H αδυναμία των τραπεζικών μετοχών να υπεραποδώσουν της επίδοσης του γενικού δείκτη ειδικά μετά την μεγαλύτερη πτώση από αυτή των ευρωπαίων ομολόγων τους το προηγούμενο διάστημα διαμηνύει στην αγορά ότι οι ανησυχίες για τα επερχόμενα stress test της ΕΚΤ αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα θα επιμείνουν. Και μαζί με αυτές θα παραμείνει και η έντονη διακύμανση του ελληνικού χρηματιστηρίου που έγινε πασιφανής και πάλι τη Δευτέρα οπότε και ο γενικός δείκτης έκλεισε πολύ χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά του υψηλά και ειδικότερα με άνοδο 1,73% ενώ τις πρωινές ώρες έφτασε να αναρριχάται έως και κατά 3,2% υψηλότερα.

Η συμπεριφορά αυτή ερμηνεύεται ως σαφής ένδειξη πως υπάρχουν ακόμα πωλητές που επωφελούνται των ανοδικών κινήσεων για να εξέλθουν ενώ ο χαμηλός όγκος, την απουσία επαρκούς αγοραστικού ενδιαφέροντος, αναφέρουν στο Capital.gr επαγγελματίες της αγοράς. Αντιθέτως οι μη τραπεζικές μετοχές όπως του Τιτάν και του ΟΤΕ υπερ-απόδωσαν της ευρύτερης αγοράς αποκαλύπτοντας, ενδεχομένως, ως «τραπεζικό» το τρέχων πρόβλημα του ΧΑ.

Όμως γεγονός είναι πως τόσο εποχιακοί λόγοι όσο και κίνητρα αποκομιδής κερδών από την άνοδο του προηγουμένου έτους έχουν πυκνώσει τις τάξεις των πωλητών από εξωτερικό δημιουργώντας αυξημένη νευρικότητα στους συμμετέχοντες στην ελληνική αγορά. Νευρικότητα που επιτείνουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ποσοστό των αγοραστών στην πτώση κατά τις συνεδριάσεις που προηγήθηκαν αντιστοιχεί σε προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών από τις εισηγμένες. Κάτι που ναι μεν υποδηλώνει εμπιστοσύνη στις προοπτικές από το management πλην όμως αφαιρεί βαρύτητα από το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στα χαμηλά, σχολιάζουν χρηματιστηριακοί κύκλοι.

Η πλειοψηφία της αγοράς χαρακτηρίζει δε την ανοδική αντίδραση της Δευτέρας ως τεχνική και φυσιολογική εξέλιξη μετά από τα υπερπουλημένα επίπεδα στα οποία είχε περιέλθει ενώ σημειώνει ότι της λείπει ακόμα η αυξημένη αξία συναλλαγών για να είναι πειστική και διατηρήσιμη. Άλλωστε «οι λόγοι που συνέβαλαν στην πτώση δεν έχουν εκλείψει σε τέτοιο βαθμό ώστε να αντιμετωπιστούν οι αποτιμήσεις ως ευκαιρία επανατοποθέτησης» σχολιάζουν ορισμένοι αναλυτές.

Ο γενικός δείκτης του ΧΑ μετά από δέκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αθροιστικές απώλειες της τάξης του 14% αντέδρασε άλλωστε ανοδικά υποβοηθούμενος και από την πορεία των ξένων χρηματιστηριακών αγορών και έκλεισε έτσι οριακά υψηλότερα των 1.065 μονάδων.

Τεχνικά, σύμφωνα με τον αναλυτή της Eurocorp Αθανάσιο Κατεβάτη, «όσο ο δείκτης δεν καταγράφει κλεισίματα χαμηλότερα των 1.050 μονάδων, το σενάριο της συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης με στόχο τις 1.100 – 1.140 μονάδες φέρεται να προκρίνεται, καθώς ο δείκτης RSI συνεχίζει να κινείται σε υπερπουλημένες ζώνες τιμών». Από εκεί και πέρα, όμως, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί ενίσχυση του τζίρου συναλλαγών, προκειμένου ο δείκτης να δει υψηλότερα επίπεδα τιμών και ειδικά αυτά μεταξύ των 1.200 και 1.220 μονάδες από όπου και διέρχονται οι κινητοί μέσοι όροι 90 και 200 ημερών αντίστοιχα.

Σημειώνει πάντως ότι «λόγω της διόρθωσης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς τις τελευταίες μέρες, αρκετές μετοχές διαπραγματεύονται με ελκυστικά θεμελιώδη χαρακτηριστικά και ενδείκνυνται για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις» και ξεχωρίζει τις Μετκα, ΟΤΕ, Τιτάνας, Jumbo, EXAE και Ελλάκτωρ.

Θετική πάντως για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κρίνεται από πολλούς και η χθεσινοβραδινή έκθεση της JP Morgan σύμφωνα με την οποία, οι πωλήσεις ελληνικών ομολόγων που ανέβασαν τις αποδόσεις τους και μαζί με αυτές και το θεωρητικό κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν απροσδόκητα έντονες. Η JP Morgan δηλώνει long για τα ελληνικά ομόλογα ωρίμανσης Φεβρουαρίου 2027 και short για αυτά που λήγουν τον ίδιο μήνα του 2024 και του 2030.

Σημειώνεται πως η απόδοση των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων (που κινείται ανάστροφα με τις τιμές τους) υποχώρησε ήδη την Δευτέρα κατά 14 μονάδες βάσης καθώς το sell off των προηγουμένων συνεδριάσεων προσελκύει αγοραστές. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες έχει αρχίσει να «παίζεται» σε trading rooms ξένων επενδυτικών κεφαλαίων το arbitrage μεταξύ ελληνικών και πορτογαλικών ομολόγων, το στοίχημα δηλαδή ότι θα κλείσει η ψαλίδα των αποδόσεων μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο στηρίζεται στην εκτίμηση ότι οι αποδόσεις των αντίστοιχης διαρκείας ομολόγων των δυο χωρών πρέπει να συγκλίνουν. Τα μεν ελληνικά μειώνοντας τις αποδόσεις τους τα δε πορτογαλικά αυξάνοντάς τις. Το εν λόγο trade δεν έχει ακόμα γενικευτεί εξαιτίας της μειωμένης διάθεσης ανάληψης ρίσκου χρεογράφων της ευρωπαϊκής περιφέρειας το τελευταίο διάστημα αλλά αναμένεται να γίνει δημοφιλέστερο όταν, και εφόσον, το αγοραστικό ενδιαφέρον για την περιφέρεια της ευρωζώνης επανακάμψει.

Του Ηλία Γ. Μπέλλου
capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook