχείρησης ανθρωπιστικής βοήθειας στην πληγείσα από τη σύγκρουση επαρχία της ανατολικής Ουκρανίας Λουχάνσκ, με βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και τη Ρωσία, ανακοίνωσε το Κίεβο.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή του να στείλει αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται την κεντρική κυβέρνηση του Κιέβου.

Παρόμοιες ρωσικές πρωτοβουλίες συναντούν αντιδράσεις από την Ουκρανία και τη Δύση, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρόσχημα για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος.

Η Ουκρανία και η Δύση έχουν από καιρό κατηγορήσει τη Ρωσία ότι εξοπλίζει και υποστηρίζει τους αυτονομιστές -κατηγορία που φυσικά η Ρωσία απορρίπτει.

Το Κίεβο πάσχιζε τη Δευτέρα να γίνει σαφές ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα είναι πίσω από την πρωτοβουλία της ανθρωπιστικής βοήθειας, και ότι η Μόσχα θα είναι μόνο μία από τις εμπλεκόμενες χώρες.

Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, η ανθρωπιστική αποστολή έχει την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Εκτός από τη βοήθεια που παρέχεται από την Ουκρανία, η αποστολή θα περιλαμβάνει μια διεθνή συνιστώσα, συμπεριλαμβανομένων των ενισχύσεων από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ΕΕ, καθώς και τη Ρωσία» ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια θα διανεμηθεί μόνο στον άμαχο πληθυσμό της επαρχίας Λουχάνσκ, η οποία έχει εδώ και καιρό υποφέρει από τις ενέργειες των παράνομων ένοπλων συμμοριών» προσέθετε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας Λουχάνσκ οι τοπικές αρχές υπολόγισαν σε περισσότερους από 250.000 τους κατοίκους που βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ή άλλες προμήθειες για εννέα ημέρες.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο. Στη συνέχεια ο Ποροσένκο ανακοίνωσε τη συντονισμένη αποστολή βοήθειας.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα είπε επίσης στον Ουκρανό πρόεδρο ότι οποιαδήποτε ρωσική ανάμειξη στην Ουκρανία, χωρίς τη συγκατάθεση του Κιέβου, θα είναι «απαράδεκτη» και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική τους συνομιλία, ότι η ΕΕ είναι «ενάντια σε τυχόν μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία, κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών.»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία συμφώνησαν στις λεπτομέρειες της ανθρωπιστικής αποστολής με την ουκρανική ηγεσία.

in.gr με πληροφορίες από Associated Press

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook